Výroba většiny likérů by bez ní byla zhola nemožná. Právě díky procesu macerace totiž ten či onen likér dostává svou specifickou chuť. V čem macerace spočívá, prozradí následující článek.

By Blue Lotus [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
Aby likér vůbec chutnal
Pokud bychom při výrobě likérů vynechali maceraci, dostal by se ke spotřebitelům nejspíše jen oslazený a přefiltrovaný líh. Tedy nic, co by stálo za to ochutnat. Je to právě zásluhou macerace, že likéry hrají symfonií chutí, které získaly z bylinek, koření, ovoce a čehokoliv jiného chutného. V čem tedy macerace spočívá?
Princip macerace

By Giancarlo Dessì [CC-BY-SA-3.0 or GNUF ], via Wikimedia Commons

By Agne27 [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Nejen při výrobě likérů
Vedle výroby likérů se macerace využívá i pří výrobě vín či vermutů. V případě vín macerace předchází fermentaci. Naopak u vermutů, tedy aromatizovaných vín, probíhá macerace jakoby bokem. Směs bylin povinně obsahující pelyněk je macerována a výsledným macerátem je v tomto případě víno aromatizováno.
A jak je to s digescí?
Velmi podobná maceraci je digesce. Tento způsob extrakce v lihu však probíhá za o něco vyšších teplot, tedy zhruba mezi 30 až 40°C. Výsledkem je podstatné zkrácení času extrakce. Na tento proces stačí zhruba desetina času oproti maceraci. Nelze ovšem říci, že by výrobce likéru mohl bezhlavě přejít z macerace na digesci, aby ušetřil čas. Výsledný likér by totiž mohl vypadat a hlavně chutnat úplně jinak.