Mandlový likér Amaretto vlastně ani nemusí být vyroben z mandlí

Ač chutná likér Amaretto příjemně nahořkle po mandlích, paradoxně se najdou taková Amaretta, na jejichž výrobu nebyla použita jediná mandle! Jak je to možné? To, i mnohem víc, prozradí následující článek.

 

Likér plný lásky a romantiky, přesně to je mandlové Amaretto. Kde se vzalo, jaký je původ jeho názvu, z čeho se vyrábí a jak ho nejlépe vychutnat, to jsou asi nejčastější otázky, které člověka při pohledu na tento likér napadají. A my se na ně samozřejmě pokusíme odpovědět.

Název a historie likéru Amaretto

Amaro neboli hořký

Jelikož je Amaretto likér původem z Itálie, i jeho název pochází z italštiny, jak jistě mnozí bez váhání poznali. Užší skupinka dobře jazykově vybavených čtenářů pak dokonce ví, že italské amaro, od kterého je název tohoto likéru zdrobnělinou, znamená hořký. Někdy se ve spojitosti s tímto likérem mluví také o italském amore, což zas znamená láska. I proto je likér Amaretto považován za likér plný romantiky. A kromě názvu za to může také jeho historie.

Legendou opředený původ

Původ názvu tohoto likéru je znám, historie jeho samotného je však opředena hlavně legendami. Kdo doopravdy jako první přišel s tímto likérem se tak nejspíše nedozvíme. Podle legendy se však Amaretto zrodilo následovně. Psal se rok 1525, kdy byl jeden umělec, Bernardino Luini, pověřen výzdobou kostela v italském městečku Saronno. Předlohou pro portrét Madonny se mu stala místní mladá a ovdovělá hostinská. Podle legendy se však stala rovněž jeho milenkou. Aby mu dokázala svou náklonnost, chtěla ho obdarovat. Dárkem se stala brandy, ve které nechala máčet pecky meruněk. Více jí její skromné poměry nedovolovaly. A tak nějak prý vznikl vůbec první likér Amaretto.

Disaronno vs. Lazzaroni

V současnosti vyrábí tento likér hned několik společností. Nejvýznamnější z nich jsou však Disaronno a Lazzaroni. První zmiňována společnost odvozuje od předchozí legendy původ svého receptu. Tento likér, který se vlastně ani nenazývá Amaretto, vyrábí od roku 1900. Zdroje uvádějí, že právě tento likér od společnosti Disaronno je vůbec nejprodávanějším italským likérem. Druhá společnost, Lazzaroni, datuje historii svého receptu až od roku 1718, nicméně s výrobou likéru Amaretto začala až v roce 1851.

Z čeho všeho se Amaretto vyrábí?

Ačkoliv hořko-sladký likér Amaretto chutná nejvíce po mandlích, ne ve všech receptech bychom je našli. Třeba v Amarettu od společnosti Disaronno nejsou. O typickou mandlovou hořkost se zde totiž starají jiné důležité ingredience. V mnohých jiných receptech bychom je však našli. Vedle mandlí se pro výrobu Amaretta používají pecky z meruňek a dále různé bylinky a koření, třeba vanilka. Výroba se pak neliší od jiných likérů. Její nejdůležitější částí je louhování (nebo správněji macerování) mandlí, meruňkových pecek a dalších ingrediencí v lihu. Výsledkem je pak hořko-sladký likér mandlové chuti  o obsahu kolem 25% alkoholu. Použité ingredience, výrobní postup i obsah alkoholu se však liší podle konkrétního výrobce.

Amaretto nejen jako součást míchaných nápojů

Láhev Amaretta

By Gürkan Sengün [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Nás bude sice zajímat hlavně servírování Amaretta jako alkoholického nápoje, ovšem to nám nebrání poznamenat, že najde uplatnění také v kuchyni. Likér Amaretto je totiž častou ingrediencí třeba v oblíbeném Tiramisu, a dále v různých krémech a omáčkách. Stejně dobře se také může stát součástí ranní kávy.

Jinak se mandlový likér Amaretto podává buď samotný, anebo na led. Velmi často je také součástí rozličných míchaných nápojů. Najdeme ho třeba v koktejlech Godfather (Kmotr), Godmother (Kmotra) či French Connection. Je součástí také jedné z variant oblíbeného koktejlu B52, konkrétně varianty B54. Jak si však Amaretto vychutnáte, necháme jen a jen na vás.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top