Gin Fizz – vyzkoušejte citrusové bublinky stokrát jinak

Skvělá kombinace citronové šťávy, sodovky a v neposlední řadě ginu se jen tak neomrzí. A kdyby ano, k ochutnání je řada další variací tohoto koktejlu.Přejít na recept

 

Citrón a bublinky

_

V následujícím článku se podíváme, jak se míchá koktejl Gin Fizz a jeho bublinkoví příbuzní. Vynechat však nesmíme ani historii tohoto koktejlu. Dost otálení, jdeme na to.

Koktejl Gin Fizz musely míchat týmy barmanů!

Za rodiště tohoto koktejlu se považuje americké New Orleans, přičemž první zmínku o tomto koktejlu nalezneme již v knize proslulého barmana Jerryho Thomase Bartender’s Guide z roku 1887. Koktejlů s přízviskem fizz je v této knize dokonce šest. Ve všech těchto koktejlech najdeme sodovku, což nám napoví i ono anglické slovíčko fizz, které lze přeložit jako šumění. Zpět ale ke koktejlu Gin Fizz. Ten byl v New Orleans mezi léty 1900 a 1940 prý tak populární, že majitelé barů museli najímat celé týmy barmanů, kteří ho míchali.

Jak umíchat Gin Fizz?

Řekli jsme si, že slovíčko fizz prozrazuje, že v koktejlu najdeme sodovku. Z názvu tohoto drinku se rovněž dozvíme, že v něm najdeme gin. A hned v titulku jsme prozradili, že Gin Fizz obsahuje také šťávu z citrusů. Co ještě budete potřebovat a jaké množství jednotlivých ingrediencí použít? Mezinárodní barmanská asociace doporučuje následující:

  • 4,5 cl ginu
  • 3 cl čerstvé citronové šťávy
  • 1 cl sirupu Gomme
  • 8 cl sodovky

K přípravě tohoto koktejlu se hodí mít k ruce shaker. Do shakeru totiž nejprve dáte několik kostek ledu a poté přidáte všechny ingredience kromě sodovky, kterou byste si energickým třepáním zbavili žádaných bublinek. Ingredince v shakeru dobře promíchejte a poté nalijte do připravené sklenky, nejlépe typu High Ball Glass. Následně dolijte sodovkou a ozdobte plátkem citrónu. Na závěr přidejte brčko a můžete podávat.

Máte-li pocit, že je vám tento koktejl nějak povědomý, možná vám připomíná koktejl Tom Collins, kterému je skutečně velmi podobný.

Další variace koktejlu Gin Fizz

Velmi oblíbené jsou i různé variance tohoto koktejlu. Nejznámější z nich je Ramos Gin Fizz, který poprvé umíchal Henry C. Ramos ve svém baru. Pojmenoval ho však jinak, New Orleans Fizz, dnešní jméno dostal až později. Ukažme si tedy, jak se míchá Ramos i další příbuzné „fizzy“.

Ramos Gin Fizz

Umíchat tento koktejl není snadné, neboť i samotný výčet ingrediencí je působivý. Kromě ginu, sodovky a citronové šťávy v koktejlu Ramos Gin Fizz najdete také limetkovou šťávu, cukr, vodu z pomerančových květů, smetanu a vaječný bílek. Aby se všechny ingredience vešly do sklenky, použijte sklenku typu Collins Glass. Postup přípravy je velmi podobný klasickému Gin Fizzu, je ovšem nutné smíchat bílek s cukrem a alkoholem dříve, než do shakeru přidáte led. Poté je již postup obdobný. Nutno dodat, že bílek i voda z pomerančových květů mají na výslednou chuť nápoje obrovský vliv, a tak by se dalo klidně říct, že jde o zcela jiný koktejl.

Silver Fizz

Základem této variace je klasický Gin Fizz. V koktejlu Silver Fizz je však navíc přidáván vaječný bílek.

Golden Fizz

Přidanou ingrediencí je v tomto případě vaječný žloutek.

Royal Fizz

Při míchání tohoto koktejlu na rozdíl od předchozích využijete rovnou celé vajíčko.

Diamond Fizz

Při pití tohoto koktejlu se raději posaďte. Za základ si totiž bere klasický Gin Fizz, sodovku však nahrazuje šumivým vínem. Nutno dodat, že je tento koktejl známější pod názvem French 75.

Green Fizz

Kromě standardních ingrediencí je součástí této variace také trocha mátového likéru crème de menthe.

Gin Fizz vás jen tak neomrzí

Jak je patrné, s koktejlem Gin Fizz a jemu podobnými se rozhodně nebudete nudit. Když vás totiž omrzí chuť jednoho, je v zásobě hned několik podobných. Přejeme dobrou chuť a úspěšné míchání.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top