V této rubrice najdou své milovníci vína. Rádi degustujete víno, anebo ho obvykle jen popíjíte? Ať tak či jinak, jistě na tomto místě najdete spoustu podnětných informací.

Jak kombinovat víno a jídlo

Jak kombinovat víno a jídlo Chcete připravit svému protějšku nezapomenutelný kulinářský zážitek? Skvělé jídlo určitě připravit zvládnete, ale poradíte si i s výběrem vhodného vína k danému pokrmu? Asi každý začne s rozlišením k čemu přiřadit bílé víno a k čemu zase červené. Čtěte více »  

Co je to dekantér a k čemu slouží?

Dekantér Dekantér neboli také karafa na víno je skleněná nádoba sloužící k dekantaci vína, tedy k jeho přelití z láhve do této nádoby. Znalci vína nedají na tento proces dopustit, neboť lze díky němu zajistit maximální možný prožitek z vychutnávaného vína. Jelikož by náš cíl měl být stejný, přiblížíme si společně samotné dekantéry, a především proces dekantování. Čtěte více »  

Botrytické víno, aneb když plíseň vínu prospívá

Botrytická vína Pokud jste se někdy během podzimních měsíců toulali kolem vinohradů, možná jste místy spatřili dosud nesklizené hrozny napadené plísní. Taková škoda, říkali jste si patrně. Omyl! Možná jste totiž viděli hrozny, ze kterých se vinař chystal udělat takzvané botrytické víno. Čtěte více »  

Ochutnejte Rulandské šedé od znojemských vinařů

Víno rulandské šedé lahev Kdo z vás v poslední době neochutnal Rulandské šedé? Jedna z nynějších nejmódnějších odrůd, nabízená i pod synonymem Pinot Gris nebo žoviálněji šeďák, je v poslední době hvězdou nejedné výstavy či degustace vín. Čtěte více »  

Nejznámější odrůdy bílého vína – Tramín červený

Hrozny odrůdy Tramín červený Tramín červený je vlastně bílý. Tedy bobule této odrůdy jsou skutečně červené, ovšem určené jsou pro výrobu bílého vína. Jak je to možné, zjistíte v následujícím článku. Čtěte více »  
 
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500