Jak vybrat správné výčepní zařízení na pivo?

Sen o dobře vychlazeném točeném pivu na rodinných oslavách i letních grilovačkách s přáteli si v dnešní době můžete velmi snadno splnit. Jak se ovšem vyznat v širokých nabídkách výčepních zařízení? V tom vám pomůže následující článek.

 

Koupit či pronajmout?

První důležitá otázka zní, zda si výčepní zařízení na pivo koupit nebo pronajmout. V jejím případě je třeba si ujasnit, zda u vás výčep najde častější využití či nikoliv. Pokud ano, budete se muset připravit na trochu větší počáteční investici. Na druhou stranu zas odpadne nutnost pokaždé obstarávat výčepní zařízení, opakovaně za něj platit půjčovné i skládat několikatisícovou kauci, bez které vám výčep málokdo půjčí.

S nejnižší cenou výčepního zařízení můžete počítat u těch bez chlazení. Nejčastěji jde o tzv. party pípy bez chlazení a bez kompresoru. Každé pivo si tedy budete muset napumpovat. I tento způsob čepování má něco do sebe, vyřešit však budete muset otázku, jak pivo vychladit (ČTĚTE – Jak vychladit sud, když nemáte pípu s chlazením).

Volba vhodného pivního chlazení

Rozhodnete-li se však přece jen pro výčepní zařízení s chlazením, vyvstane před vámi druhá otázka. Tedy jaký typ chlazení zvolit. Možnosti, jak toto dilema vyřešit, jsou vlastně všeho všudy dvě, jak si hned řekneme, výběr nebude zvlášť složitý. Buď se rozhodnete pro chlazení kontaktní, anebo vodní. Přitom první typ se uplatní, jak na menších oslavách a akcích s přáteli, tak i na akcích rozsáhlejších, jako jsou festivaly. Vodní chlazení, které bývá zpravidla výkonnější, pak najde uplatnění hlavně v restauračních zařízeních.

Výčepní zařízení s kompresorem nebo bez něj?

Při výběru výčepního zařízení budete muset nejspíše řešit otázku, zda si pořídíte výčep s integrovaným kompresorem nebo budete sud tlakovat jiným způsobem (ČTĚTE – Jak správně narazit sud). Pokud si pořídíte výčepní zařízení, budete si tedy moct vybrat, čím budete sud tlakovat. Tedy zda využijete vzduch z externího potravinářského kompresoru nebo zda dáte přednost tlakování pomocí potravinářských plynů. Výhoda integrovaného kompresoru je celkem jasná. Vše máte pěkně pohromadě, ovšem na delší akce není tento typ výčepního zařízení nejvhodnější.

Zvolte odpovídající výkon výčepního zařízení.

Ještě než se pustíte do výběru výčepního zařízení konkrétní značky, měli byste mít jasno o jeho výkonu. Ten závisí hlavně na výkonu chlazení. Nejčastěji se tak můžete setkat s vyjádřením výkonu v litrech piva, které lze zchladit a tedy i načepovat za hodinu. Pro menší akce do 10 osob si jistě nejspíše vystačíte s méně výkonným výčepem, který zvládne vychladit přes 15 litrů piva za hodinu. Výkonnější výčepy s kontaktním chlazením pak zvládnou i kolem 50 až 60 litrů piva za hodinu. Výkon špičky mezi kontaktními chlazeními se pak pohybuje kolem 120 litrů. Kde kontaktní chlazení končí, vodní chlazení zpravidla začínají. Úplná špice z řad vodních chladících zařízení potom umí vychladit až neuvěřitelných 200 litrů piva za jedinou hodinu.

Podívejte se, zda by vám mohlo vyhovovat nejoblíbenější výčepní zařízení v ČR:

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top