Každý milovník piva by měl alespoň jednou za život navštívit pivovar. Komu se to zatím nepovedlo či si chce takovou exkurzi připomenout, může využít alespoň našeho článku, který se pokusí takovým typickým pivovarem provést.
Pivovar to nejsou jen měděné nádoby a pár sklepů. Obvykle je totiž pivovar rozdělen hned na několik provozů, které sledují postup výroby piva. Samotný pivovar pak může nabývat opravdu různých podob. Od maličkého zařízení, pro které by stačila kuchyň, až po obrovské pivovary, které se v mnohém podobají spíše továrnám. Nyní už se ale podívejme, jak takový pivovar pro vaření piva plzeňského typu vypadá.
Sladovna – jde to však i bez ní
Prvním pivovarským provozem, kde výroba piva začíná, je sladovna. Pravdou však je, že ne každý pivovar ji má, neboť některé nakupují už připravený slad. Pokud je však sladovna přítomna, výroba piva začíná právě tady. Ječmenné obilné zrno je zde naklíčeno, čímž se rozštěpí polysacharidy v něm uložené na jednodušší disacharidy a monosacharidy. Klíčení probíhá máčením v chladných místnostech bez přístupu denního světla, které se nazývají humna. Tento proces, při kterém jsou zrna pravidelně obracena, trvá zhruba týden. Když je zrno naklíčeno, může se přejít do další části výroby, tedy do tzv. hvozdu.Pivovarská věž neboli hvozd

By Wolfgang Sauber [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Varna – konečně se vaří pivo
Od přípravy sladu můžeme konečně přejít k fázi vaření piva. K tomu dochází v tzv. varně. Tedy v místnosti, kde najdeme velké měděné kotle. Jedná se o vystírací káď, rmutovací kotel, scezovací káď a mladinovou pánev. Z varny pak vyjde pivo, kterému se v této fázi říká mladina a ještě pivem tak docela není. Pivo v této fázi již sice prošlo vařením i chmelením, ale ještě stále neobsahuje alkohol. Podrobněji jsme se o jednotlivých krocích, které probíhají ve varně, rozvedli v obsahlém článku o vaření piva plzeňského typu. Mladinu máme hotovou, a můžeme se tedy společně s ní přesunout do místností zvané spilka.
Spilka – místo, kde pivo kvasí
Jestli vám bylo při naší virtuální exkurzi ve varně horko, a bylo by to pochopitelné, tak ve spilce se zchladíte. Pivo zde totiž kvasí při teplotě kolem 10°C, což je pro kvasnice pro spodní kvašení ideální teplota. Proto je spilka mnohdy umístěna ve sklepní části pivovaru. Kvašení ve spilce probíhá ve velkých plechových kádích, které jsou zpravidla otevřené.

By Christopher.a.slade [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Ležácký sklep – místo poklidného zrání

By Chris Yunker [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
Další pivovarské provozy

By edwin.11 [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
Zkrátka pivovar je složité zařízení, které zaměstná spoustu lidí (s automatizací provozu jich je však stále méně) a jehož fungování bychom neměli brát jen tak. Ale také bychom o něm měli alespoň něco vědět, když si říkáme národ pivařů. A to teď víme.