Gin s tonikem – lék na malárii i chutný koktejl

„V jednoduchosti je krása.“ říká se. Toto heslo lze pak aplikovat v podstatě na vše. Výjimkou nejsou ani koktejly. Existuje totiž mnoho míchaných nápojů, které jsou snadné na přípravu, a přesto chutnají skvěle. Mezi takové se pak řadí i koktejl Gin&Tonic, kterému se budeme věnovat v následujícím článku. Přejít na recept

 

Gin & Tonic

By NotFromUtrecht [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Koho by nejspíše napadlo, že gin s tonikem, mohl být někdy používán pro medicínské účely. To a mnoho další se dozvíte v následujícím článku, který obsahuje nejen recept na gin s tonikem, ale přidáme k němu samozřejmě i pár zajímavých informací.

Gin a tonic jako lék

Když na počátku 19. století britská armáda okupovala Indii, vypukla epidemie malárie. Mnoho britských vojáků bylo touto epidemií zasaženo a nutnost jejich léčby byla na místě. Již od roku 1700 se však vědělo, že lze právě malárii léčit pomocí chininu. I nemocným vojákům se tedy začal podávat chinin. Jelikož je chinin velmi hořký, rozhodli se britští velitelé a nechali jej smíchat s vodou, cukrem, šťávou z limetky a ginem, což už bylo pro vojáky podstatně chutnější kombinace. Dnes se tato kombinace sice neužívá jako lék na malárii, ovšem i tak je hojně konzumovaná. Chinin byl totiž nahrazen tonikem, který tuto látku rovněž obsahuje, a vznikl tak populární koktejl Gin&Tonic.

Gin s tonicem

By NotFromUtrecht [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Jak správně připravit gin s tonikem?

Je to jednoduché. Pro výrobu koktejlu si připravte:

  • gin
  • tonik
  • pár kostek ledu
  • limetku

Do vysoké Highball sklenice vlijte tonik a přidejte led. Přes ten poté nalijte gin, a to nejlépe v poměru gin-do-toniku 1:1, 1:2, 1:3 nebo 2:3. To záleží na vaší chuti. Nakonec vložte do sklenice pár kousků nakrájené limetky, která dodá koktejlu tu správnou chuť.

Španělská verze koktejlu Gin&Tonic

Jak podtitulek napovídá, vynalézaví Španělé si gin s tonikem upravili po svém. Tento koktejl si pojmenovali Gin Tónica a navíc do něj přidávají nejrůznější ovoce, nebo dokonce bylinky či zeleninu, které umocňují chuť ginu. Dalším rozdílem oproti klasickému ginu s tonikem je také sklenice, ve které se tento nápoj podává. Tradičně konzumujeme gin s tonikem z vysoké sklenice, jak je již uvedeno výše, kdežto Španělé si zvolili raději menší koňakovku, aby dostatečně vynikla vůně ginu, ovoce či bylin. Gin Tónico pak patří v současnosti mezi nejpopulárnější koktejly ve Španělsku vůbec.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top