Nejlepší absinth – tohle je žebříček 7 kvalitních lahví

0 Sdílení
Absinth je jeden z nejtvrdších a nejtajuplnějších alkoholických nápojů na světě. Základem tohoto bylinného destilátu je pelyněk, jenž byl odedávna používán v lékařství. Vznik nápoje je však spojen s 18. stoletím a jeho největší rozmach se stoletím devatenáctým. Tehdy se stal oblíbeným nápojem bohémů a umělců – a proslavila jej jména autorů, jako byl Oscar Wilde, ale zejména francouzští prokletí básníci Paul Verlain a Arthur Rimbaud.

Za nejlepší absinth je dodnes považován ten francouzský, který je taky nazýván pravý. Další variantu představuje „český“ absint, který je ale vyráběn odlišnou, zjednodušenou metodou.

Proč si slavní umělci tak oblíbili právě tento nápoj? Působení absintu byly tradičně připisovány různé změněné stavy vědomí, dalece překračující běžnou opilost. Mluvilo se zejména o halucinogenních účincích. Příčinou měl být obsažený thujon, látka pocházející právě z pelyňku. Dnes už je tento mýtus vyvrácen, ačkoli někteří výrobci na něj dále rádi odkazují kvůli vyšší prodejnosti. Typickou narážkou je absintová „Zelená víla“.

Protože absinth dnes vyrábí mnoho značek a jedná se o velmi populární nápoj, rozhodli jsme vytvořit pro vás tento žebříček kvalitních absintů, který vám může pomoci vybrat si tu správnou lahev. Na konci hodnocení vás čeká i krátké povídání – dozvíte se více o výrobě, historii a mýtech okolo tohoto nápoje a také vám poradíme, jak si jej nejlépe vychutnat.

Nejlepší absinthy na trhu

Absinthe St. Antoine Žufánek 0,5l 70%

Absinthe St. Antoine Žufánek
V úvodu našeho žebříčku jsme zmínili, že český absint je speciální variantou s odlišným výrobním postupem oproti francouzskému originálu. V případě Absinthe St. Antoine Žufánek se ale věc má trochu jinak. Jde sice skutečně o nápoj českého původu, je však vyroben podle tradiční francouzské receptury. Dalo by se tedy říct, že jde o český francouzský absint. A protože Češi jsou v produkci tohoto destilátu světová třída, není divu, že právě jedna z domácích lahví se umístila v tomto hodnocení absintů na prvním místě.

V těle tohoto lahodného a velmi silného nápoje od značky Žufánek se snoubí celá pestrá škála bylinných ingrediencí. Základem je samozřejmě pelyněk, který tvoří jádro absintu a po kterém je taky nazýván (z řeckého absinthion neboli pelyněk) – Žufánek využívá pelyněk pravý a taky pontický, ale i anýz, fenykl, meduňku, koriandr, rmenec nebo yzop. Ty všechny a ještě další bylinky jsou do nápoje „otisknuty“ průtahovou destilací.

Absinthe St. Antoine Žufánek je nejen tradiční, ale i čistě přírodní nápoj. Jeho nádherná barva vzniká přirozeně bez použití barviv nebo jiných chemikálií – a totéž platí i pro jedinečnou chuť. Chcete-li zažít inspiraci, jakou pociťovali umělečtí géniové předminulého století, tato láhev je jasná volba.

Absinth Verte 0,5l 70%

absinth hills verte
Absinth Verte je další sedmdesátiprocentní silák v našem žebříčku. Jedná se opět o absint české výroby, vytvořený podle originální receptury. V tomto případě se však můžete těšit rovnou na exkluzivní a limitovanou láhev. Nápoj pochází z produkce tuzemské likérky Hill’s, která byla založena v Brušperku na severní Moravě už v roce 1920.

Absinth Verte je výstavní kousek v krásné lahvi, která se jistě bude vyjímat v každé domácí sbírce. To nejlepší se ale pochopitelně skrývá za sklem a pod víkem. A je to naprosto přírodní absint vyrobený tradiční macerací 15 bylin. Podobně jako u láhve Žufánek tvoří i zde základ pravý a pontický pelyněk. Velmi výraznou chuť dodává ale taky anýz a lékořice. V tomto nápoji je obsah thujonu do 35 mg/kg a nejlépe si jej vychutnáte s ledovou vodou v poměru zhruba 1:5.

