Nejoblíbenější cocktaily pocházejí z Kuby: Co se pije v českých barech?

Každý máme to svoje. Pivaři sáhnou při návštěvě diskotéky, restaurace či baru po osvědčené „dvanáctce“, milovníci hroznů po celý večer usrkávají polosladkého bílého, angličtí gentlemani si pochutnávají na uleželé whisky a další skupina lidí si lahodí na čerstvě namíchaných a energicky ozdobených cocktailech různých druhů. 

 

Aloha Bar

_

Víte, které míchané drinky barmani v českých podnicích připravují zákazníkům nejčastěji a odkud tyto pochoutky původem pocházejí? Připravili jsme pro vás jejich souhrn a na závěr ve vztahu k tomuto tématu vyzpovídali jednoho z nejpovolanějších – majitele renomovaného cocktail baru v centru Brna, který nově zákazníkům nabízí, aby si svůj oblíbený cocktail pod vedením odborného dohledu sami namíchali.

Kubánské dobroty, které zná každý

Když se řekne Kuba, vybaví se většině lidí vedle persony Fidela Castra a vlády jedné strany také alkohol. Mimo široké škály rumů jsou to i cocktaily, z nichž ty nejznámější mají v povědomí snad všichni, kdo zmíněné podniky alespoň občas navštěvují.

Úplným číslem jedna je zřejmě Mojito, typické svou sladce mátovou chutí, na níž se vedle bílého rumu podílí šťáva z limetky. Kromě originálního provedení se tento oblíbený letní drink v dnešní době navíc podává i v různých variantách – například Roayal, Spiced či s ovocnými příchutěmi jahody, maliny, grepu a podobně. Navíc z Kuby rovněž pocházejí další, neméně populární drinky: Daiquiry, Piña Colada a Cuba Libre.

V prvně jmenované Daiquiry si vychutnáte rovněž světlý rum a limetkovou šťávu, kterou mimo samozřejmý led v tomto případě doplní ještě cukrový sirup. Mezi nejznámější příznivce tohoto nápoje patřil jeden z nejslavnějších amerických spisovatelů Ernest Hemingway, který na Kubě nějaký čas pracovně pobýval a který mimo jiné prohlásil: „Piju, abych z ostatních lidí udělal zajímavější.“

Příbuzný původ s Mojitem má rovněž Piña Colada, cocktail obsahující bílý i tmavý rum, ananasový džus, kokosovou smetanu či krém a likér ze stejné suroviny.

Za tajemstvím úspěchu Cuba Libre, za jehož domovinu považujeme Havanu, hlavní město Kuby, pak stojí kombinace bílého rumu, opět limetky a samozřejmě ledu, navíc však doplněná o colu. V zásadě se tak jedná o „vymazlenější“ a o poznání chutnější verzi notoricky známého fenoménu „rumu s kolou“.

Namíchej si svůj oblíbený drink pod vedením profesionálního barmana

Ohledně tématiky míchaných drinků jsme aktuálně vyzpovídali Mariana Biela, majitele Aloha Baru nacházejícího se v samém centru Brna, který je vyhlášen pro skvělou lokalitu, pohodovou atmosféru, chutnou kuchyni, příznivé ceny a hlavně – širokou škálu delikátních cocktailů.

Mariane, z kolika druhů a variant cocktailů u vás v Aloha Baru mohou zákazníci vybírat?

V aktuální chvíli máme v nabídce zhruba 120 různých cocktailů, které jsou rozdělené do skupin dle toho, zda se jedná o drink s rumem, vodkou či ginem. Speciální kategorii představují všem jistě dobře známé party cocktaily, jinak řečeno party kýble, určené pro menší či větší skupinky lidí.

Jak je to podle vás s povědomím o cocktailech, potažmo kvalitním pití v ČR obecně?

Trendem poslední doby jsou rumy z celého světa a nutno podotknout, že hosté jsou v tomto ohledu stále vzdělanější, a tím pádem i náročnější. Rádi ochutnávají novinky a zároveň s tímto destilátem experimentují v cocktailech. V současnosti máme v nabídce více jak 150 druhů a stále naši rumotéku rozšiřujeme o nové a nové značky a příchutě.

Za poslední rok u nás v Aloha Baru rovněž stoupla poptávka po Ginech, a to jak v „čisté“ podobě, tak právě v míchaných nápojích.

Na kolik takový cocktail vyjde?

To je velice individuální, ovšem v zásadě záleží na dvou aspektech. Nákladnosti ingrediencí a složitosti postupu míchání. Absolutní většinu drinků ale pořídíte přibližně za 80 až 100 korun.

Jaký je váš nejoblíbenější cocktail?

Já si dám nejraději Caipirinhu, která je označovaná jako brazilské národní pití. Její základ tvoří destilát Cachaça zkombinovaný s limetkou a třtinovým cukrem. To vše by se samozřejmě neobešlo bez ledové tříště.

Zkusil jste si jej někdy sám namíchat?

Když jsem v roce 2006 otevíral Aloha Bar, byl jsem v gastronomii nováčkem. Absolvoval jsem spoustu barmanských kurzů a školení, přičemž první tři roky jsem obsluhoval každý den a vypomáhal za barem. Pravdou je, že jsem poslední dobou vyšel ze cviku, ale cocktail bych asi ještě namíchal.

Tato zkušenost s mícháním drinku mě však přivedla na nápad, který jsme k začátku roku 2017 zrealizovali a jeho prostřednictvím chceme našim zákazníkům poskytnout unikátní zážitek, který jinde nezažijí.

Jaký?
Jde o možnost sám si namíchat oblíbený drink. Kdokoliv přijde jakékoliv pondělí či úterý do Aloha Baru, může požádat obsluhu a ta mu následně připraví veškeré náčiní a ingredience. Zákazník si tak sám pod vedením odborných pokynů jednoho z našich profíků namíchá a ozdobí svůj oblíbený cocktail. Spustili jsme to k 1. lednu a prvotní ohlasy na našem Facebooku i přímo v podniku jsou obrovsky pozitivní, tak pevně doufáme, že to lidi navnadí a bude to pro ně zajímavá zkušenost a fajn zážitek.

Aloha BarJiž jste Aloha Bar navštívili? Líbilo se vám tam? Podělte se o svůj zážitek s ostatními čtenáři v komentářích.

Autor: Tomáš Rezler

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top