Caipirinha – brazilský národní koktejl a to bez nadsázky

Kdybychom měli najít jeden koktejl, který je typicky brazilský, pak je to rozhodně Caipirinha. Nejenže z Brazílie pochází, ale ze stejného místa pochází i jeho nejdůležitější část, oblíbený brazilský destilát Cachaça. Přejít na recept

 

Koktejl Caipirinha

_

Ač se donedávna jednalo o po světě celkem málo rozšířený míchaný nápoj, dnes už si pomalu nachází cestu i k srdcím odlišným od těch brazilských. Důvody jsou celkem prosté. Jednak stále větší touha objevovat exotické a neprobádané a jednak také lepší dostupnost kvalitních značek destilátu Cachaça. Poodkryjme tedy alespoň trochu kořeny tohoto brazilského koktejlu, ať víme, co se právě chystáme namíchat.

Lék na španělskou chřipku venkovského obyvatelstva?

Ano, i tak možná začínal koktejl Caipirinha svou existenci. Do své nynější podoby se totiž vyvinul právě z léku na španělskou chřipku. Tento lék obsahoval citrón, česnek a med, ovšem pro posílení účinku do něj byl přidáván alkohol. Traduje se, že někdy kolem roku 1918 ve státě São Paulo někoho napadlo z receptu vynechat med s česnekem a nahradit je cukrem a ledem. A tímto byla Caipirinha na světě. Ptáte se, kde se v podtitulku vzala vazba na venkovské obyvatelstvo? Za to zas může název tohoto míchaného nápoje. Caipirinha je totiž zdrobnělinou v Brazílii používaného slova caipira, které lehce hanlivě označuje venkovana.

Příprava koktejlu Caipirinha

Příprava koktejlu Caipirinha

By Christian Horvat [CC-BY-SA-2.0-de], via Wikimedia Commons

Když už víme něco o historii tohoto koktejlu trochu podobnému kubánskému Mojitu, můžeme se pustit do jeho přípravy. Ta není nikterak náročná, co se týče míchání. Pořídit si však budete muset destilát Cachaça, který je někdy označován jako brazilský rum. Všehovšudy tedy budete na přípravu míchaného nápoje Caipirinha potřebovat následující:

  • 5 cl destilátu Cachaça
  • půlku limetky
  • 2 čajové lžičky třtinového cukru
  • led

Jak jsme říkali, namíchání drinku je už pak snadné. Půlku limetky nakrájíme na 4 dílky a společně se třtinovým cukrem vložíme do sklenky (ideálně do Old Fashioned Glass neboli do whiskovky). Tzv. muddlerem pak kousky limetky vymačkáme tak, aby se šťáva spojila s cukrem. Máme-li hotovo, můžeme přidat led. Na závěr vše přelijeme destilátem Cachaça a můžeme podávat.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top