Aperol Spritz – recept a složení tohoto skvělého letního drinku

0 Sdílení

Aperol Spritz nebo „hezky česky“ špric – to jsou slova, která jsou dnes známá snad každému. Marketingová smršť způsobila, že se tento drink stal v posledních letech jedním z nejoblíbenějších letních, míchaných alkoholických nápojů. O úspěch se ale nezasloužila jen přebujelá reklamní masáž, nýbrž i skvělá chuť tohoto jednoduchého, ale geniálního koktejlu. Který vás zaručeně zláká na svou stranu výjimečnou svěžestí. Přejít na recept

Letní drink Aperol Spritz

Střípky z historie

Aperol Spritz je prostě nápoj pro léto jako stvořený. Ostatně jeho rodištěm je slunná Itálie. Možná vás zaskočí, že pojem „Spritz“ zní spíše německy. Je to tak. Tento výraz pochází ze slovesa spritzen a lze přeložit jednoduše jako „střik“ resp. vinný střik. Pojem pochází z 19. století a vznikl v Rakousko-Uherské monarchii. Pro jemné jazyky aristokratů, byla některá italská vína prostě příliš výrazná a jadrná, tak je potřebovali zjemnit vodou.

V moderním pojetí je termín Spritz chápán trochu jinak. Jde o míchaný nápoj, jehož základ tvoří víno doplněné likérem a sodou. Aperol Spritz tak rozhodně není jediný Spritz – existuje celá řada receptů a typů s různými likéry a přísadami. Teď se ale pojďme podívat, z jakých ingrediencí se skládá zřejmě vůbec nejoblíbenější varianta.

Aperol

Italský aperitiv Aperol je nezbytnou součástí nápoje Aperol Spritz

Aperol je slavný italský likér, který okouzlí nádherně oranžovou barvou, která evokuje zapadající slunce a červánky. Nápoj je vyráběn z citrusových plodů, především z pomerančových výtažků, ale taky z rebarbory a různých bylin. Vytvořen byl již v roce 1919 bratry Barbieri v Padově. Jeho jemně nahořklá chuť je velmi osvěžující a příjemná.

Obsah alkoholu je nízký (cca 11 %) – a tak je tato dobrota přístupná i těm, kteří silnějším nápojům neholdují. Aperol se podává vychlazený a lze pít samostatně, ale ještě lépe si jej vychutnáte ve spojení s dalšími složkami coby právě míchaný nápoj Aperol Spritz. A co je jeho další složkou?

Prosecco

Prosecco je tradiční šumivé italské víno, které tvoří základ drinku „Aperol Spritz“. Víno vzniklo v severoitalském Terstu a vyrábí se z odrůdy vinné révy zvané Glera. Originální Prosecco poznáte podle ochranného označení DOC a případně i DOCG, kterým se honosí nejkvalitnější nápoje tohoto typu.

Prosecco má lehkou, ovocnou a květinovou chuť. Skvěle chutná jako aperitiv, ale hodí se i k jídlu – například k těstovinám či mořským specialitám nebo třeba k asijské kuchyni. Velmi oblíbené je i jako ingredience do klasického italského rizota i jiných pokrmů. A jaké Prosecco do Aperolu použít?

Většinou se používá suché víno – čím lepší kvalita, tím víc vám bude chutnat výsledný drink. Obecně ale platí, že pro potřeby míchaných nápojů není nutné sahat po nejdražších lahvích Aperol Spritz si jistě vychutnáte, i pokud si jej namícháte z dostupnějších ingrediencí.

Doporučujeme například tyto produkty:

Jak namíchat Aperol Spritz?

Správně namíchaný Aperol Spritz A teď, když známe ingredience, se konečně můžeme vrhnout na samotný recept. Benátská varianta počítá s rovnocenným podílem Aperolu, Prosecca i sody. Mnohem známější je ale verze, která sestává z:

  • 3 dílů suchého Prosecca (120 ml)
  • 2 dílů Aperolu (80 ml)
  • 1 dílu sody (40 ml)

Toto složení je samozřejmě poněkud říznější, ale vynikající a velmi osvěžující. Drink si namíchejte do velké skleničky na víno s kostkami ledu. Začněte nalitím Aperolu, přidejte Prosecco – a sodovou vodu doplňte až nakonec. Na ozdobu se tradičně používá plátek pomeranče, ale někdy se setkáte třeba i se snítkou tymiánu.

S čím si Aperol Spritz dopřát?

Tento drink je skvělý pro chvíle relaxace a nejlépe chutná v kombinace s lehkými předkrmy, ideálně jednohubkami a dalšími drobnými chuťovkami. Podobným způsobem si jej dopřávají Italové – kteří si k němu zakousnou tzv. „cicchetti“, což jsou právě různé drobné lahůdky zahrnující chlebíčky, talíře s různými druhy zeleniny a podobně.

0 Sdílení
Tweet
Pin
Share