Sladké červené víno
_

Suchá, polosuchá, polosladká a sladká vína – máte v nich jasno?

Vína se dají zaškatulkovat podle mnoha kritérií. Jedním z nich je dělení podle zbytkového nezkvašeného cukru na vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Toto je pro konzumenta vcelku důležité, neboť se podle toho může orientovat v základní chuti vín. Rovněž se dá podle zbytkového nezkvašeného cukru vybrat vhodné víno ke konkrétnímu pokrmu a naopak.

Vína se dají zaškatulkovat podle mnoha kritérií. Jedním z nich je dělení podle zbytkového nezkvašeného cukru na vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Toto je pro konzumenta vcelku důležité, neboť se podle toho může orientovat v základní chuti vín. Rovněž se dá podle zbytkového nezkvašeného cukru vybrat vhodné víno ke konkrétnímu pokrmu a naopak.

Láhev dobrého vína

V předchozích článcích jsme dělili vína i podle dalších kritérií. Podrobně jsme se věnovali dělení vín dle kvality, přičemž jsme zohlednili hlavně poměrně novou legislativu, kterou mnoho odborných článků českého internetu zatím opomíjí. Nezapomněli jsme však zmínit ani předchozí dělení podle kvality, které se bohužel vžilo v okamžiku, kdy se dočkalo zmíněné změny. V jiném článku jsme si zas rozdělili vína podle barvy a přiblížili jsme, jaké rozdíly mezi nimi jsou, co se chuti i způsobu výroby týče. Ale zpět k tématu. V následujícím článku se podíváme na to, jak se dělí vína dle zbytkového cukru.

Dělení dle zbytkového nezkvašeného cukru

_

Nejprve si vysvětlíme, co znamená pojem zbytkový nezkvašení cukr. Důležité je neplést si tento pojem s pojmem cukernatost. Cukernatost totiž označuje množství cukru ve šťávě z vinných hroznů. Obecně platí, že čím vyzrálejší hrozny jsou, tím vyšší dosahují cukernatosti, od které se také odvíjí výsledná kvalita vína. Zbytkový cukr je však ten cukr, který ve vínu zůstal po dokončení procesu kvašení a má velký vliv na výslednou chuť vína. Čím je ho víc, tím je víno sladší. A z toho vyplývají základní kategorie.

Suchá vína

Jedná se o vína s nejmenším obsahem zbytkového nezkvašeného cukru. Suché víno totiž obsahuje maximálně 4g zbytkového cukru na litr. Pokud je rozdíl mezi celkovým množstvím kyselin přepočtených na kyselinu vinnou a mezi zbytkovým cukrem menší než 2g na litr, může obsahovat suché víno až 9g zbytkového cukru. To je však jediná výjimka. Suchá vína bývají kyselejší s výraznější chutí.

Polosuchá vína

Hned po suchých vínech následují vína polosuchá. Obsah zbytkového cukru je u nich o něco vyšší, nesmí však přesáhnout 12g na litr. Neplést si vína polosuchá s těmi polosladkými. I když by se mohlo na první pohled zdát, že se jedná o vína stejné kategorie, opak je pravdou.

Polosladká vína

_

Důvod, proč je třeba nezaměňovat polosuchá vína s těmi polosladkými, je poměrně zásadní. Polosladká totiž mohou obsahovat až 45g zbytkového cukru na litr, což je oproti 12g zbytkového cukru u polosuchých vín poměrně zásadní rozdíl. K polosladkým vínům snad jen toliko, že podobně jako sladká patří mezi vína ženami preferovaná. Šance, že ženě zachutná polosladké či sladké víno, je řádově vyšší než, že jí zachutná víno suché.

Sladká vína

A na závěr se podíváme na vína sladká, tedy na vína, která obsahují více než 45g zbytkového cukru. A na jejich chuti je to znát. Často se jedná o vína přívlastková, která jsou vyrobená z hroznů s vysokou cukernatostí. Řadí se sem často například vína slámová či ledová, ale i jiná přívlastková vína, kterým se budeme věnovat v dalším článku. Mnoho konzumentů na sladká vína nedá dopustit, jiní zas dávají přednost těm suchým.

Vína a pokrmy

_

Zbytkový cukr velmi ovlivňuje výslednou chuť vína. Z toho tedy logicky vyplývá, že údaj o tom, zda se jedná o suché či sladké víno, je důležitý pro zvolení vhodného vína ke konkrétnímu pokrmu. Můžeme jen zmínit, že sladká vína se hodí třeba ke sladkým pokrmům, například k desertům. Jelikož je však tato problematika složitější vyhradíme si pro toto téma do budoucna samostatný článek. Řešíte-li však pouze, co zakousnut k vínu, které se chystáte otevřít pro večerní posezení s přáteli či partnerem, doporučujeme náš článek o sýrech a dalších pochutinách vhodných k vínům.

Závěrem k dělení vín podle zbytkového cukru

Dříve dávali odborníci přednost hlavně suchým. Dnes se zas mnozí kloní k exkluzivnějším sladkým přívlastkovým vínům bez přidaného cukru (výběr z bobulí, ledové a další). Podle našeho názoru se nedá něco jako dobré víno zobecnit. Najdou se totiž výborná sladká i suchá vína, a záleží tedy hlavně na vašich chuťových preferencích, pro která se rozhodnete či zda je budete vhodně kombinovat. K dobrému bílému patří i správné skleničky na víno.

TIP: Ochutnejte zajímavá vína na profesionálně řízené degustaci. Pro sebe i své blízké.

ZÁŽITEK: Ochutnávka světových vín

Ochutnávka světových vín Skvělý zážitek pro vás a vaše blízké. Řízená degustace vín sestávající z až 10 tématických vzorků a malého občerstvení v podobě sýrů, uzenin a dalších delikates. Součástí degustace je představení jednotlivých vín a neformální diskuse. Ochutnávka probíhá v příjemném baru v centru Prahy a trvá přibližně 90 minut. Na závěr si můžete vína, která vám chutnala odnést se slevou 10-25%.

Kde: Centrum Prahy
Pro kolik: Až pro 4 osoby
Rezervace: Ideálně 14 dní předem
Cena: Na osobu cca 900 Kč

Alkoholium.cz