Encyklopedie pivních stylů – Barley wine

Ač se názvem na první pohled vydává za víno, jedná se o pivo. A ne jen tak o ledajaké pivo. Piva tohoto stylu se totiž řadí mezi ta nejsilnější vůbec. Barley wine je ovšem bohaté nejen na alkohol, ale též na chutě a vůně, které lze navíc dále hýčkat v přítmí sklepa. Piva stylu barley wine jsou totiž vhodná i k archivaci.

 

Pivní styl barley wine je druhem svrchně kvašeného piva vyznačujícím se vysokým obsahem alkoholu, plností chuti a značnou variabilitou barvy. Ačkoliv není tento pivní styl tak rozšířen jako jiná svrchně kvašená piva (především IPA, stout, ale i další), rozhodně nesmí v naší encyklopedii pivních stylů chybět. Po přečtení následujících řádků jistě pochopíte proč.

K názvu a historii pivního stylu barley wine

Mnozí jistě na první pohled vidí, že slovní spojení barley wine má původ v angličtině. Konkrétně se jedné o spojení anglických výrazů pro ječmen (= barley) a víno (= wine). Často se však můžeme setkat i se složeninou těchto slov v podobě výrazu barleywine. Používat je přitom možné oba tvary. Výraz barleywine přitom vznikl až poměrně nedávno, a to v 70. letech minulého století v USA. Místní Anchor Brewing Company totiž v roce 1976 uváděla na trh svůj Old Foghorn Barleywine Style Ale. Ke spojení obou slov byla přitom víceméně dotlačena, neboť se úřadům nelíbilo, že by měl být nápoj označen jako víno, když se o víno vůbec nejedná. Proto pivovar raději přišel s tímto novotvarem, což úřadům kupodivu stačilo. Zdá se však, že na přesné označování potravin a nápojů si nepotrpíme jen v Evropě, jako tomu bylo například v případě tuzemáku.

Samotný výraz barley wine, respektive jeho překlad, se však objevil již dávno předtím. Jak už tomu v případě alkoholických nápojů mnohdy bývá, pátrat budeme muset ještě u starých Řeků. Ti , jak známo, holdovali především vínu (ČTĚTE – Historie pěstování a konzumace vína). Když se pak setkali s jiným alkoholickým nápojem s účinky vínu podobnými, pojmenovali jej obdobně, a to jako „κρίθινος οἶνος“, v latince psáno jako krithinos (= ječmen) oinos (= víno). Toto pivo se však dnešnímu stylu barley wine a dnešnímu pivu vůbec podobalo jen pramálo.

Bass Brewery

_

Poprvé byl tento pivní styl, jak ho přibližně známe dnes, uvařen až v roce 1870 v anglickém pivovaru Bass Brewery sídlícím ve městě Burton upon Trent. Cílem pivovaru bylo nabídnout zákazníkům silné, sladové a jen lehce hořké pivo, které by konkurovalo fortifikovaným vínům, jako je portské či sherry.

Charakteristika stylu barley wine

Jak jsme uvedli již v úvodu tohoto článku, je pro tento druh piva charakteristický vysoký obsah alkoholu. S jeho 8 – 12 % alkoholu jej dokonce řadíme mezi nejsilnější pivní styly. Je patrné, že obsahem alkoholu tato piva vínům značně konkurují, a tedy je jejich název skutečně přiléhavý. Ale netočme se pořád jen kolem obsahu alkoholu. Barley wine toho totiž nabízí mnohem více. Navíc je pravdou, že dobré pivo tohoto typu by po alkoholu chutnat nemělo, respektive by v něm jeho chuť neměla dominovat. Měl by se pouze lehce projevit příjemnou hřejivostí.

Chceme-li však tato piva opravdu dobře charakterizovat, musíme rozlišovat mezi barley wine vařeným v anglickém a naopak v americkém stylu (tzv. English barley wine a American barley wine). Setkáte-li se s tímto pivem vařeným po americku, čekejte výraznější chmelovou hořkost, za což mohou americké chmele typické vysokým podílem alfa-hořkých kyselin. Barva amerických barley wine se pak pohybuje na škále mezi jantarovou a světle hnědou. Naproti tomu anglické barley wine jsou spíše sladší a méně chmelené. Daleko více také variují jejich barvy, a to od zlatavě-červené až po matně černou. Za pozornost stojí i fakt, že v Británii se piva tohoto typu vařila až do roku 1951 pouze jako tmavá, což ve zmíněném roce prolomil až sheffieldský pivovar Tennant’s se svým pivem Gold Label. V obou případech se však přichystejte na tělnatá piva s intenzivními a rozličnými, především ovocnými chutěmi.

Blízkým příbuzným stylu barley wine je ještě méně známý styl wheat wine, při jehož výrobě se typicky používá více než nadpoloviční podíl pšeničného (= wheat) sladu. Ten pivo v chuti velmi zjemní, avšak obsah alkoholu zůstává obdobný.

Pivo vhodné ke dlouhému zrání a archivaci?!

A na závěr si přidáme ještě jednu vazbu na víno. Mnohá piva tohoto stylu se totiž nechávají i řadu let zrát v sudech. Na etiketách takových piv pak samozřejmě najdeme jeho ročník i délku zrání. Piva stylu barley wine je rovněž možné archivovat obdobně jako víno, neboť tato piva mohou zrát i v lahvích. Tak jako u vína se pro archivaci doporučuje stabilní prostředí, chlad a málo světla. V případě úspěšné archivace očekávejte zakulacenější chuť s nižší intenzitou hořkosti.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top