Jak narazit sud a co vše si předem opatřit?

Není nic lepšího, než točené pivo, pravil jeden velký milovník piva. A měl pravdu. Dopřávat si ho ovšem nemusíte pouze v restauracích, hospodách, hostincích a barech. Sud a výčepní zařízení se dá půjčit i na soukromou oslavu nebo grilovačku s přáteli. Co vše k tomu budete potřebovat?

 

Předně začněte sudem

_

_

Vaším prvním úkolem bude vybrat sud, popřípadě sudy. Zvažte dobře výběr značky a druhu piva. Nikdy se pravděpodobně nezavděčíte všem, ale proč to alespoň nezkusit. Dále rozmyslete objem sudu s ohledem na množství lidí, které má sud potěšit a také s ohledem na jejich pivní výkony. Nebojte se vzít větší sud. Praxe už mnohokrát ukázala, že točené pivo umí až neuvěřitelně rychle dojít. Při nákupu více sudů z více různých pivovarů si dejte pozor také na potřebné narážeče. O těch se zmíníme níže. K ceně sudu si nezapomeňte započítat také zálohy. Ty jsou u 50l sudů ve většině případů stanoveny na hodnotě 1000 Kč a u 30l bývá u některých sudů záloha 600 Kč, ale u některých rovněž 1000 Kč.

Vyberte správné výčepní zařízení

Nemáte-li vlastní výčepní zařízení, bude třeba ho někde zapůjčit.  Vedle toho je nutné zapůjčit také kompresor (nebo tlakovou láhev) a narážeč (mnohdy je jeden součástí výpůjčky výčepního zařízení). Půjčovné se odvíjí od délky výpůjčky a hlavně také od toho, jestli se rozhodnete pro pípu s chlazením či bez něj. U výčepního zařízení s chlazením počítejte, že si připlatíte, ale rozhodně nebudete litovat.

S chlazením či bez chlazení?

_

_

Důvody, proč pořídit pípu bez chlazení, jsou v zásadě dva. Zaprvé absence elektřiny. Bez ní výčepní zařízení ani kompresor zkrátka nepojede. To je asi případ, kdy byste jeli se sudem někam „do divočiny“. Druhým, a asi častějším důvodem, je neochota skládat poměrně velkou kauci, která se k pípě s chlazením většinou váže. Zbývající argumenty však jasně hovoří pro výčepní zařízení s chlazením. Čepování piva je mnohem snazší, neboť sud nemusíte neustále tlakovat. Pokud máte kompresor nebo tlakovou láhev, jednoduše nastavíte optimální tlak a ten se při odtočení piva sám vyrovná. U pípy s chlazením také překvapivě nemusíte řešit chlazení, které zkrátka ruční pípa neobstará (podívejte se, jak vychladit sud bez pivního chlazení).

Nezapomeňte na správný narážeč!

Opravdu zásadní je vybrat správnou koncovku, neboli narážeč. Naše pivovary stáčí pivo do sudů, ke kterým jsou třeba tři různé koncovky. Jednotlivé narážeče rozhodně nejsou kompatibilní. S prvním zkrátka narazíte sudy z jedné skupiny pivovarů, druhým zase z druhé a posledním z té třetí. Budete-li si tak kupovat sudy z více pivovarů, nezapomeňte si zjistit, kterou koncovku ten který pivovar používá.

  • Narážečem typu Bajonet tak narazíte například sudy Budějovického Budvaru, Plzeňského Prazdroje, pivovaru Vysoký Chlumec, Havlíčkobrodského pivovaru či sudy pivovaru v Nové Pace.

  • Naopak plochým narážečem (říká se mu také žehlička) narazíte sudy pivovaru Svijany, Velkopopovického pivovaru či pivovaru Krušovice.
  • Poslední koncovkou je narážeč typu Kombi (rozhodně se jím nedají nahradit oba typy). S touto koncovkou narazíte sudy pivovaru Černá hora, pivovaru Vyškov, pivovaru Kácov či Jihlavského pivovaru.

Nenašli jste pivovar a k němu odpovídající narážeč? Pak rozhodně nepřehlédněte náš kompletní seznam pivovarů a odpovídajících narážecích hlav.

Naražení a nastavení správného tlaku

Jak správně narazit sud

Máte-li zapůjčeno případně zakoupeno vše potřebné, můžete se pustit do narážení. V dnešní době to není nic složitého. Narážecí hlava typu Bajonet se nasadí na uzávěr, po směru hodinových ručiček se zacvakne a páčkou zajistí. A je naraženo. Snad ještě jednodušší je to v případě plochých narážečů (žehliček). Ten se prostě nasadí na uzávěr a opět páčkou zajistí. U narážeče Kombi je postup obdobný jako u žehličky. Jak vidíte nic složitého.

Jak správně nastavit tlak ve výčepním zařízení

_

_

Po naražení je třeba nastavit také správný tlak na redukčním ventilu kompresoru nebo tlakové láhve. To je velmi důležité, neboť pokud pivo „přetlakujete“, nateče pivo do sklenice moc rychle a vypění. Pokud zas bude tlak moc nízký, bude pivo pěnit už ve výčepním zařízení a bude opět bez správného řízu. Pro správný tlak je nutno využít jednoduché matematiky. Základní hodnotu tlaku pro výpočet si stanovte 1,1 baru pro zimní období a 1,6 baru pro letní období (rozdíl souvisí s jiným atmosférickým tlakem). K základní hodnotě pak připočtěte 0,1 baru na 2 metry pivního vedení a 0,1 bar na 1 metr převýšení, které musí pivo překonat od dna sudu k výčepu. Tak snadno si vypočtěte optimální tlak ve výčepním zařízením přesně pro váš konkrétní případ a poté ho nastavte na redukčním ventilu. Výpočet je však pouze orientační a je dobré tlak ještě ozkoušením „doladit“.

Rozhodně se nelekejte, že sud zpočátku pění. Je to normální. Zpravidla odtočíte kolem 3 půllitrů pěny, ale nemusíte se bát, že byste tím byli ochuzeni o koupené pivo. V sudu je ho právě pro tyto důvody o kousek víc, abyste vy ani hospodští nebyli ochuzeni. Nezapomínejte také, že čím více bude sud natřesený, tím více bude pěnit. Proto je dobré nechat sud před naražením nějakou dobu stát (ideálně se uvádí 24 hodin).

Máte zajímavou zkušenost s narážením sudu? Podělte se o ni s námi v komentářích.

Poohlížíte se po pořádné pípě? Pořiďte si nejoblíbenější výčepní zařízení u nás:

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top