Koktejl Grasshopper – tekutý zákusek s příchutí máty a kakaa

Že koktejl Grasshopper není pouze jedním z mnoha, prozradí jak jeho nepřehlédnutelně zelená barva, tak jeho složení, ve kterém nechybí například smetana. S naším receptem si ho bude moci umíchat i u vás doma. Přejít na recept

 

Než se však pustíme do přípravy toho koktejlu, bude dobré si o něm něco málo říct. Možná vás to překvapí, ale i historie tohoto míchaného nápoje je dlouhá a jak to tak bývá i celkem spletitá. Co stojí za jeho barvou i neobvyklou chutí pak prozradí samotný recept.

Medailista z dob americké prohibice

Psal se rok 1928 a ve Spojených státech stále pokračovala prohibice. To však nezabránilo tomu, aby koktejl Grasshopper poprvé spatřil světlo světa. Jeho autor, restauratér z New Orleans, Philibert Guichet Jr., tento koktejl umíchal pro soutěž, která se tehdy konala v New Yorku. Prohibice neprohibice. Jeho drink se tehdy umístil na pěkném druhém místě. Porotu neobvyklý koktejl nejspíš trochu zaskočil, a tak na první místo nedosáhl. Nicméně sympatie mnohých si koktejl Grasshopper získával velmi rychle. Největší boom zažil během 50. let, kdy rostla obliba sladkých, dezertních koktejlů. Během 60. let už byl doslova považován za koktejlovou klasiku nejčastěji popíjenou jako digestiv nebo jen tak na chuť.

Ty, kdož nevládnou angličtině, možná zajímá, co vlastně název Grasshopper znamená a proč dostal koktejl tento název. Prozradíme-li, že Grasshopper je anglický výraz pro saranče, nejspíše bude trochu zbytečné dodávat, že svůj název dostal právě podle své barvy.

Recept na koktejl Grasshopper

Krásně smetanová pěna i chuť, ve které se snoubí máta a kakao, tak by se dal stručně charakterizovat koktejl Grasshopper. Podívejme se tedy, jaké ingredience jsou nutné pro jeho přípravu.

  • 3 cl smetany
  • 3 cl mátového likéru (Crème de menthe)
  • 3 cl kakaového likéru (Crème de cacao)

Podaří-li se vám sehnat všechny ingredience, máte už z půlky vyhráno. Ovšem ani během přípravy se neobejdete bez patřičného vybavení. Předně budete potřebovat shaker, do kterého nalijete všechny ingredience a přidáte několik kostek ledu. Obsah shakeru velmi dobře promíchejte, aby se ingredience dobře promísily a zároveň ochladili od led. Do vychlazené koktejlky pak obsah shakeru přelijte přes sítko, které zachytí led, který by jinak koktejl postupně zředil. To by u koktejlu, který si zakládá na tom, že je smetanově hustý, nebylo žádoucí.

Přípravu koktejlu Grasshopper zakončete ozdobením. Pro tyto účely jsou perfektní čerstvé lístky máty a nastrouhaná čokoláda.

Máte-li rádi smetanové nápoje, může vyzkoušet třeba smetanový koktejl White Russian nebo oblíbený likér Baileys, ve kterém se smetana snoubí s ostrou chutí irské whiskey.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500