Jak připravit pravé kubánské Mojito

Každý z nás jej jistě moc dobře zná a každý jej alespoň jednou v životě ochutnal. Jeho svěží matová vůně se dokonale snoubí s osobitou chutí kvalitního bílého rumu, a to vše je navíc krásně doplněno kousky čerstvé limetky… Co říkáte, máte chuť? Přejít na recept

 

_

Tento tradiční kubánský koktejl patří k nejznámějším a rovněž nejoblíbenějším drinkům jak u nás, tak po celém světě. Snad žádná party se bez něj neobejde. Vždyť co jiného dokáže skvěle osvěžit než právě řádně chlazený chutný nápoj?

Trocha z historie Mojita …

Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale nápoje podobné mojitu jsou známy již koncem 16. století. V tuto dobu totiž spatřil světlo světa předchůdce samotného mojita zvaný „El Draque“, kterého z aguardiente (nerafinovaného předchůdce rumu), cukru, limetky a máty umíchal anglický korzár Richard Drake a pojmenoval ho podle svého nadřízeného, známého piráta Francise Drakea. „El Draque“ se díky zámořským výpravám, ale i díky své delikátní chuti okamžitě rozšířil i do dalších latinskoamerických zemí, kde se rovněž stal velmi populární. Skutečné mojito, tak jak ho známe dnes, však vzniklo až na počátku 20. století, kdy byl aguardiente nahrazen opravdovým rumem.

Zajímavý je také samotný název mojita. Ten je totiž zřejmě odvozen od názvu pálivé omáčky „mojo“, původně ze španělského „mojar“, což znamená „navlhčit“. Název je rovněž velice často špatně vyslovován. I přesto, že se španělsky čte „j“ jako „ch“, na Kubě, odkud mojito pochází, se „j“ vyslovuje jako „h“. Správně je tedy [mohito]! Zkuste si jej schválně objednat na baru a čekejte na reakci obsluhy.

Připravte si skvělé Mojito podle tohoto receptu !

Příprava je velice jednoduchá a podle následujícího receptu na Mojito ji jistě hravě zvládne naprosto každý. Potřebovat budete:

  • 4 cl bílého rumu
  • 3 cl čerstvé limetkové šťávy
  • několik lístků čerstvé máty
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • sodovku

Do vyšší sklenice, nejlépe typu Highball, vložte lístky máty, třtinový cukr a limetkový sirup. Vše dobře promněte tloučkem. Poté přidejte trochu sodovky a nadrcený led. Nakonec přidejte kvalitní rum a dolijte opět sodovkou. Ozdobit můžete mátou a plátkem čerstvé limetky. Jak je vidět, příprava tohoto koktejlu je více než snadná, avšak výsledek stojí za to. Dobrou chuť!

Chybí vám rum k míchání koktejlů? Vyzkoušejte!

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top