Jaká je nejlepší hruškovice na trhu?

0 Sdílení

Nejlepší hruškovice Dnešní článek bude sládnout ovocem, které patří mezi nejtradičnější v našich zeměpisných šířkách – a kromě kompotů nebo frgálů se z něj vyrábí taky vynikající, tradiční pálenka. Dá se říct, že jde o úzce příbuznou poněkud věhlasnější slivovice, ale taky patří mezi populární tuzemské nápoje z kategorie tvrdšího pití. Čekají na vás tedy krátká představení a recenze nejlepších hruškovic, které jsou v současnosti k dostání na českém trhu. Bude jich osm a za ochutnání rozhodně stojí všechny. Berte to ale zodpovědně a vychutnávejte s mírou. Dobrá hruškovice vydrží ve sbírce dost dlouho a není třeba na ni spěchat.

Žebříček nejlepších hruškovic podle naší redakce

Dostáváme se k hlavní části našeho článku, a tou jsou samozřejmě recenze vybraných hruškovic. Našli jsme pro vás opravdu parádní kousky, takže se máte na co těšit. Směle do toho…

1) Žufánek Hruškovice

Hruškovica Žufánek

Značka Žufánek se v naší zemi etablovala mezi významné a vysoce oceňované výrobce kvalitních a prémiových alkoholických nápojů. Firma sídlí u Uherského Hradiště tedy na Slovácku v oblasti úpatí Bílých Karpat. Pro výrobu využívá především vlastní, lokální sady, které dosahují rozlohy 15 hektarů. Žufánek tedy není žádný velkovýrobce, stále jde o rodinnou pálenici, byť se výsledky její práce pijí po celé zemi a možná i v zahraničí. Tato značka produkuje celou řadu destilátů. Kromě vlajkové slivovice je to taky jablkovice, meruňkovice, ale třeba i „kdoulovice“, gin, absinth, citrónovou či mandarinkovou pálenku a další.

Žufánek je známý oblibou v experimentech. Nikoli však svévolných, ale promyšlených a většinou s úchvatnými výsledky. Jejich hruškovice je však spíše sázkou na klasiku a tradici. Nápoj má 45 % alkoholu a vyrábí se z hrušek Williams, o kterých jsme se ještě zmíníme dále. V chuti pálenky se prosazují právě vydatné, máslovité tóny těchto hrušek (na výrobu litru destilátu se používá cca 12,5 kg plodů). Žufánek doporučuje podávání tohoto nápoje v lehce vychlazeném stavu, ideálně mezi 10 až 15°C. Hruškovice od Žufánku je čistá, tradiční práce bez chemie, nápoj je vyroben s láskou a úctou k přírodě a jejím darům stejně jako všechny produkty této značky. Tuto parádu byste rozhodně měli ochutnat.

2) Anton Kaapl Hruškovice Williams

Anton Kaapl Hruškovice Williams

Na druhém místě našeho žebříčku je opět hruškovice, která využívá plody odrůdy Williams a odkazuje na ně i v samotném názvu nápoje. Výrobcem je jílovická palírna Anton Kaapl, která produkuje exkluzivní nápoje, ať už jsou to slivovice, višňovice, velmi zajímavé destiláty z pivní mladiny anebo právě hruškovice. Ta má v tomto případě velmi štědrých 47 %, takže jde o silný nápoj. Chuť je přesto vysoce ušlechtilá, rozhodně nejde o dryák, který bude pálit v krku. Naopak, doporučujeme si každý lok pořádně vychutnat. Ostatně i cena okolo 500 Kč za půl litrovou lahev svědčí o tom, že nejde o žádnou konzumní lihovinu. Přesto se investice vyplatí.

3) Baron Hildprandt Hruškovice

Baron Hildprandt Hruškovice

Palírna Barona Hildpranta má pohnutou historii. V roce 1885 si ji příslušník tohoto šlechtického rodu postavil v jižních Čechách, aby mohl dovést k dokonalosti lahodné plody, které rodil tento úrodný kraj. Palírna vzkvétala, až dokud se nestřetla s realitou minulého režimu. Co naplat… naštěstí došlo v roce 1992 k jejímu znovuotevření. Dnes si tak můžete vychutnat například skvělou, třikrát destilovanou, 50% hruškovici. Rozhodně za to stojí.

4) Pear Williams S Hruškou

Pear Williams S Hruškou

A je tu opět odrůda Williams. Tentokrát v režii vizovické značky R. Jelínek, kterou snad není třeba nikomu představovat. Na Moravě jsou běžné lihoviny této značky poněkud terčem vtípků a někdy i opovržení, to ale neznamená, že Jelínek neumí vyrobit i skvosty. Za ty si ovšem musíte trochu připlatit a nenajdete je v každém supermarketu. Hruškovice Pear Williams patří rozhodně k tomu lepšímu z Jelínkovy produkce. Hrušky Williams pro tento nápoj se pěstují v jihoamerickém Chile a v každé lahvi dokonce jednu celou hrušku najdete. Pořádně nasosanou prémiovou pálenkou, která si místo v našem žebříčku jistě zaslouží.

