Jak vybrat nejlepší sklenice na víno? V čem podávat bílé, červené, růžové či šumivé?!

0 Sdílení

Víno. Nápoj bohů a jeden z nejušlechtilejších vynálezů lidstva, který jistě může soupeřit i s takovými klenoty, jako je kolo nebo pivo. Pokud se počítáte za milovníky nebo obdivovatele či prosté konzumenty tohoto moku, jistě víte, že součástí kultury vína je i jeho správné podávání. V dnešním článku se proto budeme věnovat speciálně tomuto aspektu. Podíváme se na to, jak má vypadat nejlepší sklenice na víno – ať už červené, bíle nebo šumivé či dezertní. Zkrátka vás kompletně provedeme světem vinných sklenic. Ve slušné společnosti si díky tomu neutrhnete faux pas, ale především vám víno z vhodně zvolené sklenice bude lépe chutnat. A to je zejména u velmi kvalitních vín zajisté dostatečný argument.

Jak vybrat sklenici na víno

Nejlepší sklenice na vínoV první řadě je třeba říct, že otázka volby ideální vinné sklenice je malá věda. A to i v tom smyslu, že na toto téma proběhlo už několik (možná i víc) seriózních vědeckých studií. Například v roce 2015 se japonští vědátoři pokoušeli zmapovat odpařování aromat při konzumaci vína z různých druhů sklenic. Je to velmi důležité, protože právě aroma je zásadní součástí požitku z vína a úkolem správné sklenice je umožnit mu co nejlépe „zapůsobit“. Každopádně platí jeden fakt (ten je obecně znám bez ohledu na japonské vědce):

Neexistuje dokonalá univerzální sklenice na víno. Každé víno má jiný charakter a správné je zvolit sklenici, která tento charakter co nejvíc podpoří.

Tím jsme některé z vás možná trochu zklamali, ale všechno kolem vína je vždy nakonec tak trochu složitější. Pravda je, že se tu a tam můžete setkat se sklenicí na víno, která se honosí názvem „univerzální“. Má všechny patřičné náležitosti a tvar, který by neměl ublížit žádnému vínu. Zároveň jde nicméně o kompromisní variantu.

Je jasné, že pro spoustu zejména méně náročných konzumentů bude univerzální sklenice vyhovující a dostačující volbou. Je to zcela pochopitelné. Ne každý si může dovolit (ať už z prostorových, finančních nebo jiných důvodů) mít doma rozsáhlou sbírku sklenic.

Tipy na kvalitní sklenice na víno z českých eshopů

 FotoNázevInfoOrientační
cena
 
Sklenice na bílé víno
1.Villeroy & Boch Maxima
z křišťálového skla / 0,37 l
250 Kč
(1 ks)
Chci koupit
2.Rosenthal diVino
tenkostěnné sklenky / 0,4 l
240 Kč
(1 ks)
Chci koupit
3.Crystalex SANDRA
česká výroba / 0,35 l
350 Kč
(6 ks)
Chci koupit
Sklenice na červené víno
1.Villeroy & Boch Purismo
křišťálové sklo / 0,55 l
290 Kč
(1 ks)
Chci koupit
2.Crystalex GRANDIOSO
set dvou sklenic typu burgundy
180 Kč
(2 ks)
Chci koupit
3.SWAROVSKI MODERN
ozdobeno krystaly Swarovski Elements
410 Kč
(2 ks)
Chci koupit
Sklenice na šumivé víno
(sekt, šampaňské, prosecco apod.)
1.Crystalex SANDRA
česká výroba z Nového Boru / 200 ml
310 Kč
(6 ks)
Chci koupit
2.SWAROVSKI MODERN
varianta 2 nebo 6 ks v balení
390 Kč
(2 ks)
Chci koupit
3.Villeroy & Boch Ovid
dárková sada z křišťálového skla
510 Kč
(4 ks)
Chci koupit

Zajímavost: Čím dál větší!

Ještě vás oblažíme výsledkem jedné zajímavé studie. Tentokrát z britské univerzity Cambridge. Tam se výzkumníci pro změnu zabývali vývojem objemu vinných sklenic v průběhu časů. Zjistili zajímavý fakt.

Od roku 1700 se velikost průměrné skleničky na víno zvýšila i sedminásobně. Největší skok přitom zaznamenali – což je ještě zajímavější – teprve v posledních dvou desetiletích! Na počátku 18. století měla sklenice na víno objem v průměru pouze 66 ml. Dnes už sotva štamprle. V roce 2000 se už dopracovali k průměrnému objemu 417 ml a v roce 2017, kdy studie vznikla, to bylo už 449 ml – čili téměř půl litru.

A vskutku. Stačí si projít nabídku jen českých obchodů, které nabízejí potřeby na víno a sklenice. Jasně vedou sklenice, které mají 400 a více ml. Žádnou výjimkou nejsou ani větší než půllitrové sklenice. Stále se však dobře drží i uměřené sklenice s objemem 350 ml a v nabídce jsou i menší kousky. Trend, který vědci odhalili, nicméně nejspíš nelze zcela popřít.

Základní vlastnosti sklenice na víno

V první řadě bychom si měli říct, jaké vlastnosti by měla mít správná sklenice na víno. Základní požadavky více méně platí pro všechny druhy vín. Jaké to jsou?

Čiré sklo je sázka na jistotu a kvalitu

Sklenice na červené a bílé vínoOptimální volbou pro víno je sklenice z velmi kvalitního, čirého, perfektně průzračného skla. Právě taková sklenice umožní nejlépe užívat nádheru barvy vína. Znalci potřebují odhalit i její jemné tóny a odstíny. To v broušené či zdobené, nebo dokonce barevné sklenici zdaleka není tak snadné, spíše nemožné.

