Baileys – trochu ostřejší irské kakao

Nevšední spojení irské whiskey a smetany dalo vzniknout neobyčejnému likéru. Je jím Baileys. Z čeho přesně se vyrábí, jak vznikl a jak ho pít, všechny tyto otázky se pokusíme zodpovědět.

 
_

_

Jak se Baileys vyrábí

Jako první bychom se měli věnovat názvu tohoto likéru. Celým názvem máme totiž co dočinění s Baileys Original Irish Cream. Název nám totiž hodně prozradí o tom, z čeho se Baileys vyrábí. Jak tedy název napovídá, najdeme v Baileys určitě smetanu. Podle výrobce z kvalitního mléka irských lokálních farmářů. V Irsku je vedle mlékárenství velmi rozvinutá také výroba irské whiskey. Ano, ani ta nesmí v likéru Baileys chybět.

Když se irská whiskey se smetanou snoubí

_

_

A právě u těchto základních dvou surovin začíná také výroba tohoto likéru. Za přítomnosti rafinovaného rostlinného oleje jsou tyto dvě složky likéru Baileys spojeny v nerozlučnou dvojici. A to doslova. Právě díky rostlinnému oleji se totiž jemná irská whiskey z několika palíren při skladování neoddělí od čerstvé smetany. K uchování trvanlivosti likéru navíc není třeba žádného konzervantu. Whiskey totiž zajistí, aby se smetana nekazila. Při správném skladování výrobce garantuje trvanlivost celé dva roky a to bez ohledu na to, zda je láhev s likérem otevřená či nikoliv.

Na řadu přicházejí kakaové boby

Sladká čokoládová chuť likéru Baileys v něm nevzniká jen tak. Na řadu tak přicházejí další přírodní suroviny, které dotvářejí finální chuť pověstného „irského kakaa“. Jsou jimi namleté kakaové boby, vanilkové lusky, karamel a cukr. Jejich přesný poměr je pak tajemstvím, které si výrobce pečlivě střeží (podobně jako třeba výrobce naší Becherovky). Výsledkem je pak hustý krém, sladké čokoládové chuti, který vás i přes celkem nízký obsah alkoholu (17%) překvapí svojí příjemnou ostrostí.

Krátká historie likéru Baileys

_

_

Když Baileys poprvé spatřil světlo světa, psal se už rok 1974. Jeho historie je tedy opravdu krátká. Za jeho vynalezení se zasloužila irská společnost Gilbeys of Ireland, která je součástí velkého koncernu International Distillers & Vintners, který se zabývá výrobou piva, vína a jiných destilátů. Nápad na krémový likér irského ražení zde vznikl o tři roky dříve v roce 1971. Zajímavé je, že název tohoto likéru nemá nic společného se jmény jeho autorů, jak si mnozí myslí. I podpis R·A Baileys je spíše marketingový tah. Ve skutečnosti je název inspirován londýnským hotelem Millennium Bailey’s.

Baileys na ledu, samotný i v míchaných nápojích

_

_

Začneme odzadu. Při používání likéru Baileys je důležité uvědomit si, že obsahuje smetanu, jejíž součástí je mléčná bílkovina kasein. Ta se při kontaktu se slabými kyselinami sráží, což není ve většině případů žádoucí. Míchání s citrónem, tonikem, vínem i dalšími kyselými tekutinami tedy nepřichází v úvahu. V některých koktejlech se však právě srážení kaseinu využívá. To ovšem není případem asi nejznámějšího míchaného nápoje z likéru Baileys, tedy koktejlu B52. Jeho součástí je kromě Baileys také kávový likér Kahlúa a silný likér Grand Marnier. Nejčastěji se však pije Baileys samotný nebo na ledu. Nic na chuti tohoto likéru neubere jeho servírování při pokojové teplotě. Výrobce však pro plné rozvinutí jeho chutí doporučuje podávání na led.

Varianty likéru Baileys

Jako poslední představíme různé varianty likéru Baileys, neboť kromě varianty Original existuje několik dalších, které jistě stojí za ochutnání. Velmi oblíbená je příchuť karamelového krému, která se přidává třeba i do kávy. Osvěžující variantou je pak Baileys s příchutí mátové čokolády. A jako poslední se zmíníme o kávové příchuti, která jistě sedne všem milovníkům dobře upražené kávy.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top