Rakija – jak se vyrábí tahle balkánská pálenka a co o ní vědět

0 Sdílení

Nápoj zvaný rakija bychom mohli směle označit za jihovýchodního sourozence moravské slivovice a dalších tuzemských, ovocných pálenek. A podobně jako u nás slivovice, i rakije je ve svých domovských zemích velmi oblíbená, opěvovaná a mnohdy považovaná za národní klenot.

Odkud se vzal název rakija?

Jako nejpravděpodobnější se jeví varianta, která odvozuje název rakija z turečtiny. Základem by mělo být konkrétně slovo „raki“, které označuje konečnou fázi procesu destilace. Spojení s Tureckem dává smysl i z historického hlediska – k jejímu největšímu rozšíření totiž údajně došlo během válek balkánských národů s osmanskými Turky. Turci si ale rakiji nepřivezli z domova. Naopak, objevili ji u Slovanů, kteří oblast jihovýchodní Evropy obývali.

Pravlast rakije

Bulharsko je dost možná první země, kde vznikla Rakija

Která země je otčinou rakije? Kdybyste dnes označili kteroukoli zemi, urazíte tím celou řadu dalších. Nejzajímavější historické údaje ale směřují k Bulharsku. Ve městě Ivaylovgrad archeologové odhalili možná první destilační přístroj pro výrobu této pálenky.

Velmi zajímavé jsou i historické zprávy pocházející od tureckých dobyvatel této země. Jistý osmanský velitel si stěžoval, že při obléhání Sofie v roce 1382 si „silní Bulhaři s kníry dopřávali nápoj rakiji a stávali se nezdolnými“. Pravdou je, že Bulhaři nakonec město ztratili. Ale možná jen proto, že jim zázračný nápoj došel.

Bulhaři nedají na rakiji dopustit dodnes. Vyrábí se podomácku i ve velkých pálenicích a mezi nejoblíbenější patří verze z hroznového vína. Jde o tradiční aperitiv a místní si ke skleničce vždy zobnou nějaký salát nebo nakládanou zeleninu – říkají tomu „meze“.

A kde je dnes rakija doma? Ať už tato pálenka vznikla kdekoli, dneska jí považují za svou nejen Bulhaři, ale taky Chorvati, Srbové, Černohorci, Makedonci, ale třeba i Albánci a další národové z této oblasti.

Z čeho se rakija vyrábí?

Podobně jako máme u nás pálenky ze švestek, meruněk, ořechů, višní i dalších plodů – ani rakija neoznačuje nápoj z jediného konkrétního ovoce. Vyrábí se ze všeho možného. Lidé ji doma pálí dokonce i ze starých kompotů.

Opravdu dobrá rakija ale může vzniknout pouze z dobrého ovoce – za nejlepší volbu jsou považovány švestky nebo hrozny (popř. matoliny). Mnoho výrobců do nápoje přidává i různé směsi bylin a další přísady.

Zkvašené ovoce se následně destiluje a vzniká silně alkoholický nápoj, který může mít i 60 a více procent. Prodávané pálenky jsou ale klasicky slabší a mívají nejčastěji 40 % alkoholu.

Chorvatská rakija

RakijaChorvatsko je země zaslíbená nejen pro české turisty, ale i pro milovníky rakije, která tu teče proudem a vyrábí se tu opravdu lahodné exempláře. Specifickou a typicky chorvatskou odrůdou rakije je „travarica“.

Tak jak je ve slovanských zemích zvykem, dostala tato pálenka název podle toho, z čeho se vyrábí (slovo „trava“ odkazuje na bylinky) – plus tradiční koncovka. Travarica má původ v přímořských oblastech a existuje opět v mnoha různých místních variacích, které se odlišují použitou směsí bylin, délkou jejich louhování v nápoji a dalšími detaily. Mezi nejoblíbenější přísady patří rozmarýn, šalvěj, máta, levandule a mnohé další. Travarica s příměsí pelyňku pak často slouží jako domácí lék na různé choroby.

Šljivovica

Zní vám to povědomě? Ještě aby ne. Jde samozřejmě o chorvatskou alternativu české slivovice – tedy o pálenku ze švestek, slív nebo jiných odrůd tohoto ovoce. Oproti naší verzi je ale méně aromatická a chuť tohoto ovoce v ní nebývá tak výrazná.

A jaké další rakije můžete na dovolené v Chorvatsku ochutnat? Třeba anýzovou mastiku, která má nejblíže k notoricky známému řeckému nápoji ouzo. V Chorvatsku je ale tato varianta spíš v pozadí (kromě oblasti Dubrovníku). Oblibou ji dalece předčí například orahovica z ořechů nebo třeba kruškovica pálená z hrušek. Velice populární je opět hroznová varianta, tu můžete okusit pod názvem loza.

Kde koupit rakiji?

Toto pití u nás není zrovna běžně k dostání. Rakiji můžete sem tam objevit ve specializovaných obchodech, ale výběr nebude valný. Nejlepší je dovézt si rakiji domů z cest po zemích jihovýchodní Evropy.

0 Sdílení
Tweet
Pin
Share