Tipy na nejlepší jablkovice (calvados) na trhu

0 Sdílení

Jablkovice, jabkovica nebo třeba calvados. Jde o různá, běžná označení často poněkud podceňovaného alkoholického nápoje, který se vyrábí z jablek. Ačkoli se o něm málokdy mluví s posvátnou úctou jakožto o něčem exkluzivním, rozhodně si zaslouží šanci. Pokud si dobře vyberete, může vás čekat lahodné pití.

Pravdou však zůstává, že špatná jablkovice se podobá zbrani hromadného ničení – jde tedy o takovou “koprovku světa alkoholických nápojů”. V našem žebříčku nejlepších jablkovic vás ale žádné zklamání, natož nepříjemné zážitky nečekají. Našli jsme pro vás devatero skvělých lahví, které dělají jablkovému destilátu čest a dobré jméno. Můžete je bez obav vyzkoušet a jsme přesvědčeni, že budete nadšeni a k tomuto nápoji se budete rádi vracet.

ObrázekNázevInfo 
Jablkovica Žufánek z dubového sudu
Země: Česká republika
/ Zlínský kraj
Alkohol: 45%
Balení: 0,5 l
Cena: 500-1000 Kč
Zjistit cenu
Anton Kaapl Jablkovice
Země: Česká republika
/ Jihočeský kraj
Alkohol: 47%
Balení: 0,5 l
Cena: do 500 Kč
Zjistit cenu
Jablkovica Žufánek
Země: Česká republika
/ Zlínský kraj
Alkohol: 45%
Balení: 0,5 l
Cena: do 500 Kč
Zjistit cenu
Fassbind Vieille Pomme
Země: Švýcarsko
Alkohol: 40%
Balení: 0,7 l
Cena: 1000-1500 Kč
Zjistit cenu
Papidoux XO
Země: Francie
Alkohol: 40%
Balení: 0,7 l
Cena: 500-1000 Kč
Zjistit cenu
Kompletní recenze nejlepších jablkovic zde

Výběr nejlepších jablkovic podle naší redakce

1. Žufánek Jablkovica Žufánek z dubového sudu

Jablkovica Žufánek

Návštěvníci našeho webu už značku Žufánek jistě znají. Tento rodinný výrobce z Boršic u Uherského Hradiště nabízí prvotřídní alkoholické nápoje a specializuje se na tradiční moravské ovocné pálenky. V roce 2017 zařadil do sortimentu konečně i jablkovici z jablečných odrůd Rubín a Melodie. Kromě toho vznikla taky exkluzivní varianta zrající v dubovém sudu 18. měsíců. Stařený nápoj má nádherně zlatou, vznešenou barvu a jeho chuť je bohatá a mnohem sofistikovanější než u běžných pálenek, projevuje se v ní například i vanilka. Láhev této prémiové záležitosti vyjde na 550 Kč.

2. Anton Kaapl Jablkovice

Anton Kaapl Jablkovice

Skvělé pálenky umí udělat i v jižních Čechách. Anton Kaapl je značkou s vynikajícím renomé v tomto oboru. Jablkovice tohoto výrobce patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co je u nás k dostání. Nápoj má 47 % a dočista vás uhrane kultivovanou a vytříbenou chutí i vůní. Láhev stojí 449 Kč.

Ostatně lahve od Anton Kaapl jsme doporučovali v článku o nejlepších hruškovicích.

3. Jablkovica Žufánek

Jablkovica Žufánek

Tato skvělá pálenka představuje „standardní“ řadu jablkovice od Žufánku, má 45 %, což je na jablkovici tak akorát a vyniká velejemnou chutí i krásnou vůní. Láhev sice stojí 450 Kč, ale pokud chcete zjistit, co lze z jablek vykouzlit s pořádnou dávkou péče a zkušeností, tak neváhejte.

4. Roger Groult 8 ans d´Age

Roger Groult 8 ans d´Age

Teď z jiného soudku. Konkrétně ze soudku originálního francouzského nápoje Calvados. Jde o skutečný klenot, který zrál v dubových sudech po 8 let! Čas se promítl do chuti, vůně, ale i barvy, která dává znát, že před sebou nemáte žádnou obyčejnou pálenku na běžnou konzumaci, ale vytříbený klenot. Tomu ovšem odpovídá i cena cca 1400 Kč za láhev.

5. Fassbind Vieille Pomme

Fassbind Vieille Pomme

Tento jablečný destilát pochází ze Švýcarska, tudíž se nesmí honosit titulem Calvados. Přesto se vyrovná i francouzským originálům – a to nejen cenou. Velmi harmonická, až 18 měsíců stařená, pálenka vyráběná promyšleným postupem je dalším skvělým zástupcem světa jablečných alkoholických nápojů.