Suicide Super Strong 0,5l 79,9%

absinth Suicide Super Strong
U českého výrobce Hill’s se ještě zdržíme a představíme si opravdu speciální láhev s velmi přiléhavým názvem Suicide Super Strong. Ještě výmluvněji než název hovoří samotná lahev, která má propracovaný tvar zelené lebky. Ale nebojte se, přestože jde o opravdu velmi silný – téměř 80procentní absint – při zodpovědném vychutnávání vám nic nehrozí.

Tento magicky zelený nápoj je vyroben velmi poctivě a přírodně. Bez barviv či dochucovadel. Veškerá chuť tedy pochází pouze z bylin, z nichž byl vyroben. Jedná se o směs, která rozhodně nezapomíná na tradici, a tak spoléhá především na pelyněk, ale taky anýz, yzop či fenykl. Zajímavý nádech dodává nápoji i příměs mátového balzámu. Chuť nápoje je velmi intenzivní a výrazněji nahořklá. Nápoj podávejte zředěný vodou podle chuti a nezapomínejte, že s tak silným pitím si není radno zahrávat. Proto si láhev šetřete co nejdéle.

Totálně vytroubený absint Žufánek 0,5l 70% L.E.

absinth Totálně vytroubený absint Žufánek
Boršická značka Žufánek je poměrně mladá – ale její nápoje jsou nanejvýš vyzrálé. To platí bezezbytku i pro další lahev z její produkce v našem hodnocení absintů. Tentokrát jde o limitovanou edici sedmdesátiprocentního nápoje, který dostal zajímavý název „Totálně vytroubený absint“. A proč? Jde o odkaz na jazzového trumpetistu Laca Décziho a tato láhev vyšla při příležitosti jeho 80. narozenin.

Zásoby tohoto jedinečného nápoje jsou omezené, a proto byste si měli pospíšit, pokud jej chcete ochutnat. Další příležitost už nebude. A na co se můžete těšit? Samozřejmě na špičkový, lahodný absint se zvlášť vysokým podílem pontarlierského pelyňku. Velmi intenzivní a velmi ojedinělá záležitost, i když za poněkud vyšší cenu.

Absinth Bairnsfather 1 l 55%

Absinth Bairnsfather
Páté místo trochu odlehčí situaci. Máme pro vás totiž cenově dostupnou láhev absintu, který s 55 procenty patří mezi ty slabší – a tak si jej mohou dopřát i méně odolní jedinci. Méně síly však do jisté míry vynahrazuje větší lahev. Jde opět o absint české výroby s velmi sytou zelenou barvou. Produkt je to ale čistě přírodní, bez chemických příkras.

Tento chutný a pěkně vypadající absint tvoří především výrazný podíl pelyňku a anýzu. Chuť je tedy pikantní a tradiční. Tento absint si nejlépe vychutnáte s ledově vychlazenou vodou. Její přidání sníží obsah alkoholu a vytvoří nádherný „louche efekt“ – tedy mléčné zbarvení nápoje.

Absinth Mansinthe 0,7l 66,6%

Absinth Mansinthe
I šesté místo bude ve znamení mírně slabšího absintu. Tentokrát však půjde o poměrně drahou lahev od značky Oliver Matter. Tato firma pochází ze Švýcarska, a jde tak o první (a jediný) nápoj našeho výběru z jiné než české produkce. S tímto absintem se ale pojí ještě daleko úchvatnější zajímavost. Byl totiž vytvořen na zakázku slavnému americkému hudebníkovi známému pod pseudonymem Marylin Manson.

První lahev mohl tento kontroverzní zpěvák ochutnat v roce 2007 po poměrně dlouhém vývoji. Výsledek se ale nadmíru podařil a potěší především zastánce trochu netradiční chuti. Projevuje se v ní totiž více koriandr, a naopak klasičtější anýz zaostává. Nápoj si i v tomto případě nejlépe vychutnáte s ledově vychlazenou vodou.

Absinth La Grenouille 0,5 l 65%

Absinthe La Grenouille Žufánek
Absint s názvem La Grenouille je dalším dílem známé tuzemské firmy Žufánek. Tentokrát jde o poměrně velmi drahou láhev. Důvodem je i to, že jde o exkluzivní edici, jejíž výroba byla ukončena už v roce 2016, a dnes ji tudíž existují už jen omezené zásoby. La Grenouille je jemnější, „pouze“ 65procentní absint. Byl nicméně vyvinut se silným příklonem k jihofrancouzské tradici.

Je ale tato láhev něčím skutečně jedinečná a natolik zajímavá, aby stála za pořízení i přes vysokou cenu? Ano. Je to především unikátní kombinace netradičních a „tajemných“ bylinek v těle nápoje. O přesnějším složení však výrobce zdatně mlží. Jisté je, že nebudete ochuceni o nezbytný pelyněk – a že absint má pikantnější, kořenitou chuť a mírně nasládlé aroma. Nejlépe si jej vychutnáte naředěný vychlazenou vodou v poměru 1:4.

