Jak otevřít lahev sektu nebo šampaňského?

Ačkoliv je šumivé víno přítomno na spoustě oslav, když přijde na otevírání lahve se šampaňským či sektem, není nouze o nejisté pohyby, komické situace a někdy o nebezpečí úrazu. Až do teď. Po přečtení následujícího článku se z vás stanou minimálně teoretičtí odborníci, co se otevírání lahve se šampaňským a sektem týče.

 

Jak otevřít láhev šumivého vína

_

Jistě netřeba dlouze vysvětlovat rozdíl mezi šampaňským vínem a sektem. Jen rychle si tedy řekneme, že sektem je každé šumivé víno, šampaňským jen takové, které pochází z francouzské oblasti Champagne. Podrobnější rozebírání by však bylo na tomto místě zbytečně, a nezbývá tedy nic jiného, než se rovnou pustit do výkladu.

Dobře vychlazené a hlavně klidné šumivé víno

Ještě než se pustíte do otevírání lahve, měli byste víno vychladit na teplotu kolem 7°C a nechat uklidnit. Odborníci doporučují alespoň den či dva. Samotnému otevírání tedy musí předcházet dostatečná příprava. V opačném případě pokropíte společnost jako automobiloví závodníci. Pokud jste chlazení zanedbali, dejte lahev alespoň na chvíli do nádoby s ledem a studenou vodou a solí. Známý trik chladnutí vína uspíší.

Samotné otevírání

Otevírání lahve sektu

CC Ginny

Dojde-li na otevírání lahve se šampaňským či sektem, mnoho lidí neví, jak se tohoto úkolu chopit. Druhá velká skupina lidí si myslí, že to ví, ale dělá to špatně. Nejprve tedy odstraníme fólii, která kryje hrdlo lahve. Zpod fólie na nás vykoukne korkový špunt, který zatím drží kovový košíček, tzv. agrafa. Několika otočeními košíček povolíme a sundáme. Pozor už v této fázi může korkový špunt vyletět! Druhou rukou je tedy dobré špunt přitlačovat zpět k láhvi. V případě dobře vychlazeného šampaňského by však špunt neměl vyletět, a my tak můžeme postoupit do další fáze. Nyní máme na výběr, zda chceme odpalem špuntu rozpoutat bujaré veselí či ho raději skryjeme v bezpečí dlaně.

V prvém případě do dlaně uchopíme špunt a lahví několikrát pootočíme, aby se korek uvolnil. Kdekdo přitom v této fázi kroutí místo lahve špuntem, který pak může snáz vyklouznout a někoho zranit. Poté většinou postačí špunt palcem lehce popostrčit a ten se už se poroučí sám. Pokud to není společensky vhodné či pokud nechceme riskovat škody na zařízení a zranění přihlížejících, postupujeme podobně jako v prvním případě. V dlani jedné ruky tedy držíme špunt a druhou rukou kroutíme lahví, než se špunt uvolní.

Věděli jste, že…

… špunt z nevychlazené lahve může vyletět i rychlostí kolem 40 km/h, a způsobit tak škody na zdraví i majetku?

 

Otevřením zábava nekončí

I dobře vychlazené šumivé víno má většinou tendenci vypěnit. Předem připravené sklenky na šampaňské jsou tedy základ. Aby otevřením rozbouřené šumivé víno pěnilo co nejméně, lijeme ho po skle do mírně nakloněných sklenek. Tím by mělo být vaše dobrodružství hotové, a může tedy v klidu následovat dlouho očekávaný přípitek dobře vychlazeným šumivým vínem.

V některém z dalších článků si ukážeme, jak otevřít sekt či šampaňské šavlí, mačetou či nožem, tedy jak provést takzvanou sabráž.

Ochutnejte pravé šampaňské víno

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top