5) Fassbind Vieille Poire

Fassbind Vieille Poire

Teď si odskočíme za hranice. Podíváme se totiž na hruškovou pálenku švýcarského výrobce Fassbind. Tato palírna patří ve své zemi k nejstarším a její výtvory posbíraly řadu světových ocenění. Hruškovice Vieille Poire má 40 %, vzniká pomalou destilací, zraje v dubových sudech a jde o mimořádně ušlechtilou lahůdku. Tomu ovšem odpovídá i cena, která není zrovna lidová. Za láhev zaplatíte kolem 1200 Kč.

6) R. Jelínek Hruškovice

Hruškovice Williams Jelinek

Blížíme se ke konci a máme tu ještě jednu hruškovici z produkce značky R. Jelínek. Opět jde o 42% pálenku a i tentokrát je vyráběna z plodů Williams, které vyrostly až v dalekém Chile. Při výrobě pálenky se využívá trojstupňová destilace a výsledkem je nápoj, který vaše chuťové buňky jistě nezklame. V našem žebříčku navíc patří mezi cenově dostupnější, láhev o objemu 0,7 l pořídíte pod 400 Kč.

7) Fleret Hruškovice

Fleret Hruškovice

Na posledním místě pro vás máme hruškovici, která pochází z palírny ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tato pálenka má poctivých 50 % alkoholu, čímž se v rámci hruškovic řadí mezi velmi silné, ale stále ještě dobré. Pokud máte rádi řízné pití, tato hruškovice by vás mohla zaujmout.

Co je hruškovice?

Klasická hruškovice je ovocná pálenka neboli destilát. Ve střední, východní a jižní Evropě mají čisté ovocné destiláty velkou a dlouhou tradici – u nás se zřejmě největší přízni těší moravská (resp. valašská) slivovice u jižních, zejména slovanských národů, je to pak rakije. Ta může být z vinné révy, ale i jiného ovoce.

Ani západní Evropa však nezaostává – především Francouzi by mohli vyprávět. Libují si však v sofistikovanějších pálenkách, ostatně světoznámé brandy a koňaky (de facto vinné pálenky) mluví za vše. Populární je taky například „jabkovice“ calvados původem z Normandie nebo italská grappa.

Za zmínku stojí, že mezi nejstarší místa ve střední Evropě, kde je doložena výroba ovocných destilátů, patří Vizovice u Zlína. Doklad je z roku 1585 a Vizovice jsou dodnes považovány za kraj slivovici a dalším ovocným pálenkám zaslíbený. Pochází odsud taky známá značka R. Jelínek, jejíž hruškovice se objevila i v žebříčku.

Jak se hruškovice vyrábí?

Když chcete mít dobrou hruškovici, je nutné mít dobré hrušky. Kvalitní surovina je základ úspěchu, to je snad zřejmé. Existuje několik odrůd, které se pro tento účel ukázaly jako velice vhodné a mezi výrobci se těší mimořádné oblibě. Jmenovat lze hrušky Williams (jde o tzv. čáslavky) nebo třeba Kongresovky. K pálení se hodí taky třeba Vinohradské hrušky, Špinky, Praskule, Magdalenky a další.

Na pálení jsou potřeba hrušky dobře vyzrálé a zdravé. Z cca 10-15 kg plodů lze vyrobit 1 l čistého destilátů. Nadrcené hrušky nejdříve cca tři měsíce kvasí (obvykle za pomoci vinných kvasinek) v uzavřené nádobě. Na povrchu se vytváří tzv. deka, která se ke konci procesu musí odstranit dřív, než se propadne. Následuje samotná destilace. Výsledkem je koncentrovaný destilát, který se ředí vodou na nápoj o obsahu okolo 40-50 % alkoholu, což hruškovicím nejlépe svědčí.

U nekvalitních, levných hruškovic se můžete setkat s tím, že čistý ovocný destilát je nadstavován laciným konzumním lihem, obvykle obilným. Takové hruškovice pochopitelně nebudou patřit do kategorie „top“ a potěší spíše nízkou cenou než chutí a kvalitou.

Jak hruškovici pít?

Na Moravě, která má ve výrobě ovocných pálenek největší tradici, se hruškovice podobně jako slivovice pije ze štamprlí, obvykle vychlazená (ne však méně než 8°C). Pokud je pálenka opravdu dobrá, lze si ji vychutnat i při nižší pokojové teplotě.