Vyrobena z tajné směsi bylin a koření – český poklad jménem Becherovka

Turisté k nám jezdí z mnoha důvodů. Za krásou našich měst i přírody, za dobrým pivem, ale také za naším unikátním bylinným likérem. Za Becherovkou. Jaká je její historie, a předem předesíláme, že je dlouhá, a z čeho se Becherovka vyrábí, se pokusíme poodhalit. Již jako tradičně se také podíváme, jak se Becherovka dá také pít.

 

Opravdu dlouhá historie Becherovky

_

_

Není tomu dlouho, co Becherovka oslavila 200 let své existence. Psal se rok 1807, když karlovarský lékárník Josef Becher dovedl k dokonalosti recepturu, kterou dostal od doktora Frobriga z Anglie. Nesla tehdy název English Bitter a Becher ji podával lázeňským hostům jako žaludeční kapky. V tomto směru fungovala výtečně a navíc hostům chutnala. Do velkovýroby oblíbeného likéru se však pustil až Josefův syn Jan Becher, který otevřel roku 1838 továrnu na výrobu Becherovky, kterou se mu dařilo neustále rozšiřovat. Důležitý byl také rok 1922, kdy byla Becherovka registrována ochrannou známkou. Po válce byla firma zestátněna a rodina pro údajnou kolaboraci odsunuta z Čech. Do soukromých rukou se výroba Becherovky vrací až během privatizace roku 2001.

Poodhalení tajemstvím opředené výroby Becherovky

_

_

Složení Becherovky je na první pohled prosté. Karlovarská voda, líh, cukr a směs bylin a koření. Ovšem nic není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Složení vyvážené nahořklé směsi 32 bylin a koření znají totiž všehovšudy dvě osoby (výrobní manažer a ředitel pro strategii a rozvoj), které tuto směs jednou týdně připravují. Pak už je výroba tohoto likéru vcelku prostá. Směs je macerována v kvalitním lihu tak, aby se do alkoholu uvolnila chuť bylin a koření. Poté je líh smíchán s karlovarskou vodou a cukrem. V této fázi je Becherovka připravena na proces zrání, který trvá zhruba 2 měsíce. Před stáčením do známých zelených lahví je Becherovka ještě filtrována a vymrazována. Tím je dosaženo čirosti a stabilní kvality.

_

_

Vychlazená i součástí míchaných nápojů

Nejčastěji se dobře vychlazená Becherovka pije samotná. Dobře vychlazená znamená zhruba na -4 až -6°C. Pro tento způsob pití přichází společnost Jan Becher v posledních letech s velmi pěkným designovým sklem, které připravuje ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze. Výborná je jak po jídle, tak také jako aperitiv. Becherovka je ovšem také součástí asi nejznámějšího českého míchaného nápoje. Ve spojení s tonicem totiž tvoří nerozlučnou dvojku v podobě Betonu, který byl poprvé představen na EXPU v Montrealu roku 1967. Kromě Betonu je Becherovka součástí i dalších míchaných nápojů, žádný z nich však není tak známý jako právě Beton.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500