Pozvěte si domů Bloody Mary, nebudete litovat.

Ptáte se, jak se známý koktejl Bloody Mary připravuje? Chcete si ho umíchat i doma? Pokud ano, věnujte pozornost tomuto článku. Společně se totiž podíváme jak na recept na Bloody Mary, tak na pár dalších zajímavých informací z „Maryiné krvavé historie” Přejít na recept

 

Záhadná historie Bloody Mary

_

_

Proč záhadná? To je jednoduché… Historie koktejlu Bloody Mary je totiž vskutku nejasná. Někdo tvrdí, že byl nápoj vynalezen v pařížském baru New York Bar, který mimo jiné patřil mezi oblíbená místa Ernesta Hemingwaye, jistým Fernandem Petiotem. Jiní se ovšem přiklánějí spíše k tomu, že byla Bloody Mary poprvé umíchána v roce 1930, a to v New York´s 21 Clubu Henrym Zbikiewiczem. Další tvrzení připisuje Bloody Mary umělci Georgovi Jesselovi, který právě New York´s 21 Club často navštěvoval. Ale ať už byla Bloody Mary vynalezena kdykoliv a kdekoliv, můžeme být rádi, že je na světě. Dodnes se totiž těší z obrovské obliby hlavně mezi muži, a to ve všech barech světa.
První zmínka včetně receptu na koktejl Bloody Mary byla v r. 1939 otištěna v tzv. „gossip column“ (volně přeloženo jako „drbací sloupek“) ve známém časopise The New York.

A kde se vlastně vzal název Bloody Mary?

Název tohoto koktejlu je obvykle spojován s mnoha historickými postavami, jako je kupříkladu královna Mary I., která v 16. století nechala popravit řadu protestantů. Po této krvavé události se jí tedy ihned začalo říkat Krvavá Mary. Ovšem jak to tak bývá, i název je předmětem mnoha sporů. Někdo totiž tvrdí, že je koktejl nazván dle známé hollywoodské hvězdy Mary Pickfordové. Objevují se však také názory, že se tento koktejl jmenuje podle servírky Mary, která tento nápoj roznášela v jednom ze chicagských barů, a to v podniku jménem Bucket of Blood (přeloženo jako „Kbelík krve“). Je však téměř jedno, kde název vznikl, důležité je, že nám chutná.

Pokud si tedy chcete namíchat tento záhadný koktejl i doma, rozhodně neváhejte. Příprava je opět velice jednoduchá a zvládne ji naprosto každý.

K umíchání koktejlu Bloody Mary si tedy přichystejte:

  • 10 cl rajčatové šťávy
  • 5 cl vodky
  • 1 cl citronové šťávy
  • tabasco
  • worcester
  • mletý pepř
  • (celerová) sůl
  • pár kostek ledu
  • (celerová nať pro nazdobení)

Rajčatovou šťávu společně se šťávou z citronu nalijte do vysoké sklenice s ledem. Přidejte tabasco (případně i chilli), worcester a sůl a pepř dle chuti. Na závěr přidejte vodku. Hotový koktejl můžete ozdobit celerovou natí a kouskem citrónu.

Rovněž lze koktejl umíchat bez vodky, z čehož dostaneme tzv. „pick-me-up“ nápoj  neboli „vyprošťovák“, který je vhodný po krušných nocích strávených ve víru velkoměsta.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top