Sluncem milovaná Metaxa

Když si představíme Řecko a jeho alkoholické nápoje, vybaví se nám Ouzo, víno a někomu také světově rozšířená Metaxa. A právě jí se budeme dnes věnovat.

 

By Tolisr (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

By Tolisr (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Kdybychom měli Metaxu stručně charakterizovat, řekli bychom, že se jedná o jakousi vinnou pálenku podobnou brandy. To bychom se ale dopustili kardinální nepřesnosti, protože sice má Metaxa s brandy dost společného, ale v použitých surovinách i výrobním postupu se od brandy v mnohém liší. Liší a jde o kus dál. Prvně se však podíváme, co dalo Metaxe vzniknout.

Historie řeckého národního pokladu – Metaxy

Psal se rok 1888. Na Řecko dopadala jako každé léto obvyklá dávka slunečních paprsků. Vinice byly plné sladkých hroznů. A byl to právě Řek Spyros Metaxas, který vyrobil první vzorek svého nového nápoje tehdy ještě netušíc, že brzy dobude svět a stane se symbolem Řecka a jeho slunečného podnebí. Už o 12 let později se dostala Metaxa do Spojených států, kde si vysloužila přezdívku the flying brandy (tedy létající brandy). Během své více než stoleté historie získala Metaxa řadu prestižních ocenění na soutěžích lihovin, ale co je hlavní za celou dobu své existence chutná Řekům, chutná turistům, kteří Řecko navštíví, ale chutná také napříč celým světem.

Tajemství výroby Metaxy

Jak tomu u podobných lihovin a likérů bývá, vyrobit je dokáže jen několik málo lidí. Jinak tomu není ani u Metaxy. Umění její výroby se totiž předává z generace na generaci. Po smrti Spyrose Metaxase se tak výroby Metaxy chopili jeho synové a i dnes zná přesnou recepturu jen několik zaměstnanců firmy. V jistých obrysech je však receptura známa. A o tom se zde samozřejmě zmíníme.

Výroba Metaxy v obrysech

_

_

Tak předně si představíme složení. Na výrobu Metaxy se použije dvakrát destilovaná vinná pálenka vyrobená ze tří druhů hroznů sušených na slunci, směs muškátových archivních vín a směs koření a bylin. Po destilaci pálenky následuje proces zrání v dubových sudech. Kontinuálně probíhá i proces zrání vína. To nezraje v ničem jiném než v sudech od Metaxy. Když víno i Metaxa uzrají, je čas smíchat je společně se směsí bylin a koření. Přesné složení směsi je tou nejpřísněji střeženou částí receptury. Kromě různých neznámých druhů koření a bylin jsou k výrobě Metaxy použity růžové lístky. Celá směs pak zraje minimálně 6 měsíců, kdy je na závěr zchlazena a přefiltrována. Posledním krokem je tedy smíchání vinné pálenky, vína a koření. Výsledkem je sladká a opravdu plná chuť, kde se mísí brandy, víno, vůně růží a sušeného ovoce, bobkový list, skořice, muškátový oříšek, pepř a další chuti. To vše můžete při pití Metaxy objevovat.

Metaxa a její hvězdičky

Není Metaxa jako Metaxa. Koupit můžete Metaxu se *** (tříhvězdičková), ***** (pětihvězdičková), ******* (sedmihvězdičková) a dokonce s ************ (dvanáctihvězdičková). Počet hvězdiček prozrazuje délku zrání Metaxy. A délka zrání samozřejmě velmi pozitivně ovlivňuje chuť výsledného destilátu. Není tedy divu, že sedmi a dvanáctihvězdičkové Metaxy jsou chuťově plnější než jejich mladší kolegyně. Kromě těchto „sériových“ destilátů existují ještě vcelku raritní kousky Metaxy.

Metaxa************ Grand Olympian Reserve

Dvanáctihvězdičková Metaxa Grand Olympian Reserve je vlastně první dvanáctihvězdičkovou Metaxou vůbec. Na její výrobu tehdy ještě nebylo použito víno a je sušší než standardní dvanáctihvězdičková Metaxa.

Metaxa Private Reserve

By Tolisr (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

By Tolisr (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Pokud byste ovšem chtěli popíjet něco opravdu mimořádného, kupte si Metaxu, která nese označení Private Reserve. Na světě jich je pouhých 5000, jsou v číselně označených karafách a destilát v nich obsažený zrál po dobu 30 let. Ale nemyslete si, nezrál jen tak někde. Destilát na výrobu Metaxy Private Reserved totiž zrál přímo v sudech rodiny Spyrose Metaxase.

Metaxa AEN

V roce 2008 byla rovněž představena Metaxan AEN. Oč jde? Jedná se o 80 let zrající Metaxu, která pochází z úplně prvního sudu, který byl použit k zrání. Představena byla v rámci oslav 120. výročí vzniků firmy. Jste-li zvídavého ducha, jistě vás zajímá, co znamená označení AEN. Nejedná se překvapivě o žádnou zkratku, ale jde o starořecké slovo, které by se dalo přeložit jako “navěky” či “navždy”. Otázkou je, zda takto hodnotnou Metaxu vypít či ji pouze vlastnit. Dle našeho názoru je správné ji vypít, proto byla přece vyrobena, ovšem je třeba ji zvlášť pečlivě vychutnávat. A tím se vlastně dostáváme k poslednímu bodu našeho článku.

Jak Metaxu pít a správně vychutnat.

_

_

Nejčastěji se Metaxa pije chlazená a čistá. Podávat se rovněž může na led. Dále je možno Metaxu také míchat, nejčastěji s tonikem. Metaxa je také součástí některých míchaných drinků, třeba koktejlu Alexander nebo Greek Mojito (řecké Mojito). Nejlépe však zřejmě Metaxu vychutnáte dobře vychlazenou a neředěnou.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top