Koktejl Godfather
Autor: Reese Lloyd [CC BY-NC-SA 2.0]

Zažijte hořko-sladké mámení s koktejlem Godfather!

Ač by se dalo tvrdit, že koktejly jsou spíše doménou žen, najdou se i typicky “pánské koktejly”. Přesně takovým je třeba ze skotské whisky připravovaný koktejl Godfather.

Ač by se dalo tvrdit, že koktejly jsou spíše doménou žen, najdou se i typicky “pánské koktejly”. Přesně takovým je třeba ze skotské whisky připravovaný koktejl Godfather. Přejít na recept

Koktejl Godfather
Autor: Reese Lloyd [CC BY-NC-SA 2.0]
Než se však podíváme na přípravu tohoto oblíbeného koktejlu z whisky, nesmíme vynechat zmínku tom, jaký je vlastně jeho původ. Tak jako u mnoha jiných koktejlů je totiž velmi zajímavý.

Kde se vlastně koktejl Godfather vzal?

První umíchání koktejlu Godfather má na svědomí slavný barman Joe Gilmore, který ve 40. letech 20. století působil v baru amerického hotelu Savoy. Na svém kontě však Gilmore nemá pouze Kmotra, nýbrž i mnoho dalších koktejlů, které se dodnes těší velké popularitě. Je to například koktejl Churchill, My Fair Lady či slavný drink Nixon, kterým se budeme věnovat v některém z dalších článků.

Co se týče názvu koktejlu Godfather,  je jeho původ nejasný. Existuje však teorie, která jméno koktejlu alespoň trochu osvětluje. Ta tvrdí, že se koktejl jmenuje podle románu Kmotr italského spisovatele Maria Puza. Někteří si však chybně myslí, že je koktejl pojmenovaný podle filmu Kmotr. Ovšem vzhledem k tomu, že byl tento snímek natočen až roku 1972, a my víme, že koktejl Godfather vznikl podstatně dříve, můžeme s jistotou tvrdit, že se pletou.

Recept na koktejl Godfahter (Kmotr)

A nyní již k samotnému receptu. Opravdu toho nebudete potřebovat mnoho. K přípravě koktejlu Godfather vám totiž bude stačit:

  • 3,5 cl skotské whisky
  • 3,5 cl Amaretta
  • led
Godfather koktejl
Autor: Reese Lloyd [CC BY-NC-SA 2.0]
Příprava už je pak velmi snadná. Ideálně do whiskovky (Old Fashioned Glass) dejte led a ten zalijte skotskou whisky a likérem Amaretto v předepsaném množství.  A tím je vlastně koktejl Godfather hotov, zdobení netřeba. Ještě zbývá zmínit, že nejčastěji se tento koktejl pro jeho hořko-sladkou chuť podává po jídle, ale rozhodně neuděláte chybu, vychutnáte-li si ho kdykoliv jindy.

Pokud zrovna nemáte doma skotskou nebo vodku, můžete místo skotské použít bourbon. Nového rozměru Godfatheru dosáhnete rovněž tehdy, použijete-li dva díly whisky a pouze jeden díl Amaretta. Tato varianta je už ovšem pro silnější povahy. Podobným koktejlem je Godmother neboli Kmotra. Recept na jeho přípravu i původ je však odlišný, a bude tedy dobré se o něm rozvést v některém z následujících článků.

Alkoholium.cz