Neznamená to, že by broušené nebo zdobené sklenice na víno neexistovaly. Prodávají se a výběr je skvělý. Často je vyrábějí i exkluzivní značky – např. Swarovski. Tyto sklenice zas přinášejí poněkud jiný požitek a atmosféru.

Zaoblený tvar

Naprostá většina sklenic na víno má zaoblený tvar a směrem k hrdlu se mírně až výrazně zužuje. Existuje obrovské množství nuancí, ale v principu je právě tento tvar perfektně osvědčený. Jen výjimečně se používají sklenice jako „coupe“ (miska) – ty ale slouží spíše na aperitivy, výjimečně sekty, případně koktejly – ne na červená či bílá vína.

Objemová rezerva

Více si o konkrétních objemech řekneme, až budeme popisovat vhodné sklenice na různé druhy vín. Platí však, že pro správné vychutnání vína by sklenice měla být zaplněná jen cca z třetiny objemu až poloviny objemu (v závislosti na druhu vína, u sektů nebo sherry to může být i více). To umožní patřičné rozvinutí vůní i chutí a jejich uchování a předání konzumentovi.

Zároveň se při degustaci sklenicí krouží, takže menší zaplnění má i praktický význam (menší riziko vylití). Trend sklenic větších objemů, o němž jsme se zmínili výše, má tedy svou logiku.

Stopka

I zde platí, že drtivá většina vinných sklenic má stopku. Je to osvědčené a tradiční řešení. Stopka působí elegantně, umožní nezakrývat víno dlaní a omezit jeho ohřívání rukou – což je důležité zvlášť u sektů či bílých vín.

Mnohem méně často se objevují sklenice na víno bez stopky (např. typu tumbler s velkým objemem). Stopka má své praktické nevýhody, dělá sklenici poněkud křehčí, náchylnější k poškození. Přesto doporučujeme upřednostnit tuto klasickou variantu.

Volba sklenice podle druhu vína

Přišel čas podívat se na jednotlivá vína a jejich požadavky na tvar, objem nebo jiné vlastnosti sklenic. Tento orientační tahák vám pomůže zvolit vhodnou sklenici pro všechna běžná vína.

1. Červená vína

V jakých sklenicích se nejlépe cítí červená vína? Výrazné aroma si žádá větší objem pro správné rozvinutí. Používají se sklenice od cca 300 ml až do 600 nebo i víc ml. Červenému vínu svědčí „široké boky“ sklenice. Proto jsou oblíbené velmi zaoblené a objemné sklenice typu balón. Dva základní typy sklenic se nazývají: Bordeaux a Burgundy.

  • Sklenice Bordeaux je oblá a vyšší. Díky vzdálenosti vína od ústí lépe rozptýlí etanol. Používá se na plná vína. Kromě Bordeaux třeba na Cabernet Sauvignon.
  • Sklenice Burgundy je nižší a podsaditá. S širokými boky a více zúženým hrdlem. Lépe uzavře aroma i jemnějších vín. Používá se pro vína se středním až lehčím tělem. Typicky třeba Pinot Noir.

Červená vína se typicky nalévají na nízkou hladinu, jen cca to třetiny objemu sklenice.

2. Bílá vína

Používají se menší sklenice od objemu cca 200 ml do cca 450 ml. Obvyklou volbou jsou sklenice typu tulipán. Jde o velmi výhodný tvar pro vychutnávání zejména lehčích a středních vín.

Menší objem lépe uchová jemnější aromata a tóny bílých vín a zároveň lépe udrží teplotu a zdůrazní svěžest vína. Aroma je taky blíže k nosu konzumenta. Bílá vína se ostatně i nalévají na vyšší hladinu než červená. Až do cca poloviny objemu sklenice. U některých plných a vydatných bílých vín (např. Chardonnay) může být ale vhodnější použití objemnějších sklenic.

3. Růžová vína

Na růžová vína se obvykle hodí sklenice jako na vína bílá. Doporučený objem je cca 150 až 450 ml. Oblíbenou volbou je obligátní sklenice typu tulipán, která většinu růžových vín správně podpoří.

4. Sekty, šumivá vína

Typická sklenice na šumivé víno, šampaňské, prosecco

Typická sklenice na šumivé víno, šampaňské, prosecco

Jasnou volbou, kterou nic nepokazíte, jsou sklenice typu flétna. Tedy úzké a vysoké sklenice se zužujícím se hrdlem a nepříliš širokými boky v základně. Jde o osvědčenou variantu. Méně častou volbou může být sklenice typu miska.

Ta má právě opačné proporce. Je velmi nízká a široká. Odborníci ji příliš nedoporučují, i když se dostává do módy. Víno rychleji zteplá a vyprchá. Může být vhodná u některých sladších specifických šumivých vín, jako je třeba Aperol. Poslední variantou sklenice je klasický tulipán používaný zejména pro bílá, ale i mnohá červená vína. Touto volbou nic nepokazíte.

Sklenice se sektem / šampaňským nalévají do cca dvou třetin výšky. Tedy poměrně vysoko. Je třeba, aby byl sekt dobře vychlazený a naléval se při mírném náklonu sklenice. Díky tomu omezíte pěnění, podobně jako když se čepuje pivo.

5. Další vína

Pochopitelně je zde ještě velmi široká a rozmanitá skupina různých dezertních, speciálních, posílených a dalších vín. Zde nelze použití sklenic dost dobře zobecnit, protože vína mají velmi různorodý charakter.

Například Madeira si dobře pohoví ve sklenici s výrazně (trychtýřově) rozšířeným hrdlem a oblou spodní částí (hock). Sherry se hodí do sklenice typu špička (obrácená pyramida) nebo do kalíšku s otevřeným hrdlem a tak podobně.