Absint – opojná zelená víla

Je to nápoj bohémů, o němž koluje mnoho pověstí. Podle některých by měl mít dokonce halucinogenní účinky. Oblíbený byl proto prokletými básníky či Oscarem Wildem. Od počátku 20. století byl v mnoha evropských zemích dokonce zakázaný, ale v 90. letech zažil své obrození. Ptáte se, oč vlastně jde? Řeč je samozřejmě o absintu – zelené víle.

 

Výroba a složení absintu

_

Pro výrobu pravého absintu jsou nejdůležitější tři byliny, pelyněk, anýz a fenykl. Vždy je dále dochucován ještě dalšími bylinkami, ovšem bez těchto tří nemůže být o absintu řeč. Právě proto se jim také přezdívá svátá trojice. Bylinná směs je následně macerována v alkoholu a poté dvakrát až třikrát destilována. V této fázi už může být absint stáčen, jako tzv. blanche neboli čirý absint. Ovšem může být i dále barven. Výsledný produkt pak mívá typickou zelenou barvu, které mu dodává barvivo chlorofyl z macerovaných bylinek. Takový absint označujeme jako verte neboli zelený absint.

Thujon

Absint rovněž obsahuje látku zvanou thujon. Ta se do absintu dostává macerováním pelyňku. Zajímá vás, proč je vlastně tato látka zmiňována? Je to totiž právě thujon, kterému byly i některými studiemi připisovány halucinogenní účinky. Tyto domněnky byly však vyvráceny. A byl to právě thujon, kvůli kterému byl v mnoha zemích absint zakázán i dlouho potom, co byly domněnky o jeho účincích vyvráceny. Jisté je to, že thujon ve své čisté podobě působí jako nervový jed, který může při vysokých dávkách způsobovat svalové křeče. Dnes je jeho koncentrace v absintu velmi nepatrná a ani v dříve nebyla taková, aby měl nějaké účinky.  Přesto si absint dodnes zachovává jakési opojné kouzlo a o jeho vlivech na lidskou mysl se vedou vášnivé debaty, které asi nikdy neutichnou.

Pití absintu

Jelikož se jedná o vysokoprocentní alkoholický nápoj, pije se většinou ředěný s vodou. Doporučuje se ředění v absintu ku vodě v poměru 1:2 až 1:4. Často byl podáván se kostkou cukru na lžičce, která ležela navrchu skleničky. Tento způsob pití je rozšířený ve většině zemí světa. V Česku se však rozšířil jiný, velice efektní způsob pití.

Pijeme absint počesku

Absint mívá zpravidla 72% alkoholu, a tedy hoří. Toho využívá česká procedura podávání absintu. Kostka cukru se totiž nechá nasáknout absintem a zapálí se. Cukr teplem zkaramelizujea začne odkapávat. Po dohoření se zbytek karamelu zamíchá a výsledný nápoj se konzumuje. Jelikož je i takto připravený absint velice silný, je opět možné naředit ho vodou. Jak bylo řečeno, tento způsob konzumace je u nás oblíbený hlavně proto, že dobře vypadá.

Chcete-li si dopřát absint, je na vás, kterému způsobu konzumace dáte přednost. Nezapomínejte však na opravdu vysokou koncentraci alkoholu v absintu. Budete-li ale pít s rozumem, jistě zažijete příjemná absintová opojení, jako prokletí básníci a jiní bohémové.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500