Džbán na pivo aneb takhle chodili pro pivo naši dědové

0 Sdílení

Za starých časů patřilo ke koloritu každé hospůdky nebo hostince, že si sem naši otcové a dědové chodili pro džbánek vychlazeného, čerstvého piva. Mohli si tak dopřát tekutý chléb alespoň doma, když už se neměli čas zdržet se štamgasty třeba na partičku mariáše. Dnes už to tak běžné není, přesto tento „postup“ zdaleka nevyhynul a má i celou řadu předností.

Džbánek na pivo

Proč si nechat točit pivo do džbánu?

Každý správný pivař ví, že čepované pivo nemůže žádný lahváč nikdy nahradit. A pivo natočené do džbánku, to má své kouzlo, styl i vkus – a samozřejmě si jistě oblíbíte i specifickou chuť. A když můžete jít do obchodu na pár lahví, proč si raději neskočit rovnou do své oblíbené hospody na plný džbánek?

Jak má vypadat pivní džbánek?

Můžete si nechat pivo načepovat do jakékoli nádoby? Pravděpodobně ano a zdvořilá obsluha se s vámi určitě nebude přít, nakonec pít to budete vy. Přesto pokud přijdete k výčepu s PET lahví nebo třeba plastovým džbánkem, nebude to úplně ono. Takže jak to má vypadat?

Klasický pivní džbánek by měl být keramický – v optimálním případě porcelánový nebo kameninový. Kamenina okouzlí krásným vzhledem typickým rustikální patinou. Vypadají opravdu starosvětsky a na pivo se dokonale hodí.

Kamenina nebo porcelán?

Kamenina je málo nasákavá, odolná i vůči povětrnostním vlivům (takže džbánek můžete nechat venku), navíc i dost odolná. Porcelán představuje odedávna luxusnější variantu. Vyniká dokonale hladkým povrchem bez pórů a je lehčí.

Oba tyto materiály jsou schopny pivo dobře ochránit před nežádoucími vlivy a díky tomu poměrně dlouho udrží teplotu nápoje na správné úrovni. Džbán by měl mít taky úzké hrdlo, to aby se zabránilo „zvětrávání“ – tedy snižování podílu CO2 v pivu.

Dříve bylo běžné i kovové víko opatřené malým pantem a zobáčkem pro pohodlné odklápění. Touto vychytávkou bývaly opatřeny i tradiční pivní sklenice (korbel, krígl). Dnes už jde spíš o kuriozitu.

A pokud jde o objem džbánu, v současnosti se nejčastěji setkáte s kapacitou 2,5 l. V takovém džbánu si můžete odnést až pět velkých piv. Větší džbán už by mohl být poněkud velký a těžký, a tudíž nepraktický.

Sklo

V dnešní době jsou velmi populární i skleněné džbány. Sklo se snadno udržuje v čistotě, nepřebírá pachy. Výhodou je samozřejmě i transparentnost. Stav svého nápoje můžete neustále pod kontrolou. Další předností je často přítomnost odměrných rysek. Hospodský tak může pivo čepovat rovnou do džbánu a vyhnout se zbytečnému přelévání. Nevýhodou je nižší ochrana před slunečním svitem a ztepláním.

Jak používat pivní džbán?

Než vyrazíte k výčepu, měli byste pivní džbán dobře propláchnout velmi studenou vodou. Případně nechte vodu ve džbánu chvíli stát. Dosáhnete tak potřebného ochlazení nádoby. Pivo čepované do džbánu by pak mělo mít málo pěny. Čepice docílíte teprve přímým přelitím do sklenice, ze které budete nápoj konzumovat.

Pivo, které si necháte načepovat do džbánku, je nicméně určeno pro okamžitou konzumaci, nikoli pro uskladnění. K tomuto účelu opravdu mnohem lépe poslouží pivo lahvované nebo třeba i v plastových PET lahvích. Na džbánek si skočte v případě, kdy před sebou máte dostatek volna a chcete si dopřát pivo skutečně čerstvé.

Jak džbán na pivo udržovat?

Pivní džbánek můžete samozřejmě používat i na jiné nápoje, např. víno nebo limonády. Po použití je ale třeba je vždy dobře vymýt. To platí zejména u keramických kousků, ve kterých není znečištění tak dobře vidět. Skleněné pivní džbány (a taky většina keramických) jsou obvykle vhodné i do myčky.

0 Sdílení
Tweet
Pin
Share