Nejznámější odrůdy bílého vína – Chardonnay

Nejrozšířenější odrůda vína, jeden z pilířů šampaňského, ale také malý komerční zázrak. Tak by se dala ve stručnosti popsat odrůda vinné révy s názvem Chardonnay.

 

My se však na odrůdu Chardonnay [čti Šardoné] podíváme přeci jen trochu podrobněji, a tak ji budeme moci zařadit mezi ostatní odrůdy z našeho seriálu o nejznámějších odrůdách vína.

Starobylá odrůda z Burgundska

Jako obvykle nesmíme vynechat krátký exkurz do historie této odrůdy. Tak tedy odrůda Chardonnay, jak podtitulek napovídá, pochází původně z Burgundska, historického regionu ve středo-východní Francii. Tak jako jiné staré odrůdy vzniklo Chardonnay spontánním křížením, konkrétně křížením odrůd Pinot a Gouais Blanc. Až do přelomu 19. a 20. století však bylo Chardonnay považováno za pouhou mutaci Rulandského bílého. To změnil až vinařský kongres ve francouzském Chalon, který se konal 1896.

Neméně zajímavý je i název této odrůdy. Odvozen je od stejnojmenné francouzské obce, která svůj název získala z latinského Cardonnacum, což lze přeložit buď jako místo patřící muži jménem Cardus, anebo jako místo zarostlé bodláky.

Chardonnay – jméno, které prodává

Za svůj obrovský komerční úspěch Chardonnay vděčí především svému názvu. Průměrný konzument totiž velmi často sáhl po vínu, jehož název zkrátka dobře zní, což je rozhodně případ francouzského Chardonnay. To se projevilo především na přelomu 70. a 80. minulého století a dalo by se říct, že z tohoto faktu těží Chardonnay dodnes.

V tomto případě však mívá konzument často šťastnou ruku, neboť odrůda Chardonnay je v mnoha směrech unikátní. Většina vín této odrůdy je velmi příjemné, svěží jemně ovocné či květinové chuti. Jde tedy o vína, která jsou skutečně dobře pitelná.

Jaký kraj, takové Chardonnay

Chardonnay je nejrozšířenější odrůdou nikoliv co do rozlohy (v tomto případě jí patří 8. místo na světě), na které se pěstuje, nýbrž co do počtu regionů, kde bychom mohli nalézt vinice s touto odrůdou. Kromě Francie se pěstuje hlavně ve Spojených státech či Austrálii nebo na Novém Zélandě. Vinice s Chardonnay bychom dále našli také v Itálii, Španělsku či Bulharsku. Chardonnay se daří i dále na sever, tedy například i u nás. Své místo si však našla i v Jihoafrické republice. Co do šíře pěstování je tedy odrůda Chardonnay opravdu unikátní.

Region, ve kterém se tato odrůda pěstuje, má však vliv na výslednou chuť vína. Ačkoliv jí zrovna nesvědčí jarní mrazíky, lze Chardonnay pěstovat i v severnějších končinách. Vína z těchto regionů jsou chuťově spíše neutrální, v některých se objevují tóny zelených jablek či citrónů. Jižnější regiony se naopak projevují v tropických tónech ananasu, banánů či manga, někdy dokonce smetany, medu či karamelu.

Vhodné pro šampaňská, přívlastková i barikovaná vína

Jak jsme si v úvodu řekli, odrůda Chardonnay je jednou z odrůd, ze kterých se míchá šampaňské víno. Velmi často se však používá i pro výrobu ostatních šumivých vín. Vedle toho jde o odrůdu, ze které se nejčastěji vyrábějí přívlastková vína. Často se lze setkat i s tzv. barikováním (z franc. barrique, které označuje typ sudů) vína z této odrůdy. Při tomto zušlechťovacím procesu je vnitřek sudu, ve kterém víno zraje, lehce vypálen, což dodává vínu především vanilkové někdy i hřebíčkové tóny.

Co se hodí k Chardonnay?

V závěru se podívejme, k jakým pokrmům se Chardonnay hodí. Na mnoha místech je na prvním místě zmiňována kombinace s pstruhem na másle, stejně dobře se však hodí i k ostatním rybám, bílému masu či mořským plodům. Zmiňována bývá také kombinace s krémovými polévkami, smetanovými omáčkami nebo těstovinami. Pokud byste chtěli k Chardonnay přikousnout nějaký sýr, dobře by vám posloužil některý z měkkých zrajících sýrů, například Camembert.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top