Šumivý koktejl Mimosa – nejen svatební vyprošťovák

Chutný a hlavně osvěžující koktejl, který dokáže zahnat lehkou ranní kocovinu? Nejen to. Mimosa je totiž také oblíbený koktejl pro pozdní snídani, tedy pro tzv. brunch. Pojďte si koktejl umíchat podle následujícího jednoduchého receptu. Přejít na recept

 

Ještě než se však pustíme do představení všech důležitý ingrediencí, v tomto případě jich nebude mnoho, a popisu pracovního postupu, nesmíme zapomenout na střípky z historie tohoto koktejlu, ani na to, jak vlastně získal svůj název.

Historie míchaného nápoje Mimosa – jednoho z mála dopoledních koktejlů

Světlo světa spatřil koktejl Mimosa v roce 1925 a to konkrétně v pařížském hotelu Ritz. Netrvalo dlouho a Mimosa se stala oblíbeným nápojem pozdních snídaní především svatebních hostů, kteří potřebovali svěží vyprošťovák. A jelikož šumivého vína, jedné z ingrediencí koktejlu Mimosa, bývá na svatbách dost, bylo jasno. Mnohým pak zřejmě zachutnal natolik, že jeho konzumaci neomezili pouze na svatební snídani, a Mimosa se tak stala typickou součástí nejednoho brunche.

Zvědavého čtenáře bude jistě zajímat i ten trochu podivný název tohoto koktejlu z šumivého vína. Jeho původ je vcelku prostý. Může za něj hlavně jeho barva a drobné bublinky. Tím je totiž velmi podobný Akácii stříbrné, žlutě kvetoucí keřovité rostlině, které se v angličtině přezdívaná Mimosa. Nu, a název koktejlu je na světě. Teď opravdu zbývá jen podívat se na to, jak tento skvělý koktejl vlastně připravit. A bylo by zbytečné otálet. Tedy sem s ním.

Recept na koktejl Mimosa

Hotový koktejl Mimosa

By Rick Audet, USA [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

Některé recepty na koktejly jsou složitější, jiné jsou docela jednoduché. Tento je příkladem těch jednoduchých. Všehovšudy totiž budete potřebovat:

  • 7,5 cl šampaňského (popřípadě sektu)
  • 7,5 cl pomerančového džusu (použít se dá i grapefruitový)

Příprava je pak už otázkou chvilky. Nejlépe do sklenky na šampaňské nalijte předepsané množství šampaňského a džusu, obojí dobře vychlazené. Zlehka promíchejte. Netřepejte, přišli byste totiž o bublinky. Budete-li chtít Mimosu dotáhnout k dokonalosti, ozdobte ji ještě spirálkou z pomerančové kůry. A to je vše! Můžete podávat!

Oblíbená varianta Granda Mimosa

Chcete-li si ráno s koktejlem Mimosa ještě více zpříjemnit, můžete potrhnout jeho chuť trochou likéru Grand Marnier.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top