Irská káva aneb Irish Coffee je také koktejl

Ač by se mohlo na první pohled zdát, že irská káva není koktejl, opak je pravdou. A potvrzuje to i Mezinárodní barmanská asociace (IBA), která samozřejmě recept na pravou irskou kávu zná. Pojďme se na ni tedy společně podívat. Přejít na recept

 

Přimícháte-li si do odpolední kávy trochu whisky, neznamená to ještě, že pijete irskou kávu, jak si mnozí myslí. Její příprava v sobě totiž skrývá i trochu toho barmanského umění. Dojdete-li však až na konec našeho článku, budete si i sami doma moci připravit opravdu lahodnou kávu, které dodá ten správný říz kapka whiskey. Nejprve se však podívejme, jakou historii má tento způsob přípravy kávy.

Irská káva je opravdu z Irska

Jak je tomu i u jiných nápojů, tak i irská káva dostala svůj název podle místa, odkud pochází. Irská káva k tomu ještě navíc přidává skutečnost, že se k tomuto místu opravdu hodí. Kdo jiný by asi přidal irskou whiskey do kávy, než právě Irové. Tím prvním Irem byl údajně Joe Sheridan, hlavní kuchař na letišti Foynes, které je předchůdcem dnešního Shannonova mezinárodního letiště na západě Irska. Poprvé prý irskou kávu připravil ve 40. letech 20. století skupince amerických pasažérů, kteří zde vystoupili jedné mrazivé zimní noci z hydroplánu společnosti Pan Am. Počasí bylo prý tehdy opravdu hrozné, a tak jim pan Sheridan přidal do kávy trochu whiskey pro zahřátí. Když se pak zeptali, zda šlo o brazilskou kávu, odpověděl jim, že nikoliv a že ji byla podávána káva irská.

Do Spojených států, kde je mimochodem velmi mnoho obyvatel původem z Irska, se káva dostala za pomoci pisatele cestopisů Stantona Delaplanea, který ji rovněž zpopularizoval. Netrvalo dlouho a ustálila se i podoba irské kávy s vrstvou husté smetanové pěny na hladině.

Příprava pravé irské kávy

Pravá irská káva - Irish Coffee

By jules / stone soup [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Pro lahodnou irskou kávu není nutné vážit dlouho cestu do kavárny. S naším receptem na irskou kávu to totiž zvládnete i vy doma. Předně si však připravte následující ingredience, které jsou pro přípravu irské kávy nezbytné.

  • 9 cl horké kávy
  • 4 cl irské whiskey
  • 3 cl smetany (nejlépe vysokotučná)
  • 1 čajová lžička cukru (nejlépe hnědého)

Základem přípravy je uvařit dobrou kávu.  Do nahřáté sklenky pak přidáme whiskey a půlku čajové lžičky cukru, který pečlivě zamícháme. Přidáme předem uvařenou kávu. Posledním krokem je příprava smetany. Tu rozmícháme se zbytkem cukru buď v shakeru, anebo pomocí elektrického šlehače. Je-li smetana připravená, pomalu nejlépe přes lžičku ji nalejeme do sklenky. Na ozdobení můžeme použít trochu kakaa či skořice a podáváme zásadně teplé.

Chcete si uvařit skutečně dobrou kávu? Pak doporučujeme navštívit obchod Čerstvá káva.

Potřebujete se zahřát? Pak si připravte irskou kávu přesně podle našeho receptu. Výsledek je zaručen. Přejeme dobrou chuť!

Vyzkoušejte i další způsoby, jak zkombinovat kávu a nějaký alkoholický nápoj:

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500