Objevte kouzlo Karibiku, objevte likér Curaçao

Karibský likér Curaçao nesmí chybět ve výbavě žádného barmana, neboť bez něj neumíchá ty nejexotičtější koktejly pod sluncem.

 

Kdo by neznal bezvadně modrý likér Curaçao, který patří k základům barmanské výbavy. Málokdo už však ví, z čeho se tento likér vyrábí, proč je tak pronikavě modrý a kde se vlastně vzal jeho název. To vše a mnohem více prozradí následující tropický článek o tomto skvělém likéru.

Jak se čte Curaçao?

Ještě než se do rozebírání toho všeho pustíme, musíme si ujasnit, jak se název toho likéru vlastně čte. Většina ho totiž čte špatně. Tipujete-li, že správně se název čte jako [kurakao], jste na omylu. Správně je totiž jedině [kiraso].

Název likéru byl odvozen karibského ostrova

Evokuje-li ve vás název likéru Curaçao dalekou exotiku, míříte správným směrem. Jeho název je totiž odvozen od stejnojmenného ostrova patřícího Nizozemí. Ostrov Curaçao sice v současnosti patří Holanďanům, objeven byl však Španěly, kteří většinu domorodého obyvatelstva rozeslali do svých kolonií. Po úspěšné invazi v roce 1634 získali kontrolu nad ostrovem Holanďané. Nebyli to však ani Španělé ani Holanďané, kdo dali tomuto ostrovu a potažmo i likéru tento název.  Curaçao je totiž odvozeninou od portugalského coração, jenž označuje srdce. Portugalci tím měli na mysli fakt, že ostrov Curaçao byl jakýmsi centrem obchodu.

Historie likéru Curaçao – od pomerančů až k likéru

Historii Curaçaa jsme nakousli již v předchozím odstavci. Souvisí totiž s kolonizací ostrova Curaçao Španěly. Ti zde samozřejmě zakládali plantáže, včetně těch s pomeranči. Suchá a na živiny chudá půda v kombinaci se spalujícím sluncem však sladkým pomerančům odrůdy Valencia nedělala dobře. Plody byly nejen malé, ale navíc hořké. Velmi příjemné vonné esence původní odrůdy však zůstaly ve slupce, a tak byl vlastně vyšlechtěn nový druh pomerančovníku, který dostal i svůj latinský název Citrus Aurantium Currassuviensis. Místní si však vystačili s označením laraha. A to už jsme jen krůček od vzniku likéru Curaçao. Za jeho náhodným objevem stojí majitelé dodnes fungující firmy, rodina Seniorů. Na to, že by mohli tento likér vyrábět, přišli na sklonku 19. století vlastně náhodou.

Jak se vyrábí likér Curaçao?

Curaçao

_

Koho by nezajímalo, jak se při výrobě likéru Curaçao postupuje a kde získává svou modrou barvu. Tak tedy nejprve je třeba usušit slupky plodů laraha. Usušené slupky se poté uloží do vody a lihu, aby se z nich uvolnily chutě a vonné esence. Curaçao tak po pomerančích chutná nahořkle. Po této fázi jsou přidány nejrůznější druhy koření, které dotvoří výslednou chuť. Likér je nyní vlastně hotov, ovšem pro mnoho lidí překvapivě nemá žádnou barvu. Pronikavě modrý je totiž likér Curaçao až po umělém dobarvení, nejčastěji potravinářským barvivem E133. Toto barvivo je označováno jako brilantní modř a vyrábí se synteticky z uhelného dehtu. Setkat se však můžeme i s likéry Curaçao, které dobarvované nejsou. Výsledný likér má pak nejčastěji mezi 20-40% alkoholu, přičemž Curaçao, které vyrábí rodinná firma Senior&Co., má 31% alkoholu.

Curaçao jakožto srdce mnoha koktejlů

Ačkoliv se Curaçao dá pít i samotné, známe ho nejčastěji z míchaných nápojů. Hlavně při míchání se totiž využije jeho pronikavá barva. Je tak součástí známých koktejlů jako jsou Blue Lagoon, Blue Hawaii a mnohých dalších. Ať umícháte kterýkoliv z koktejlů z toho likéru, počítejte, že mu dodá pořádně exotickou barvu, ale také chuť.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500