Sabráž – elegantní a zároveň nebezpečný způsob otevírání šampaňského

Otevření láhve šampaňského či jiného šumivého vína energickým setnutím hrdla šavlí vám bezpochyby zajistí uznalé pohledy okolí. V následujícím článku se proto podíváme, jak se dělá tzv. sabráž a jak při ní nezranit sebe ani nikoho jiného.

 

Nejčastěji se s  otevíráním šampaňského technikou zvanou sabráž (či sabrage) setkáme při slavnostních příležitostech. Jde o způsob prudce elegantní, trochu nebezpečný a podle některých trochu snobský. I přesto a možná právě proto je sabráž tak oblíbená. Dokonce tak, že se pořádají mistrovství v sekání láhví či se překonávají rekordy v počtu najednou provedených sabráží. Pokud vám však stínání láhve šumivého vína nic neříká, můžete si alespoň přečíst, jak klasicky otevřít láhev šampaňského.

Historie techniky sabráž

Francouzský husar

_

Koho jako první napadlo pohladit láhev šampaňského šavlí, se nejspíš nikdy nedozvíme. Z historie sabráže máme totiž jen kusé informace, které se navíc mnohdy rozcházejí. Jedno je však celkem jisté. S největší pravděpodobností vznikla sabráž během napoleonských válek, které se Evropou prohnaly v prvních dvou dekádách 19. století. Ovšem různí se názory, zda s touto technikou začali francouzští husaři oslavující počáteční úspěchy či to byli naopak ruští kozáci, kteří dotlačili Napoleona zpět do Francie, čímž se jim do rukou dostaly i zásoby šampaňského. Zdá se však, že kombinace posedu na koni, šavle v jedné ruce a láhve šampaňského v druhé k provedení sabráže přímo vybízela.

Příprava na sabráž

Ač na první pohled vypadá sabráž celkem prostě, je při ní nutné dodržet hned několik zásad. Předně je třeba koupit kvalitní šumivé víno, které udělá v láhvi dostatečný tlak (alespoň 0,3 MPa). Tento předpoklad splňují všechna šampaňská vína a většina kvalitních sektů (ČTĚTE – Rozdíl mezi šampaňským a sektem). Nižší tlak v láhvi s méně kvalitním šumivým vínem může způsobit, že se hrdlo s korkem nepodaří urazit. Horší je ovšem situace, kdy je tlak v láhvi moc velký. V takovém případě může láhev celá explodovat. Proto je nutné víno nejprve pořádně vychladit (cca 3°C) a nechat několik hodin odpočinout. Obojí navíc zajistí, že šumivé víno tolik nevypění. Láhev musí mít dále zřetelně viditelný svár vedoucí po délce láhve a zřetelnou hranu hrdla (tzv. nákružek), do které pak šavle snadno narazí. Právě nákružek a svár láhve jsou místa, kde vnitřním tlakem dochází k výraznému pnutí. V místě, kde se nákružek a svár potkávají, se pak toto pnutí násobí, a vytváří tak doslova Achillovu patu láhve.

Věděli jste, že…

… na korkový špunt v láhvi šampaňského působí síla odpovídající zhruba 15 kilogramům?

 

Jak správně provést sabráž

Je-li láhev připravená, můžete se pustit do samotné sabráže. Nejprve odstraňte staniol a poté i drátěný košíček (tzv. agrafu). Pozor, už v tento okamžik může korková zátka vyletět. Jednou rukou uchopte vespod láhev s šumivým vínem (palec můžete vložit do důlku na dně). Druhou ruku vyzbrojte šavlí, popřípadě mačetou či těžkým kuchyňským nožem. Láhev držte v úhlu kolem 45°. A můžete jít na to. Seknutí veďte po zmíněném sváru láhve tak, že bude šavle klouzat po hrdle láhve. Seknutí by mělo být rázné, ale nemusí být obzvlášť silné. Abyste nepoškodili ostří, můžete sabrážovat i tupou stranou šavle.

Sabrage – bezpečnost především

Před tím, než se do sabráže pustíte, je nutné seznámit se i s riziky, která je nutné minimalizovat. Předně je třeba si uvědomit, že vystřelený špunt ověnčený kouskem ostrého skla je hotový projektil, který dokáže velmi vážně zranit. Vyletět může i do vzdálenosti 15 metrů, a proto by měli všichni ostatní stát za sabrážujícím. Stejně tak se nedoporučuje stavět do dráhy letu zátky drahé předměty, domácí mazlíčky a zkrátka vše, co by mohla zátka poškodit, zničit či zranit. Pokud se sabráž nepodaří a láhev zůstane celá, je nutné s ní naklát velmi opatrně, neboť by opět mohla snadno explodovat. Začátečníkům lze rovněž doporučit ochranné pomůcky alespoň v podobě rukavice a brýlí. Naopak se není třeba bát střepů ve sklenkách. Případné střepy totiž spolehlivě vyplaví proud šampaňského či sektu. Pokud by přece jen nevyplavil, lze zelené střípky ve sklence lehce nažloutlého vína snadno odhalit.

Ochutnejte pravé šampaňské víno

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500