O absintu

V úvodu našeho žebříčku jste se už mohli s nápojem zvaným absint (nebo absinth či absinthe) trochu seznámit. Pokud vás tento poněkud extrémní destilát zaujal, možná budete chtít vědět i něco víc. Proto tu pro vás máme ještě pár zajímavých informací.

Soumrak a úsvit nad absintem

Nejlepší absinth Jak už víte, absint byl v 19. století na vrcholu slávy – vynesly jej tam tehdejší „celebrity“. S přelomem století se ale přiblížil jeho pád. Mohly za to především domnělé účinky thujonu. Mnoho lékařů a odborníků tehdejší doby proti nápoji vystupovalo – např. jistý francouzský doktor Magnan mu přičítal nejhorší působení ze všech alkoholických nápojů. Legendární malíř Vincent Van Gogh se dokonce podle některých povídaček připravil o ucho právě v důsledku požití absintu.

Kampaň proti absintu vyvrcholila v roce 1915, kdy byl zakázán ve své domovské zemi, Francii. V té době jej už více či méně dlouho nesměli konzumovat obyvatelé mnoha jiných světových a evropských zemí. Nám se kupodivu tento plošný zákaz do jisté míry vyhnul, což bylo možná příčinou, proč se z nás při následné absintové renesanci stala v tomto směru tak trochu velmoc.

A kdy se absint vrátil na scénu? Jeho obrodu přinesla teprve uvolněná 90. léta minulého století. Jedinou podmínkou však zůstalo určité omezení obsahu thujonu. O nový rozmach nápoje se do značné míry postarala značka Hill’s, kterou už znáte z našeho žebříčku. Absint tohoto výrobce si totiž oblíbili ve Velké Británii – odtud už to měl nápoj jenom krůček do celého světa.

Francie umožnila výrobu absintu na svém území v roce 1999. Pravý absinthe se zde může vyrábět, může se i vyvážet – ale na domácí půdě nesmí být prodáván pod vlastním názvem. Ve Francii si tedy koupíte pouze „Spiritueux à base de plantes d’absinthe“ – volně přeloženo: pelyňkový destilát.

Jak je to s vedlejšími účinky?

Absintu a především thujonu byly často přisuzovány účinky, které ve skutečnosti (v daném množství) neměl. Jde nejen o zmíněné halucinace, ale například i svalové křeče a další problémy. Ty ale ve skutečnosti způsobovala některá barviva používaná v levných nápojích (např. modrá skalice). Navzdory mýtům bylo taky prokázáno, že absinty z předminulého století neměly až tak výrazně vyšší obsah thujonu než ty dnešní.

Český vs. pravý absint

Takzvaný český absint je nepříliš lichotivá kategorie nápojů, při jejichž výrobě je používán jiný technologický postup než tradiční macerování bylin v alkoholu a následná destilace. Obvykle jde o loužení v horké vodě a používání umělých barviv. Jsou ale i poctivé české firmy, které absint vyrábějí klasickým způsobem. Najdete je například v našem žebříčku.

Jak správně pít absinth?

Způsobů existuje více.

Ten klasický a ryzí spočívá v mísení s vychlazenou vodou v různém poměru, obvykle 4 nebo 5 ku jedné (ve prospěch vody samozřejmě). Tím dochází i ke kýženému „louche efektu“ – tedy mléčnému zakalení nápoje, které je způsobeno právě použitými bylinkami.

Setkat se taky můžete se stylem ředění, kdy je voda nalévána do sklenice s nápojem před lžičku s cukrem. U nás vznikla efektní alternativa, kdy se lžička s cukrem ponoří do sklenice a zapálí. Karamel pak kape do sklenice a následně je zamíchán a podáván. I poté je možné nápoj zředit vodou, pokud jej nechcete konzumovat v plné síle.

Tipy na nejlepší absinthy

 Název 
Absinthe St. Antoine Žufánek 70% Zjistit cenu
Absinth Verte 70% Zjistit cenu
Suicide Super Strong 79,9% Zjistit cenu
Totálně vytroubený absint 70% L.E. Zjistit cenu
Absinth Bairnsfather 55% Zjistit cenu
Absinth Mansinthe 66,6% Zjistit cenu
Absinth La Grenouille 65% Zjistit cenu
Recenze absinthů zde
0 Sdílení
Tweet
Pin
Share