Kdybychom měli najít jeden koktejl, který je typicky brazilský, pak je to rozhodně Caipirinha. Nejenže z Brazílie pochází, ale ze stejného místa pochází i jeho nejdůležitější část, oblíbený brazilský destilát Cachaça. Přejít na recept

Ač se donedávna jednalo o po světě celkem málo rozšířený míchaný nápoj, dnes už si pomalu nachází cestu i k srdcím odlišným od těch brazilských. Důvody jsou celkem prosté.
Jednak stále větší touha objevovat exotické a neprobádané a jednak také lepší dostupnost kvalitních značek destilátu Cachaça. Poodkryjme tedy alespoň trochu kořeny tohoto brazilského koktejlu, ať víme, co se právě chystáme namíchat.
Lék na španělskou chřipku venkovského obyvatelstva?
Ano, i tak možná začínal koktejl Caipirinha svou existenci. Do své nynější podoby se totiž vyvinul právě z léku na španělskou chřipku.
Tento lék obsahoval citrón, česnek a med, ovšem pro posílení účinku do něj byl přidáván alkohol. Traduje se, že někdy kolem roku 1918 ve státě São Paulo někoho napadlo z receptu vynechat med s česnekem a nahradit je cukrem a ledem. A tímto byla Caipirinha na světě. Ptáte se, kde se v podtitulku vzala vazba na venkovské obyvatelstvo? Za to zas může název tohoto míchaného nápoje. Caipirinha je totiž zdrobnělinou v Brazílii používaného slova caipira, které lehce hanlivě označuje venkovana.
Jaký alkohol do drinku Caipirinha?
Jediným alkoholem, který budete k přípravě tohoto drinku potřebovat je destilát Cachaça. Dnes už je běžně k dostání u prodejců a vybrat si můžete dokonce z několika druhů. Pojďme se podívat na některé tipy, po kterých můžete sáhnout.
Nejprodávanější brazilskou značkou Cachaçy je Pitú, která je zároveň srdcem koktejlu Caipirinha. Objednávat můžete Cachaca Pitu 1 l 40% (orientační cena 430 Kč) nebo Velho Barreiro Traditional 1l 39% (orientační cena 400 Kč) – což je 6 měsíců zrající destilát, ideální právě pro míchání tohoto drinku.
Třetím tipem je pak Cachaca Ypióca 1 l 38% – což je minimálně 2 roky zrající destilát v dřevěných sudech. Taktéž s hodí zejména pro míchání drinku, ale ochutnat je můžete samozřejmě i bez dalších ingrediencí.
Příprava koktejlu Caipirinha (složení / recept)

- 5 cl destilátu Cachaça (zkuste Cachaca Pitu)
- půlku limetky
- 2 čajové lžičky třtinového cukru
- led
Jak jsme říkali, namíchání drinku je už pak snadné. Půlku limetky nakrájíme na 4 dílky a společně se třtinovým cukrem vložíme do sklenky (ideálně do Old Fashioned Glass neboli do whiskovky). Tzv. muddlerem pak kousky limetky vymačkáme tak, aby se šťáva spojila s cukrem. Máme-li hotovo, můžeme přidat led. Na závěr vše přelijeme destilátem Cachaça a můžeme podávat.