Negroni – James Bond nepil pouze vodku s ginem, okusil totiž i tento osvěžující italský koktejl!

Trochu ginu, trochu vermutu a trochu Campari a skvělý koktejl vhodný jako aperitiv či jen tak na chuť je na světě. Pojďte si s námi připravit chutné italské Negroni. Přejít na recept

 

Hotový drink Negroni

By Geoff Peters from Vancouver, BC, Canada [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Ač je postava románového a filmového hrdiny spojena hlavně s koktejlem z vodky a ginu, nejedná se o jediný drink, který si tento agent s povolením zabíjet objednal. V ne příliš známé povídce Iana Fleminga Risico si totiž tento hrdina poručí právě koktejl Negroni. Pojďme se však raději podívat, jak tento koktejl umíchat a jaká je jeho historie.

Negroni – poprvé umícháno jen díky velké náhodě

I přestože původ tohoto koktejlu není příliš jistý, traduje se příběh o jeho vynálezu, který je přinejmenším pravděpodobný. Údajně se tak mělo stát v roce 1919 v italské Florencii, konkrétně v Caffè Casoni. Jistý hrabě Camillo Negroni si zde měl objednat svůj oblíbený koktejl Americano. Jenže toho dne ho nechtěl s obvyklou sodovkou, nýbrž s ginem. Možná měl těžký den, možná se chystal k zásadnímu rozhodnutí, to už se dnes asi nedozvíme. Barman Frosco Scarselli jeho přání samozřejmě splnil a ještě do něj přidal trochu vlastní invence. Místo klasického citronu, který běžně zdobil koktejly Americano, použil pomeranč. A koktejl Negroni byl na světě.

Orson Welles

_

Po velkém úspěchu tohoto míchaného nápoje vznikla společnost Negroni Distillerie, která začala vyrábět již hotové ready-made koktejly tohoto typu. Na závěr se ještě zmíníme o korespondeci amerického herce a režiséra Orsona Wellese se svým koproducentem. Welles v dopise popsal Negroni zhruba takto: „Likéry jsou skvělé na tvá játra, gin je pro tebe naopak špatný. V Negroni je obojí vyvážené.“ S vyvážeností měl Welles pravdu, ovšem jak je to se zbytkem předchozího citátu, těžko soudit.

Příprava koktejlu Negroni – ode všeho stejnou trošku

Koktejl Negroni

By Dana Robinson from LA [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

Na přípravu tohoto koktejlu nebudete potřebovat žádné speciální vybavení, dokonce ani shaker. Jen bez alkoholu se neobjedete. Před mícháním drinku Negroni si tedy připravte:

  • 3cl ginu
  • 3cl sladkého červeného vermutu
  • 3cl Campari

Samotné míchání pak už není žádná věda. Do sklenice typu Old Fashioned Glass dejte led, který následně zalijte ginem, vermutem a Campari v předepsaném množství. Na závěr ozdobte kouskem pomeranče. Použijete-li místo pomeranče citrón, jistě nepůjde o zvlášť závažný prohřešek. Negroni pak podávejte nejlépe jako aperitiv. Jeho hořko-sladká chuť totiž skvěle nabudí k jídlu.

Další varianty Negroni

Omrzí-li vás standardní podoba Negroni, může vyzkoušet i jeho další poměrně rozšířené podoby. Z nich nejznámějších je několik následujících.

Negroski

Při přípravě této varianty se obejdete bez ginu. Navíc si však budete muset vzít vodku. Množství i ozdoba zůstává stejná.

Negroni Sbagliato

Název, jenž by se dal z italštiny přeložit jako špatné Negroni. Tato varianta je podobně jako předchozí hojně rozšířena v Itálii. Příprava Negroni Sbagliato je podobná té klasické, pouze gin je nahrazen šumivým vínem.

Boulevardier

Poslední variantou, o které se zde rozvedeme, je Boulevardier. Příprava je opět obdobná. V tomto případě je však gin nahrazen bourbonem.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top