Homebrewing, aneb vaříme pivo doma

Spousta pivních nadšenců, kterým už nestačilo ochutnávat piva z velkých, středních i malých pivovarů, se pouští do vaření vlastního piva. Jejich koníčkem se totiž stal tzv. homebrewing.

 

Na první pohled by se mohlo zdát, že vaří pivo v provizorních podmínkách. Na druhý pohled je ale jasné, že jde často o šikovné zlepšováky a důmyslné využití všeho, co dům dal. Pojďme se však podívat se homebrewing trochu podrobněji.

Proč označení homebrewing?

Výraz homebrewing pochází z angličtiny. Vznikl složením slov home (=domov) a brewing (vařit). U nás máme označení spojené nejčastěji s domácím vaření piva. Jinde ve světě je však pojen širší, zahrnující domácí výrobu i jiných nápojů, například vína, cideru, saké a dalších. I přesto pivo v rámci homebrewingu i ve světě vévodí. Pro homebrewing je typické, že se alkoholický nápoj vyrábí v relativně malém množství, hlavně pro vlastní spotřebu. Ovšem vůbec nejdůležitějším faktem je, že se jedná o koníček se vším všudy.

Krátký exkurz do historie homebrewingu

Domácí vaření alkoholických nápojů, a teď nemáme na mysli pouze pivo, je staré vlastně jako lidstvo samo. V nejranější historii alkoholu se vlastně drtivá většina alkoholických nápojů vyráběla podomácku. Průmyslová revoluce a technologický rozmach společně se zdaněním a zákazy však homebrewing odsunuly na vedlejší kolej. Svůj návrat zažívá domácí vaření až ve 20. století. Kupříkladu během prohibice v USA bylo k domácí výrobě vína a cideru přistupováno shovívavě. Jinak tomu bylo ovšem v případě piva. Největší vlna uvolňování pravidel pro homebrewing však nastává až v 60. a 70. letech, kdy je v roce 1963 ve Velké Británii a v roce 1978 v USA homebrewing opět povolen.

Homebrewing a zákony

Jak jsme řekli, homebrewing je od 60. a 70. let legální ve Velké Británii i v USA. Jak je tomu ale u nás? Velmi podobně. Na rozdíl od domácího pálení je u nás domácí vaření piva i vína legální. Na jednu domácnost je tak možné uvařit ročně až 200 l piva bez povinnosti platit spotřební daň na alkohol. Než se však do homebrewingu pustíte, je třeba oznámit na místně příslušném celním úřadě zahájení výroby piva. Pokud byste tak neučinili, hrozí vám v případě odhalení doměření spotřební daně. Takto uvařené pivo rovněž nesmíte prodávat. Spotřebovat ho tedy musíte vy, vaše rodina nebo přátelé, což by patrně neměl být problém. Pokud byste však přece jen chtěli doma uvařené pivo legálně prodávat, je třeba zaregistrovat se jako plátce spotřební daně.

Chcete začít s homebrewingem?

Nadchl-li vás tento pěkný koníček, můžete se podívat na seriál o homebrewingu:

TIP: Uvařte si vlastní pivo pod vedením zkušeného sládka. Chci vědět víc!

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top