Silvestrovská bowle – osvědčený recept s alkoholem

0 Sdílení

Silvestr se nezadržitelně blíží! Letos hrozí, že bude v důsledku aktuální situace poněkud méně bujarý a veselý, než jak jsme zvyklí. Ale to je jen další důvod navíc, proč si ho zpříjemnit v rámci vlastních možnosti a sil, jak nejlépe to půjde. A nejlépe – nebo minimálně skvěle – to půjde s bowlí. Konkrétně samozřejmě s bowlí vlastní výroby.

V dnešním článku jsme si pro vás tedy připravili pár extra parádních receptů. Osvědčených i inovativnějších. Samozřejmě však nelze jen tak popíjet, aniž bychom si nejdříve neudělali pořádnou exkurzi a seznámili se s tím, do čeho se vlastně pouštíme. Proto si nejdříve povíme něco o původu tohoto nápoje a o jeho „pozici“ ve světě. Hurá na to…

Silvestrovská bowle

Punč, anebo bowle?

Bowle je nápoj založený na víně, případně s přídavkem destilátu a důležitou složku tvoří kusy ovoce, obvykle kompotovaného. Jde tedy o sladší alkoholický nápoj různé síly. To zní dost povědomě. Jako kdybychom popisovali punč, že ano? A není to náhoda. Punč a bowli lze v mnoha ohledech považovat téměř za synonyma.

U nás je ovšem rozšířenější punč. Obvykle tím myslíme horký alkoholický nápoj prodávaný především na předvánočních trzích ve stáncích. Pojem punč pochází z Indie, z hindského slova pánč čili pět, což je počet původních přísad. Z Indie se pánč dostal do Anglie už v 17. století – a od té doby se začíná psát historie evropského punče.

Bowle je punči velmi podobná, ale její pojmenování vychází z anglického výrazu pro mohutnou, obvykle skleněnou, mísu. To je totiž nádoba, ve které je bowle klasicky servírována. Většinou se pak bowlí rozumí spíše studený alkoholický nápoj, který je servírován na oslavách a slavnostech různého druhu, přičemž si účastníci nabírají pomocí naběračky a ovoce si napichují velkou vidlicí.

Rozdíly mezi punčem a bowlí lze tedy spatřovat především ve způsobu servírování a příležitosti. Přesto je hranice opravdu mlhavá. Pro silvestrovskou house party se ale jistě víc hodí právě bowle.

Pojmenování bowle vychází z toho, v čem se nápoj servíruje

Pojmenování bowle vychází z toho, v čem se nápoj servíruje

Jak má vypadat správná bowle? Základní podoba a postup

Správná bowle hraje všemi barvami (podobně jako ta na čele – která se vám ovšem nepřihodí, pokud budete na Silvestra i jindy vychutnávat a pít zodpovědně) díky ovoci. Základem bowle je víno. Skvělou volbou je bílé i růžové víno, ale jsou i bowle z červeného vína. Vhodnější je použít svěží víno, mladší a nepříliš výrazné. Hutná, kořeněná a kvalitní vyzrálá vína příliš vhodná nejsou. Z bowle má vystupovat svěžest a ingredience mají být v rovnováze. Vydatné víno by přebilo vše ostatní.

Oblíbené jsou taky bowle se sektem či šumivým vínem. Tento nápoj může sloužit jako základ anebo jen jako přísada pro perlivější šmrnc bowle. Další ingrediencí je obvykle destilát. Jaké jsou možnosti? Mezi ty nejoblíbenější a nejvíce osvědčené patří vodka a bílý rum. Oba nápoje svým charakterem celek posílí, ale nepřebijí. Lze použít i tmavý rum. Nemá však smysl lít do bowle nic zvlášť exkluzivního.

Kompotované ovoce - domácí

Nedílnou součástí bowle je kompotované ovoce

A pak přichází samozřejmě na řadu ovoce. Použít lze kompotované i čerstvé (ale vyzrálé a sladké). Oblíbený je ananas, mandarinky, broskve, jahody, kiwi, meruňky. Ovoce se krájí na kousky a nesmí se pomačkat, jinak by se bowle zakalila. U kompotovaného ovoce tedy vybírejte jen pěkné celistvé kousky. Bowle se obvykle ještě dochucuje. A to nejjednodušeji limetkovovu (citronovou šťávou) a cukrem, případně i šťávou z kompotovaného ovoce, vhodným sirupem nebo (ale to už není moc tradiční) džusem. Bowli je taky nutné pořádně vychladit!

Jak vidíte, není to žádná věda. Obvyklý postup je vlít do mísy víno a destilát, následně přidat ovoce, dochutit a dát vychladit. Poté případně přidat (chlazený) sekt, aby byly bublinky co nejčerstvější.

Variace silvestrovské bowle

Teď už se pojďme podívat na několik osvědčených variant, které jsme pro vás vybrali.

Bowle se sektem a bílým rumem

  • 1 l bílého sektu
  • 2 dcl bílého rumu
  • Kompotované mandarinky, ananas, jahody, broskve
  • Šťáva z cca 6 limetek
  • Cukr (krystal)

Smíchejte všechny ingredience a dochuťte šťávou z limetek (z 3-5 ks), cukrem a šťávou z kompotu. Ozdobte plátky zbylé limetky (limetek). Vychlaďte.

Bowle s bílým vínem a vodkou

  • 1 l svěžího, mladého bílého vína
  • Cca 2 dcl vodky
  • Čerstvé i/nebo kompotované ovoce jako ananas, kiwi, jahody, maliny, broskve, pomeranč
  • Cukr, citronová šťáva

Anglická klasika

  • 1 l bílého vína
  • Sekt, šampaňské
  • Cca 1 dcl vodky
  • Kompotovaný ananas a mandarinky, čerstvý pomeranč
  • Cukr

Sektu přidejte do bowle dle chuti, tak aby výsledek měl příjemnou jiskru po bublinkách.

Bowle je velice vděčná záležitost a je jisté, že hosty silvestrovské party tímto pohoštěním ohromíte. Tím spíš, že u nás zatím nejde o záležitost až tak „provařenou“. O atraktivitu a efekt je postaráno. Recept je přitom naprosto jednoduchý a lze ho všemožně variovat.