Sherry – co o ní možná nevíte

Víte, co je to solera a jak souvisí s výrobou sherry? V následujícím článku se i to dozvíte.  Mimoto se v něm dočtete, z jakých odrůd vína se sherry vyrábí, odkud pochází a jak ji správně pít. Pojďte s námi odhalit více z tajů tohoto nápoje.

 

Sherry má velmi blízko k vínu, běžným vínem však není. Sherry je totiž víno fortifikované, podobně jako třeba portské víno. Na rozdíl o portského se však šťáva z hroznů určená pro výrobu sherry nechává úplně prokvasit.

Původ sherry

Možná vás to překvapí, ale nápoj, který máme spojený hlavně s umírněnými Brity, pochází z temperamentního Španělska. Sherry se totiž vyrábí z vína a to, jak známo, potřebuje dostatek tepla a slunečních paprsků. Toho se mu ve Španělsku dostává. Ovšem ne každé španělské víno se používá pro výrobu sherry. Musí jít totiž o hrozny vypěstované v blízkosti městečka Jerez de la Frontera v Andalusii. Někdy se mluví o tzv. sherry trojúhelníku mezi městy Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Jedině nápoj pocházející z této oblasti může nést označení sherry, což potvrdila i Evropská unie chráněným označením původu.

Od městečka Jerez je odvozen i název tohoto nápoje. Výraz Sherry je totiž jen poangličtěním španělského Xerez.

Vybrané odrůdy vína

I když se v historii sherry vyráběla z více než stovky odrůd, dnes se používají všehovšudy tři bílé odrůdy. Nejrozšířenější z nich je odrůda Palomino, která je základem suchých sherry. Naopak sherry sladké chuti vzniká především z vína odrůdy Pedro Ximenéz, méně častěji pak z odrůdy Moscatel. K dosažení sladké chuti bývají hrozny obou „sladkých odrůd“ sušeny na slunci, takže vzroste koncentrace cukru v nich obsaženém.

Jak se z vína stane sherry?

Pro to, aby se z vína stala sherry, jsou nutné dva důležité kroky. Prvním z nich je tzv. fortifikace, tedy přidání silného destilátu. K tomu se užívá speciálního vinného destilátu zvaného prostě destilado a pocházejícího z městečka La Mancha známého také z románu Miguela de Cervantese. Ovšem zpět k sherry, která po fortifikaci obsahuje mezi 15 a 22% alkoholu v závislosti na druhu. Neméně důležitý je však i další krok, kterým je zrání. To probíhá v systému nazývaném solera. Zjednodušeně řečeno jde o sudy naskládané na sebe. Ovšem bylo by chybou myslet si, že sudy se zrající sherry jsou na sebe naskládány bez ladu a skladu. Úplně vespod totiž leží sudy s nejvyzrálejší sherry, v nejvyšší vrstvě pak sud s nejmladší sherry. Obsah ve spodních sudech je určen k lahvování. Uvolněné místo však nezůstává prázdné. Do uprázdněného místa je totiž v určitém poměru přečerpán obsah z vyšší vrstvy. Při tomto procesu se sherry odlišných ročníků různě promíchávají, a tak neexistuje něco jako ročníková sherry. Takto sherry zraje minimálně 3 roky, ve většině případů však i mnohem déle. Zajímavé je, že sudy po sherry se často využívají pro zrání skotské whisky.

Druhy sherry

Svět sherry je velmi pestrý, a tak nebude od věci představit si stručně její jednotlivé druhy. Následující řádky budou jen malou ochutnávku. Podrobnějšímu rozdělení se budeme věnovat v některém z dalších článků.

Fino

Z tradičních druhů sherry je Fino nejsušší a také nejsvětlejší. Obsah zbytkového cukru je v ní nižší než 1g/l.

Manzanilla

I v tomto případě jde o suchou sherry. Jde o sherry, jejíž výroba je spjata s přístavem Sanlúcar. Sherry tohoto druhu se vyznačuje tím, že je velmi jemná.

Amontillado

Barva této sherry je o něco temnější, ovšem i přes vyšší obsah zbytkového cukru ji můžeme stále zařadit mezi suché sherry.

Oloroso

Nejen tmavší barva tohoto druhu sherry dává znát, že půjde o nápoj zase o kus vydatnější než předchozí. Kromě pěkně hnědé barvy se sherry tohoto druhu mohou pochlubit velmi bohatou a komplexní chutí i vůní. I nadále je však chuť spíše suchá.

Palo Cortado

Velmi blízko k předchozímu druhu má sherry druhu Palo Cortado. Chuť této sherry je velmi svěží, lehce oříšková, ovšem stále suchá.

Moscatel

Jak jsme si uvedli výše, hrozny odrůdy Moscatel jsou vysušeny na slunci, čímž se v nich zvýší koncentrace cukru. I výsledná sherry je pak výrazně sladší, což potvrzuje i stejnojmenný druh sherry Moscatel. Barva této sherry je temně hnědá.

Pedro Ximenéz

Druhým a také posledním představeným přirozeně sladkým druhem sherry je Pedro Ximenéz, který se vyrábí i ze stejnojmenné odrůdy vína. Sladké chuti je dosaženo obdobným způsobem jako u sherry druhu Moscatel. Stejně jako v předchozím případě i sherry druhu Pero Ximenéz slouží k výrobě doslazovaných sherry. Sherry tohoto druhu je podobně temně hnědá jako sherry Moscatel

Cream

Souhrnně se tak označují všechny doslazované sherry. Nejčastěji jde o míchané sherry, které vznikly spojením typu Oloroso a Pedro Ximenéz.

Jak se pije sherry?

Pro konzumaci sherry je určen i speciální typ sklenky tzv. Sherry glass. Vystačit byste si však měli i se sklenkou na víno či degustační tulipánovou sklenkou. Důležitější je spíše teplota podávání. Ta se velmi liší podle typu podávané sherry. Například sherry typu Fino a Manzanilla podáváme při pouhých 7°C. Naopak sladké sherry jako je Pedro Ximenéz podáváme klidně při teplotě kolem 15°C. Jen o trochu chladnější (o cca 2-3°C) podáváme sherry typu Amontillado a Oloroso. Na závěr je nutné dodat, že stejně jako jiné zráním ušlechtilé nápoje i ji je třeba především vychutnávat.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top