V čem podávat alkohol? – Pivo a víno

Nemusíte být barmani, aby záleželo na tom, do jaké sklenky či sklenice své oblíbené nápoje lijete. Ve správném skle totiž zaprvé nápoj lépe vypadá a mnohdy si ho lépe vychutnáte. Mít to správné barmanské sklo se hodí také pro návštěvy či oslavy u vás doma. Co ale do čeho patří?

 

_

_

Jelikož sklenic, skleniček a panáků je velká spousta, rozhodli jsme se rozdělit článek na tři části, a vytvořit tak jakýsi seriál. Zde se tedy dozvíte, do jaké sklenky patří bílé, do jaké zas červené víno a kterou je zase dobré použít na šampaňské či sekt. Jako první však začneme se sklenicemi na náš národní nápoj, tedy na pivo.

V čem podávat pivo

Přísná pravidla do jaké sklenice pivo natočit či nalít přímo neexistují. Kdo si navíc vystačí pouze s pivem plzeňského typu, nemusí se výběrem sklenice zvlášť zatěžovat. Jiné pivní druhy si však často zaslouží i speciální druh sklenice a zvláště hospodští by to měli vědět. Neméně důležitá je také teplota nápoje, která se rovněž liší dle pivního druhu.

Sklenice na pivo - Pivní půllitr

_

Pivní půllitr

Asi nejběžnější „nádoba na pivo“, se kterou se v českých hospodách setkáme. Je nejlepší na pivo plzeňského typu, ale třeba i pro německé ležáky a vlastně na ležáky obecně. Setkat se můžeme s půllitry různých tvarů i velikostí. Některé jsou zakulacené, některé mají stěny svislé. Některé mají ucho a některé zas ne. Většina z nich však nese logo pivovaru, ale najdou se i výjimky. Pokud hospoda odebírá piva více značek, působí na zákazníky dobře, když dostanou pivo ve sklenici stejného pivovaru, který pivo uvařil. Že by se ale jednalo o nějaké dogma, o tom se mluvit nedá. „Speciálním půllitrem“ je pak tzv. třetinka o objemu 0,3l.

Vysoká sklenice na pivo

_

Pivní sklenice

Dále tu máme sklenici o stejném objemu jako půllitr, má však protáhlý tvar, je užší než půllitr a směrem vzhůru se rozšiřuje. Na rozdíl od půllitru však výrazně vyšší. Hodí se především k podávání pšeničných či svrchně kvašených piv. Mnozí hospodští do nich točí také prémiové ležáky, protože tento typ sklenice vypadá luxusněji než klasický půllitr. Ze stejného důvodu je používají i lepší podniky. Důvod, proč do těchto sklenic netočit klasické pivo plzeňského typu by se asi nenašel, ovšem dle našeho skromného názoru ležák patří do klasického půllitru s uchem, jak jsme ho popsali výše.

Sklenice na pšeničné pivo

_

Pivní sklenice (Weizen)

Speciálně na pšeničná piva se rovněž používá sklenice typu Weizen, která je podobná té předchozí. Většinou se u nás také předchozí typ sklenice zaměňuje s tímto typem pivní sklenice. Pravdou je, že jsou si obě velmi podobné a dalo by se říci, že klasický typ může dobře zastoupit i typ Weizen. Rozdíly mezi nimi však jsou. Weizen totiž nestoupá zakulaceně, ale od určitého bodu pod stejným úhlem. Pravdou však je, že v našich končinách se s ní setkáte málo. Ovšem najdou se podniky (většinou takové, které nabízejí hned několik druhů piv), kde takovou sklenici mají a pšeničné pivo do ní samozřejmě točí.

Sklenice na pivo - Pivní pohár

_

Pivní poháry

Ne tak hojně užívanou sklenicí na pivo je pivní pohár. Jedná se o sklenice o objemu 0,5l nebo častěji 0,3l, které se nejlépe hodí na podávání velmi silných pivních speciálů. Jedním z důvodů bývá jejich menší objem, dalším pak jejich vzhled, který pivnímu speciálu přidá ještě více do výjimečnosti.Podobně jako s předchozím typem sklenice i s touto sklenicí se u nás nesetkáte moc často. S rostoucí oblibou různých druhů piva a hlavně speciálů je však k vidění stále častěji.

V čem podávat víno

Pokud podáváme víno, musíme kromě správné sklenice dbát také na správnou teplotu vína. Ta je totiž u různých druhů vín rozdílná. Jako konzumenti také nezapomeňte, kde sklenku s vínem držet.

Sklenice na červené víno

_

Sklenka na červené víno

Víno červené podáváme do zakulacené sklenky s kratší nožičkou a širokou vrchní částí sklenky. Tvar sklenky umožňuje dobře vychutnat intenzivní aroma červeného vína. Pokud by byla sklenka na víno nahoře hodně zúžená, mohlo by se stát, že by byla vůně moc intenzivní. Důležité je také množství vína ve sklence. To by mělo odpovídat zhruba 1/3. Teplota servírování vína pak záleží také na jeho stáří. Lehčí červená vína podáváme zhruba o teplotě od 12°C do 15°C, starší a těžší vína pak o teplotě 15°C do 18°C. Dobré je také vědět, že sklenku s červeným vínem držíme za vrchní část nožičky.

Sklenice na bílé víno

_

Sklenka na bílé víno

Jelikož bývá aroma bílého vína méně intenzivní, je možné podávat ho do užší sklenky, která má rovněž užší vršek. Slabší aroma se tak více koncentruje, a tedy lépe vynikne. Bílé víno by mělo být rovněž více vychlazené, než je tomu u červeného. Opět záleží na jeho stáří. Mladá bílá vína podáváme o teplotě mezi 7-10°C, vyzrálejší bílá vína pak o teplotě mezi 10-12°C. Sklenku s bílým vínem pak držíme ve spodní části nožičky blízko její patky. Teplo ruky tak správně vychlazené víno neohřívá.

Sklenice na šumivé víno neboli flétna

_

Sklenka na šumivá vína (flétna)

Ze všech tří skleniček na víno je ta na sekt a šampaňské nejštíhlejší. Proto se jí také přezdívá flétna či šampuska. Právě na šumivá vína se hodí tento typ sklenky nejlépe. Podávané víno by mělo mít teplotu zhruba mezi 5-7°C a sklenka by se správně měla držet dokonce za patku. Důvod je stejný jako u sklenky na bílé víno.Pokud by vám držení flétny za patku připadalo moc vratké, chytněte ji alespoň za spodní část nožičky, ale rozhodně ne za tělo sklenky. Patrně byste moc velký dojem ve společnosti neudělali.

Závěrem

Jak je tedy vidět, není nad to mít na každý typ alkoholického nápoje tu správnou sklenku. V některých případech drobné přehmaty tolik nevadí. Ve vybrané společnosti, anebo jako obsluha luxusních podniků, byste se však mohli dopustit pořádného faux pas.

V této minisérii dále zjistíte:

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top