Zelená – pravá legenda českých hospod

Zelená, Peprmintka, Peprmintový likér či Fefrmincka jsou názvy, které označují jeden a ten samý likér, zkrátka nejčastěji zelenou. Málokterý likér u nás budí tak rozdílné reakce jako právě zelená. Jedni na ni nedají dopustit, druzí ji nemohou ani cítit.

 

_

_

Ať patříte do prvního či druhého tábora, rozhodně zelenou znáte. Víte však, jak se zelená vyrábí a v jakých míchaných nápojích byste ji třeba našli? S velkou pravděpodobností ne. Následující článek vše podstatné osvětlí a zároveň se pokusí srovnat oblibu Peprmintky v minulosti i dnes.

Výroba zelené, aneb jak se vyrábí legendární Peprmintka

Někteří přirovnávají zelenou k ústní vodě. To je ovšem velmi nepřesné a dokonce nešťastné označení. Zelená totiž kromě mentolu a alkoholu obsahuje také cukr. K ústní hygieně se tedy opravdu nehodí. Ale teď vážněji. Již jsme předestřeli, z čeho se zelená vyrábí. Zbývá tak už jen doplnit výrobní postup. Ten pravda není u všech výrobců stejný, stejně jako použité suroviny. Výrobci kvalitnějších Peprmintek používají jako základ vinný destilát, ve kterém jsou macerovány lístky máty peprné. Tím se z nich uvolňuje chuť i mátové aroma. Výrobci levnějších zelených používají destiláty z jiných zemědělských plodin a většinou je do nich pouze přimícháván mátový olej nebo mátová tresť. Výsledný likér je dále doslazován a úplně na závěr stáčen. Hotový likér pak má zpravidla 20% alkoholu.

Kultovní zelená zažívá v posledních letech boom

_

_

Mohlo by se zdát, že doby, kdy byla zelená vidět v hospodě skoro na každém kroku, jsou dávno pryč. Opak je však pravdou. Oblíbený, příjemně sladký likér mentolové chuti, s nízkým procentem alkoholu a příznivou cenou se skvěle hodil k pivu jak za minulého režimu, tak i dnes. A jelikož si současná retrovlna získává hlavně mladé, jsou to právě oni, kdo táhnou v současnosti prodeje zelené. Likérky to potvrzují a zároveň podle toho také cílí své kampaně.

Zelená k pivu, v pivě i v míchaných nápojích

Jak už jsme zmínili, zelená je oblíbeným likérem, který se připíjel a připíjí k pivu. Mladší generace už ale možná nevědí, že se zelená dá pít také v pivě. Opatrným přidáním panáku zelené do půllitru piva totiž vzniká osobitý „koktejl“, který se nazývá Magické oko. Dalšími míchanými nápoji, které už doslova zlidověly, jsou pak třeba Semafor či Vodníkovo sperma. Recepty na ně najdete v tomto článku o koktejlech ze zelené. Ale podle mnohých je však zelená stejně nejlepší samotná.

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500