_

Žabí hlen nebo Vodníkovo sperma? Nesmysly? Ne, jen koktejly ze zelené!

V nedávné době jsme zde na webu zveřejnili článek o tradičním českém nápoji – zelené. Zná ji každý a najde se jen velmi málo těch, kteří by ji snad nikdy neochutnali. Ale patří do povědomí každého správného konzumenta alkoholu i koktejly, které se ze zelené vyrábějí? O tom už by se dalo polemizovat. Proto se nyní společně podíváme na ty nejznámější drinky ze zelené. A že jich není málo…

V nedávné době jsme zde na webu zveřejnili článek o tradičním českém nápoji – zelené. Zná ji každý a najde se jen velmi málo těch, kteří by ji snad nikdy neochutnali. Ale patří do povědomí každého správného konzumenta alkoholu i koktejly, které se ze zelené vyrábějí? O tom už by se dalo polemizovat. Proto se nyní společně podíváme na ty nejznámější drinky ze zelené. A že jich není málo…

Magické oko

_
_

Zní to záhadně, že? Ale nic v tom není. Zelená se zde totiž kombinuje s pivem – bezesporu s jedním z nejoblíbenějších  nápojů vůbec. Příprava tohoto koktejlu však není vůbec snadná. Do půllitru piva je velmi opatrně vložen panák zelené. Slovo „opatrně“ jsme nepoužili jen tak, protože je nutné, aby panák na dno usedl co možná nejpohodlněji a co nejméně se mísila zelená s pivem. Pokud se vám toto podaří, máte z části vyhráno. To horší vás však ještě čeká. Mluvíme o samotné konzumaci Magického oka, známého rovněž jako Bludička, Rybí či Tygří oko.
Pití piva se zelenou je známo jako hra s názvem Cesta do lesa. Konzument po doušcích upíjí pivo, kdy je mu po každém loku dolita do sklenice zelená. Konzument vyhrál, pokud se mu podaří dojít do lesa, tedy mít celou sklenici plnou zelené. Horší je pak však Cesta z lesa, kdy se dolévá opačně. Upíjí se zelená a dolévá pivo. Ovšem jedinců, kteří se z lesa opravdu dostali, je skutečně velice málo. Pokud nevěříte, vyzkoušejte sami.

Žabí hlen

Žabí hlen
_

…nebo také Flusanec. Názvy nevábné, dalo by se říci dokonce až nechutné. To však neplatí o koktejlu, který se pod těmito názvy skrývá. Jedná se opět o zelenou, v tomto případě v kombinaci s vaječným likérem. Příprava Žabího hlenu je jednoduchá. Do panákové sklenice z poloviny plné vaječného likéru opatrně přiléváme zelenou. Nejlepší je lít peprmintku do vaječňáku po stěně sklenice nebo směřovat ji do jednoho místa. Jedině tak získá koktejl tu správnou konzistenci a strukturu. Chuť Žabího hlenu vás jistě uchvátí. Jen si při jeho konzumaci dávejte pozor na vtipné kamarády – jejich flusance by ve vašem koktejlu totiž nemusely být vidět…

Četař

Jako další si představíme koktejl ze zelené s názvem Četař nebo také Zelený či Vojenský mozek. V tomto koktejlu hraje svou nezaměnitelnou roli opět vaječný likér. Ten, jak již víme, se používá i pro přípravu Žabího hlenu, rozdíl je však při výrobě. V případě Četaře se totiž vlévá vaječný likér do peprmintového likéru. Tedy přesně naopak, než je tomu u Žabího hlenu. K tomu, abychom dosáhli co nejvěrohodnější podoby lidského mozku, nám pomohou krouživé pohyby. Jen tak vzniknou kýžené mozkové zákruty.

Semafor

_
_

Snad nejznámější tradiční český koktejl, který si s oblibou dává více a více alkoholových nadšenců. Jedinečná kombinace zelené, griotky a vaječného likéru dává tomuto koktejlu nezapomenutelnou chuť. Zkuste si jej tedy vyrobit i doma. Potřebovat budete již zmíněnou peprmintku, vaječňák, sladkou višňovou griotku a nemalou dávku šikovnosti, protože udělat Semafor bez smíchání všech barev dohromady je opravdový kumšt. Tak tedy… Jako první vlijeme do sklenice vaječný likér, následovat bude griotka. Tou však musíme vaječňák podlít! Nejlepším způsobem je lít likér po stěně sklenice. Pomoct si můžete lžičkou. Jako poslední pak přichází na řadu zelená, kdy ji jen opatrně nalijeme navrch. Semafor je hotový!
Někdo by ovšem mohl namítnout, že jsou barvy na skutečném semaforu obráceně. V tom však tkví vtip tohoto koktejlu. Aby totiž barvy dostaly to správné pořadí, je nutno panáka obrátit do krku

Vítr z hor

Opět drinky s velmi originálními názvy. Nejprve se budeme věnovat koktejlu Vítr z hor. V něm totiž figuruje opravdu neobvyklá ingredience. Je jí Alpa neboli Francovka. Ano, to, co si jindy mažete na bolavá kolena, budete nyní pít. V kombinaci se zelenou totiž tvoří jedinečný drink. A proč že se mu říká Vítr z hor? Jednoduše proto, že Francovka mnohonásobně umocňuje mátovou chuť zelené. Na bacily tedy ten nejlepší lék! Příprava je zde také velice jednoduchá. Stačí totiž smíchat zelenou s Alpou v poměru 2:1.

_
_

Vodníkovo sperma

Na druhou stranu Vodníkovo sperma výraznou mátovou chuť zelené spíše ztlumí. Preferujete-li tedy spíše decentnější koktejly a méně agresivní chutě, je pro vás tento drink tou správnou volbou. Jednoduše smíchejte zelenou s mlékem a Vodníkovo semeno je na světě. Použít můžete rovněž smetanu či malou smetánku do kávy.

Bacha! Hovno v trávě!

Hovno v trávě je pak další netradiční druh koktejlu ze zelené, který je však obzvláště chutný. Snoubí ze zde totiž mátová zelená s výrazným fernetem. Zkuste si jej i přes svůj nevábný název připravit doma a uvidíte. Rozhodně nebudete litovat!

Co říkáte, zaujaly vás svérázné koktejly ze zelené? Věříme, že ano. Vyzkoušejte je tedy na vlastní kůži a doporučte je ostatním v komentářích.

Alkoholium.cz