Jak správně pít whisky

Kdo by neznal americké či britské filmy, kde distingovaní gentlemani popíjí whisky z masivních sklenic, v nápoji se vznáší kostky ledu a v ústech každého z těchto gentlemanů vidíme doutník. Celá scéna bývá lehce zadýmená a je z ní cítit pocit vznešenosti až nadřazenosti.

 

_

Je pravdou, že whisky, a kvalitní whisky obzvlášť, je pitím spíše bohatších vrstev, které pitím whisky utvrzují své sociální postavení. Není ovšem důvod, aby si i řekněme obyčejný člověk nemohl dopřát kvalitní a hlavně dobrou whisky. Je ovšem velká škoda, když někdo neumí whisky ani pořádně pít.

Nejčastější chyby při pití whisky

V následujících odstavcích vám představíme nejčastější přešlapy při pití whisky. Vyvarujete-li se jim, bude váš požitek z pití a hlavně ochutnávání whisky o poznání lepší.

Whisky s ledem

Řada lidí se domnívá, že whisky se pije výhradně s ledem. Je to pochopitelné, neboť většina alkoholických nápojů se podává chlazená a whisky pouze sebraná z barového pultu jim připadá nehotová. Opak je však pravdou. Whisky totiž, na rozdíl od jiných alkoholických nápojů, chutná nejlépe, pokud má pokojovou teplotu. Přidáním ledu zkrátka otupíte její už tak jemnou chuť. Jednotlivé chuťové nuance tak nebudete schopni vnímat! Proto si objednávejte whisky zásadně bez ledu.

Whisky se sodou

Svým obsahem alkoholu, který se pohybuje kolem 40%, se whisky řadí spíše mezi ostřejší alkoholické nápoje. Nabízí se však možnost jejího ředění. Pokud ale naředíte whisky sodovkou, bublinky velmi neblaze ovlivní váš chuťový zážitek. Je-li na vás whisky moc silná, nařeďte ji raději kohoutkovou vodou, která je odstátá na pokojovou teplotu. Odstátím z ní rovněž vyprchá většina chlóru. Whisky se tak příjemně zředí bez negativních vlivů na její chuť.

Sklenice na whisky

_

Když byste se zeptali lidí, jak má vypadat správná sklenice na degustování whisky, v drtivé většině případů vám odpoví, že se jedná o nízkou sklenici s masivním dnem. Takhle tedy sklenice na ochutnávání whisky tedy rozhodně nevypadá. Správná sklenice na ochutnávání whisky totiž mívá nožičku, je z poměrně tenkého skla a navrchu se zužuje. Tento tvar je důležitý hlavně pro zachování správného aromatu.

Pro standardní popíjení je však možné použít i výše zmíněnou sklenku válcového tvaru s masivním dnem (tzv. Old Fashioned Glass), neboť tenké sklenice na ochutnávání jsou opravdu křehké. Jejich použití je tak nejlepší hlavně pro zmíněné degustování.

Panákování whisky

Pravděpodobně nejméně častá chyba, ovšem naprosto zásadní. Whisky se popíjí, ochutnává, nechává se rozplynout její chuť na celém jazyce i ve zbytku úst. Pokud si chrstnete whisky do chřtánu jako lacinou vodku, nikdy její skutečnou chuť neobjevíte. Whisky se prostě nepanákuje a basta.

A co whisky a doutník?

Zde se ovšem názory různí. Najdou se zastánci, kteří tvrdí, že se chutě whisky a doutníku navzájem doplňují, a že se tedy k sobě náramně hodí. Jiní zas tvrdí, že se jsou obě chuti tak osobité, že si každá musí ubrat něco z té druhé. Názor na toto si tak musíte udělat sami, zvláště holdujete-li rádi obojímu.

Opravdu jen pár slov závěrem

Pití whisky tedy není žádná věda. Stačí o ní trochu přemýšlet a pamatovat na pár základních pravidel, abyste si whisky vychutnali v její nejskvělejší podobě.

TIP na dobrou whisky!

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500