Spočítejte si váš pivovar – kalkulátor minipivovarů

(Komerční sdělení) Asi jen málo zarytých českých pivařů a provozovatelů hospůdek ještě nezauvažovalo o pořízení malého pivovaru. Jedna věc je ale nápad a druhá odvaha jej zrealizovat.

 

Nejčastější příčinou neuskutečněných snů je obava z neúspěchu. Druhou pak nedostatek informací.

Jestliže také Vy patříte k těm, kdo zvažují pořízení vlastního minipivovaru, ale stále si nejste jistí, jestli se vám provoz malého pivovaru vyplatí, pak vyzkoušejte pomůcku, která najde odpověď na vaše otázky za 5 minut.

Spočítejte si váš minipivovar!

Kalkulátor minipivovarů

_

Jednoduchý kalkulátor minipivovarů vám po zadání několika málo údajů spočítá nejen pořizovací cenu pivovaru, ale také zobrazí finanční analýzu předpokládaného vývoje nákladů a výnosů na 10 let dopředu. Za pár minut se tak dozvíte, nakolik by pro vás byla investice do vlastní výrobny piva ekonomicky zajímavá a jestli podstoupené riziko stojí za to.

Funguje to jednoduše

  1. Zadáte několik vstupních parametrů  – zvolíte objem varny, varný plán (jak často chcete vařit které pivo), druh chlazení, vyberete si z několika úrovní vybavení pivovaru, rozhodnete se pro nefiltrované nebo filtrované pivo, zadáte ceny surovin a elektřiny (nebo necháte ty přednastavené), vyberete strategii prodeje piva (prodejní ceny vařených piv, poměr točeného a láhvového piva). Pak se rozhodnete, jakou mzdu dáte sládkovi a jeho pomocníkům, vyberete si z dalších několika nabízených služeb a nakonec si vyberete mezi vestavným a kontejnerovým provedením pivovaru. Můžete také přidat další uvažované vstupní a provozní náklady, jako například stavební přípravu, nákup KEG sudů a sklenic, zakoupení auta pro rozvoz piva a další.
  2. Kalkulátor ihned sestaví optimální konfiguraci pivovaru, vhodnou pro vaše konkrétní podmínky. Nic není definitivní, můžete si libovolně hrát s nastavením vstupních parametrů a sledovat jejich vliv na výsledné ekonomické ukazatele,což je pro zájemce o pivovar určitě přesvědčivější, než rozporuplné úvahy a rady kamarádů v hospodě u piva.
  3. Kalkulátor spočítá nejen pořizovací cenu pivovaru, ale také podrobně analyzuje veškeré fixní a provozní náklady, výnosy a zisky minipivovaru až na 10 let dopředu. A to celkově i po jednotivých letech, podle druhu piva a jeho balení. Jestliže jste si vybrali mobilní minipivovar v kontejneru (což je praktické řešení minipivovaru pro všechny, kteří pro něj nemají místo v restauraci anebo podnikají v pronajatých prostorách), dozvíte se rozměry kontejneru a také cenu, o kterou kontejner pivovar prodraží. Samozřejmě si můžete zvolit také klasický vestavný minipivovar, tj. takový, který je zabudovaný do vaší restaurace.
  4. Kalkulátor vypočítá návratnost vaší investice a graficky zobrazí očekávanou bilanci. Pokud jste si navoli financování úvěrem, pak uvidíte vliv splátek na ziskovost v jednotlivých letech.
  5. Vyzkoušíte různé způsoby financování pivovaru – navolíte si výši úvěru, úrokovou míru a dobu splácení.
  6. Dozvíte se, kolik na provozu pivovaru vyděláte a posoudíte, zda očekávaný zisk stojí za podstoupené riziko. Zjistíte také, které parametry mají na ziskovost minipivovaru podstatný a které zanedbatelný vliv.
  7. Jasně uvidíte, zda se vám vlastní pivovar vyplatí.

Můžeme z vlastní zkušenosti uvést, že je velmi zajímavé zkoušet manipulovat s různými vstupními hodnotami (objem varny, sortiment piva, frekvence vaření, doby ležení piva, cena piva, ceny surovin a energie, různé druhy chlazení, vestavný nebo kontejnerový minipivovar) a získat tak pro každou kombinaci ihned konkrétní kalkulaci a finanční analýzu ekonomického vývoje podniku.

Šikovný kalkulátor pivovaru

Autor: Roby Mikic

Dá se tak dojít k poměrně překvapivým výsledkům. Například se jasně ukázalo, že na ekonomický úspěch pivovarského podniku má jen zcela zanedbatelný vliv cena vody nebo zvolený tarif elektřiny. Dokonce i statisícové rozdíly pořizovací ceny v různých konfiguracích minipivovaru jsou ve výsledných ekonomických ukazatelích docela nepodstatnou veličinou – jinými slovy nevyplatí se šetřit v nákupu pivovarské technologie za každou cenu. Naopak zcela podstatný vliv má na ziskovost pivovaru prodejní cena piva a objem jeho výroby (pokud samozřejmě odpovídá objemu prodaného piva).

Tímto jsme si ověřili obecnou pravdu známou z mnoha jiných oborů – kdo se snaží na začátku příliš ušetřit a pořídí si ten nejlevnější minipivovar, nakonec vlastně prakticky nevydělá. Naopak každý hektolitr vyrobeného a prodaného piva týdně navíc znamená často několikamiliónové přírůstky v zisku již od prvního roku provozu. Dokonce ani vlastní našetřené peníze na začátku nejsou až tak důležité, protože úvěrové zatížení se projeví na ekonomických výsledcích v prvních letech celkem snesitelně, navolíme-li si rozumný počet splátek.

Z tohoto nás napadá další přínos tohoto kalkukátoru. A totiž, že namodelováním provozu minipivovaru a vytištěním získané analýzy vlastně získáme poměrně přesvědčivé argumenty pro získání úvěrového krytí. Každý, kdo někdy žádal o úvěr nebo leasing se setkal s požadavkem finančního ústavu, aby nejprve vypracoval finanční analýzu (nebo finanční plán). Noční můra a často nepřekonatelná překážka každého začínající podnikatele. Tak ten tady je. Za 5 minut a zadarmo. Co si přát více …

No, potenciální pivovarníci, zkuste si ten svůj virtuální (zatím) minipivovar spočítat sami … a koukněte, kolik penízků jste si na něm vydělali. Třeba se brzy těm odvážnějším získaná čísla promění v oblíbené šustivé papírky. Jen je potřeba příliš neotálet. Podle některých ekonomických odborníků se totiž náš malý český trh malými pivovary již brzy zasytí. Kdo to stihne, ten vyhraje. Kdo bude příliš váhat, zůstane bohužel navždy jen spotřebitelem.

Jedna krásná definice říká : „Neúspěšní jsou ti, kteří CHTĚLI něco udělat.“

_

_

Toto je komerční sdělení. Alkoholium.cz neovlivňuje jeho obsah ani není jeho autorem.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500