Whisky napříč stoletími aneb malý exkurz do historie whisky

Ač je whisky jedním z nejoblíbenějších destilátů, dodnes přesně nevíme, kdo ji vlastně objevil. Skotové tvrdí, že oni, Irové zase, že dali světu whisky oni. Naznačíme si, co k tomu oba národy vede a zároveň se podíváme na cestu whisky napříč historií.

 

Raná historie whisky

Předem je třeba podotknout, že výraz historie je v tomto ohledu poněkud silný. O rané historii se totiž dá mluvit je těžko. Většina informací, které totiž máme, jsou pouze legendy.

Legenda o sv. Patrikovi

_

Snad nejznámější z nich je ta o svatém Patrikovi. Podle té přišel svatý Patrik do Irska, kde nejprve zatočil s ďáblem, položil základy křesťanství a aby toho nebylo málo, naučil Iry tajemství destilace. Konkrétně tedy destilaci tzv. živé vody. Odtud pochází také název whisky. V gaelštině (pradávném jazyce Keltů žijících v Irsku a ve Skotku) se totiž živá voda překládá jako Uisige Beatha, ze kterého se postupem času vyvinula jednodušší označení Usqua a později whisky.

A jak to bylo ve Skotsku?

Legendy sice přisuzují prvenství Irům, první písemně doložení zmínky o whisky však nacházíme ve Skotsku někdy ve 12. století. To je sice mnohem později než podle legendy žil sv. Patrik, ovšem důkaz je to mnohem hmatatelnější. To, že se však v Irsku nedochovaly starší písemné důkazy, neznamená, že se zde whisky nemohla vyrábět. Kde je ovšem pravda, zjistíme dnes už jen těžko. Není to však ani zvlášť důležité.

Whisky nebo whiskey

Když už jsme načali etymologii názvu whisky, zmíníme i známý problém, zda se správně píše whisky, anebo whiskey. Pokud ostře zastáváte jednu z variant, musíme vás upozornit, že se pletete. Možné jsou totiž obě a záleží na tom, o jaké whisky konkrétně mluvíte. Pokud před vámi stojí nápoj vyrobený v Irsku, jedná o irskou whiskey. Podobně je tomu i v případě americké whiskey neboli bourbonu. Pokud před vámi ovšem stojí produkt skotského hospodářství, jedná se potom o skotskou whisky. Stejně tak se s označením kanadská whisky. Nutno podotknou, že toto rozlišování je moderním. V minulosti se láhve s whisk(e)y označovaly bez ohledu na geografický původ.

Whisky ve středověku

_

Jestliže mluvíme o době, kdy byla whisky ještě v plenkách, mluvím o whisky jako o nápoji větrem ošlehaných skotských a irských horalů. Během středověku se však whisky probojovává mezi movitější obyvatelstvo a dokonce do královských paláců. Whisky totiž vytlačuje velmi drahé francouzské nápoje, tehdy hlavně víno a brandy. Domácí pálenka je výrazně levnější alternativou, která si proto rychle získává mnoho příznivců. Logický je tedy poměrně velký nárůst výroby v Irsku i ve Skotsku.

Od ilegality zpět do legality

_

Jsme v 17. století a s ním přichází snahy výrobu whisky zdanit. Ve Skotsku bohužel toto zdanění nebylo provedeno zrovna dvakrát šikovně. Bylo totiž extrémně vysoké, a řada výrobců tak začala působit v rámci černého trhu, který nebývale narostl. Do karet jim hrála i poloha jejich palíren, které se většinou nacházely na Skotské vysočině nebo dokonce na ostrovech. Zkrátka na místech, kam se výběrčí daní dostávali jen těžko. Počet ilegálních palíren se ve Skotsku odhaduje dokonce na stovky.

Změnu přinesl až počátek 19. století, konkrétně tzv. Small Stills Act, který alespoň částečně znovu umožnil výrobu whisky. Velký zlom znamenal také skotský zákon z roku 1923, který umožnil whisky opět celkem snadno legálně vyrábět.

Jestliže se vám zdá, že výroba whisky nebyla ve Skotsku žádný med, musíme vás odkázat také na výrobu v Irsku. 19. ani 20. století zde totiž whisky nepřálo. Během 19. století zde nebyl o whisky velký zájem vlivem boje irských církevních hodnostářů proti alkoholismu. Dvacáté století zas pro Irsko znamenalo oddělení od Britského království a tedy embargo na irskou whiskey. Prohibice v USA ve 20. letech uzavřela další odbytiště irské whiskey. Jak je vidět, ani v Irsku nebyla výroba whiskey zrovna dvakrát jisté podnikání.

Whisky v současnosti

_

Jinak je tomu dnes, kdy je whisky legálním, a zároveň také velmi oblíbeným nápojem. Tak jako všechny silnější alkoholické nápoje, je i whisky obtěžkána poměrně vysokou daňovou zátěží. To však nebrání palírnám v prosperitě. Zájem o whisky je totiž celosvětový. Oblíbená je zvláště ve vyšších vrstvách společnosti, to ovšem neznamená, že by si ji nemohl dopřát kdokoliv. Pití kvalitní whisky je v současnosti považováno také za projev určitého vyššího společenského postavení. Důležité je však vědět jak whisky pít!

Whisky pod ochranou zákona

I dnes existují ve Skotsku zákony, které se týkají whisky. Ty mají však chránit výrobce kvalitní whisky. Podle nich totiž může být jako skotská whisky označována pouze whisky vyrobené z tradičních surovin (které to jsou, najdete v článku o výrobě whisky), vody a karamelu. Musí také nejméně 3 roky zrát a obsah alkoholu ve stočené whisky smí být minimálně 40%.

Tolik asi stručně o historii whisky. Máte-li whisky rádi, rozhodně nepřehlédněte další články, na které odkazujeme v tomto článku a které najdete také pod štítkem whisky.

Je libo dobrá whisky? Vyzkoušejte třeba tuto:

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top