6. Calvados Chateau du Breuil 30y

Calvados Chateau du Breuil 30y

Pro velmi náročné zájemce tu máme další perlu Normandie, totiž láhev výrobce Chateau du Breuil s Calvadosem, který zrál v dubových sudech po dobu neuvěřitelných 30 let! Výsledkem je nápoj s 41 % alkoholu a naprosto unikátní chutí. Cena láhve cca 9 tisíc Kč pomalu hraničí spíše s cenami investičního alkoholu, takže jde rozhodně o pití pro velmi výjimečné příležitosti.

7. Radlík Jablkovice z dubového sudu

Radlík Jablkovice z dubového sudu

Ze středních Čech pochází lahev, za níž stojí rodinná palírna Radlík. Ta nabízí – mimo jiné – vynikající nápoj, který je blendem stařených jablkových destilátů. Nejstarší z nich si v dubových sudech odpočinuly až 7 let. Výsledek má 43 % a láhev stojí cca 800 Kč. Rozhodně však stojí za to.

8. Papidoux XO 0,7l 40%

Papidoux XO

Pokud chcete ochutnat normandský Calvados, ale nemáte zrovna na rozhazování, určitě by vás mohla zaujmout lahev Papidoux XO. Jde o vyzrálou a lahodnou pálenku, která vás uhrane medovou chutí i vůní s ořechovými a kořeněnými odstíny. Tento nápoj je vzhledem k ceně překvapivě lahodný a jsme přesvědčeni, že vás nezklame.

9. Jablkovice Salabka Luxury

Jablkovice Salabka Luxury

Závěrem se ještě vrátíme k nám do České republiky a podíváme se na výtvor pražské palírny Salabka. Ta nabízí vinné i jiné ovocné destiláty a likéry. Nechybí ani velmi kvalitní a poctivá jablečná pálenka. Jablkovice Salabka Luxury má 45 % alkoholu a jde o vynikající volbu i pro náročnější zájemce. Cena lahve je cca 700 Kč.

Co je to jablkovice či calvados?

Vybrali jste si tu pravou lahev? Pokud se nemůžete rozhodnout, možná vám pomůže trocha teorie, která navodí tu správnou atmosféru. Zároveň je třeba ještě trochu projasnit pojmy. Tento exkurz je samozřejmě dobrovolný, ale správný gurmán a znalec by měl vědět, co vychutnává.

Jablková pálenka

Především Morava je zemí zaslíbenou ovocným destilátům. Jabkovica ale platí za jakousi popelku, nad kterou se trochu ohrnuje nos, zatímco na pomyslném piedestalu se stále drží domácí slivovice. Možná je to tím, že jablka nejsou nijak vzácné ovoce a většinou jich má každý dost (což se u švestek vždy nezadaří). Jablkovice je tedy poměrně rozšířená. A jak se vyrábí? Základem jsou rozdrcená jablka, ze kterých se vyrábí zápara a následně se destiluje.

Problém „Calvados

Existuje však jistá komplikace v podobě zmatení pojmů. V našich končinách se totiž jablková pálenka čili jablkovice lidově nazývá kalvádos. Pravý kalvádos, resp. Calvados, je však značně odlišná záležitost. Jde o francouzský destilát původem z Normandie, který byl pojmenován podle španělské lodi El Calvador. Originální Calvados se nevyrábí z drcených jablek, nýbrž z velmi jemného jablečného moštu dvoustupňovou destilací. Výsledný nápoj zraje v dubových sudech a vyzrálé, kvalitní lahve pak mohou snadno konkurovat špičkové brandy i jiným luxusním nápojům. Obsah alkoholu bývá nejčastěji 40 %.

Alternativou či variací je i aperitiv pommeau, což je slabší a lehčí nápoj, který vzniká zředěním Calvadosu jemným jablečným moštem. Obsah alkoholu klesá (cca 18 % nebo i méně), nápoj je sladší. I tyto nápoje zrají v dubových sudech.

Jak pít jablkovici či pravý Calvados?

Pokud jde o jablkovici, tak nic nepokazíte, pokud budete „postupovat“ podobně jako u slivovice nebo většiny ostatních ovocných pálenek. Na Moravě se domácí slivovice pije ze štamprlí, láhev se předtím nachladí v lednici. Netřeba ji příliš přechladit, velmi dobré pálenky lze pít i při nižší pokojové teplotě.

A pravý Calvados? Ten je podle odborníků nejlepší při teplotě 18-22°C podobně jako koňak a podobným způsobem. Lze tedy použít koňakovou sklenici a nápoj ohřívat v ruce a vychutnávat pomalu. Špičkový Calvados může být ostatně s koňakem srovnatelný.