Vyzkoušejte Kahlúu, jedinečný kávový likér

Celosvětově nejprodávanějším kávovým likérem je Kahlúa. Kde se vzala a čím je tak výjimečná, prozradí následující řádky.

 

Oblíbený, i když u nás ne tolik známý, likér Kahlúa se neztratí ani při samostatné konzumaci, ani v rámci míchaného nápoje. Víte však jaké je jeho složení, jak se vyrábí a odkud pochází? A víte v jakých drincích byste Kahlúu vlastně našli? Odpovídáte-li na naše otázky záporně, pak rozhodně pokračujte ve čtení.

Historie likéru Kahlúa

Ač tento likér nepatří mezi nejstarší, i přesto má poměrně dlouhou historii, která se táhne už od roku 1936. Právě tento rok spatřila první láhev Kahlúy světlo světa. Na trh s ní tehdy přišla společnost Pedro Domecq. Její život se však začal rýsovat o pár let dříve, když se zkušení pěstitelé kvalitní kávy bratři Alvarezové spojili s místním podnikatelem seňorem Blanco a vytvořili první recept, který byl posléze zdokonalen chemikem Montalvo Larou. Její název je pak pevně spjat s kávou. Odvozen je totiž od arabského slova kawha, což je slangové označení pro kávu. A to by k historii Kahlúy stačilo tak akorát.

A jak je to se složením tohoto kávového likéru?

Kávová zrna

_

Pokládáte-li si tuto otázku, zbystřete. Právě zde se ji totiž chystáme zodpovědět. Základem Kahlúy je samozřejmě káva, ovšem ne jen tak ledajaká. K její výrobě se totiž používají pečlivě vybíraná zrnka kávy odrůdy Arabica, která je zde zastoupena ze 100%. Druhou velmi důležitou složkou tohoto likéru je destilát vyráběný z cukrové třtiny. Obé, jak káva, tak cukrová třtina jsou pěstovány v mexické oblasti Veracruz. Kvalitní kávový extrakt je smíchán s destilátem velmi podobném rumu, dále je přidána vanilka a karamel. Osm týdnů klidu pak umožní spojení a promíchání všech komponentů chuti, aby mohl být hotový likér přefiltrován a stočen do lahví. Jistě vás napadne otázka, zda Kahlúa obsahuje kofein. Ano obsahuje, ovšem velmi malé množství odpovídající asi 1/10 běžné kávy na jeden panák.

Jak Kahlúa chutná a jak ji co nejlépe vychutnat?

Pro tento i další kávové likéry je typická hořko-sladká chuť, kde dominuje chuť kávy, jež je doplněná vanilkovými a karamelovými tóny. To vše z ní dělá velmi lahodný likér. Nejčastěji se Kahlúa podává na ledu, ale zapomenout nesmíme ani na její místo v koktejlech. Pokud jstě někdy ochutnali koktejly B-52, White Russian nebo Black Russian, pak jste zároveň pili i Kahlúu. Skvěle se hodí i do dezertů, na zmrzlinové poháry či jen tak do mléka. Ale jelikož obsahuje Kahlúa pouze 20% alkoholu (dříve to bylo 26,5%), vychutnáte Kahlúu nejlépe samotnou.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top