Umíchejte si napěněného elegána, koktejl Whiskey sour

Recept na koktejl Whiskey sour není složitý, výsledek v podobě lahodně vzhlížejícího napěněného koktejlu z dobrého bourbonu však stojí opravdu za to. Přejít na recept

 

Ačkoliv by někdo možná řekl, že whisky úplně nejčastějším alkoholickým nápojem, ze kterého se míchají koktejly, tenhle jí obsahuje opravdu dost. Recept na pravý Whisky sour dokonce říká, že správně by to měl být bourbon. Než se však vrhneme na přípravu, pojďme se o tomhle míchaném nápoji něco dozvědět.

Původně lék proti kurdějím

Hned z kraje si můžeme říct, že koktejl Whiskey sour je opravdu starý. Poprvé se o něm můžeme dočíst v roce 1870 v jistém wisconsinském deníku. Jisté náznaky existence tohoto koktejlu však můžeme najít dokonce v první knize o koktejlech, v knize Jerryho Thomase How to Mix Drinks, která vyšla už v roce 1862. To jsme ovšem pořád docela daleko od doby, kdy se začala psát historie tohoto drinku.

Něco jako Whiskey sour už si totiž míchali britští námořníci v 18. století na svých dlouhých plavbách. Jak známo námořníky putující dlouho po moři často trápily kurděje z nedostatku vitamínu C. Ovoce, ze kterého by vitamín C mohli získat, se totiž rychle kazilo a na širém moři čerstvé nenatrháte. Námořníci si však uměli poradit. Pomohl jim k tomu jejich milovaný rum, později gin a také whisky. Alkohol totiž skvěle zakonzervoval ovocnou, nejčastěji citronovou, šťávu. Přidal-li se navíc ještě cukr, výsledná medicína navíc proklatě dobře chutnala. Nalistujete-li o kousek níže složení drinku Whiskey sour, bude Vám jasné, že jeho historie je podobná jako třeba historie ginu s tonikem.

Mícháme koktejl Whiskey sour

Složením se moderní Whiskey sour vlastně moc neliší od toho námořnického. Podle Mezinárodní barmanské asociace (IBA) pro jeho přípravu budete potřebovat:

  • 4,5 cl bourbonu
  • 3 cl čerstvé citronové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu
  • trochu vaječného bílku (může být, ale nemusí)

Na přípravu pak budete potřebovat shaker a nejlépe sklenku typu Old Fashioned Glass. Začněte tím, že všechny ingredience koktejlu vložte do shakeru společně s ledem. Dobře protřepte a poté přeceďte do sklenky. Přidáte-li do koktejlu také bílek, obsah shakeru o to lépe protřepejte, aby se koktejl pěkně rozpěnil. Podávat Whiskey sour je možné i na led. Na závěr koktejl ozdobte plátkem citronu nebo třešničkou.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top