Prosecco – oblíbené šumivé víno ze severu Itálie

0 Sdílení

Prosecco by se s trochou nadsázky dalo označit za italské šampaňské. Toto šumivé či perlivé víno má dlouhou historii a těší se velké oblibě nejen doma v Itálii, ale i v mnoha dalších zemích světa, tu naši nevyjímaje. Prosecco je poměrně „komplikovaný“ nápoj. V následujícím článku se mu ale přesto pokusíme přijít na kloub.

Prosecco

Odrůda i víno

Nejdříve bychom se měli zaměřit na samotný název. Pojem Prosecco má totiž dva významy. Původně jde o jméno odrůdy vinné révy, která dostala svůj název podle vesnice, jež se nachází blízko italského města Terst. Jde o velmi starou odrůdu, ale v roce 2009 se její název někomu přestal líbit a od té doby se jmenuje „Glera“.

Název Prosecco pak zůstal vyhraněn pouze výslednému tekutému produktu, tedy šumivému vínu, o kterém pojednává tento článek.

Troška historie

O vínu Prosecco máme zprávy již z konce 16. století. Tehdy dostal tento nápoj svůj nynější název, ale jeho kořeny jsou údajně ještě mnohem a mnohem starší. Má jít dokonce o víno, které se pilo již v antických dobách a holdoval mu například filozof Plinius starší, jenž žil v prvním století našeho letopočtu.

Vínu se prý původně říkalo „Ribolla“. Takto se ale nazývalo více vín z různých oblastí, ne vždy stejně kvalitních. Potřeba odlišit víno z Terstu od těch ostatních vedla k novému označení „Prosecco“. Jedna z prvních zmínek obsahujících již nové jméno pochází z roku 1593.

Moderní dějiny Prosecca

Ještě v první polovině minulého století vypadalo – a především chutnalo – víno Prosecco jinak než dnes. Nápoj tohoto druhu byl poměrně sladký a zaměnitelný s některými jinými italskými víny, např. z oblasti Piemonte. S inovací výrobních postupů však vinaři docílili nové, svěží chuti a vytvořili sušší varianty nápoje.

Obrovského rozmachu dosáhlo Prosecco ke konci první dekády tohoto století. Velký úspěch zaznamenalo především na americkém trhu, kde se stalo cenově dostupnější alternativou exkluzivního francouzského šampaňského. Prosecco si oblíbili taky Britové.

sklenice Prosecca

sklenice Prosecca

Pravé kvalitní Prosecco

Podobně jako v případě šampaňského i u Prosecca existuje soubor podmínek, které musí výrobce splnit, aby mohl opatřit nápoj tímto názvem.

Prosecco musí být především vyrobeno z vinné révy odrůdy Glera, o které už jsme se zmínili. Přísady jiných odrůd pak nesmí tvořit víc než 15 % celkového obsahu. Prosecco se taky vyrábí jen v devíti italských regionech v Benátském kraji (Veneto) a kraji Friuli.

Označení mohou nést jen vína perlivá nebo šumivá (frizzante a spumante) a Prosecco má i svou ochrannou značku.

  • Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata) – Základní ochranná známka vína Prosecco.
  • Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – Označení Prosecca nejvyšší kvality.

Tipy na nejlepší prosecca:

Název produktuInfoOrientační cena 
Anno Domini Prosecco DOC 0,75l 11%Jemně perlivé prosecco169 Kč Do obchodu
Bedin Frizzante DOC Treviso Spago 0,75l 11%Prosecco s jemnějšími bublinkami z vinařství Bedin212 Kč Do obchodu
Bepin de Eto Prosecco DOCG Superiore Millesimato Brut 0,75l 11,5%Stylová láhev a to nejkvalitnější prosecco (DOCG) uvnitř349 Kč Do obchodu
Corvezzo Prosecco Treviso DOC Extra Dry 0,75l 11,5%Extra Dry prosecco tradiční značky248 Kč Do obchodu
Martini Prosecco Extra Dry 0,75l 11,5%Jedno z nejoblíbenějších219 Kč Do obchodu
Rebuli Zerogrammi Valdobbiadene DOCG Brut 0,75l 11%Suché prosecco té nejvyšší kvality (DOCG)329 Kč Do obchodu
Le Manzane Conegliano Valdobbiadene Superiore Spumante DOCG Brut 0,75l 11,5%Prosecco té nejvyšší kvality (DOCG) za dostupnou cenu280 Kč Do obchodu

Dvě metody výroby

Italské Prosecco je vyráběno dvěma metodami, které se nazývají „Charmat“ a „Champenoise“. Jaký je výrobní postup obou metod?

  • Charmat

Výroba vína začíná ručním sklízením plodů vinné révy. Následuje výroba tzv. rmutu, hrozny jsou zbaveny stopek a umlety. Suroviny jsou poté macerovány a lisovány a na řadu přichází první fermentace s přidáním speciálních kvasinek.

Výsledek je filtrován a vzniká tzv. „tiché bílé víno“. To je víno, které nešumí a má nízký obsah CO2. Po případném míchání vín se přistupuje k druhému (druhotnému) kvašení v tancích za podpory kvasinek a cukru.

Posléze je víno podchlazeno, filtrováno a konečně lahvováno do lahví s klasickým korkovým uzávěrem.

  • Champenoise

První fáze výroby jsou při této metodě prakticky totožné jako u předchozí. Sklizeň hroznů, výroba rmutu, macerace a extrakce, lisování, fermentace a filtrace, kterou vzniká tiché bílé víno. Rozdíl přichází teprve u druhotného kvašení, které v případě metody champenoise probíhá přímo v lahvi. Následuje tzv. setřásání kalu a jeho „odstřelení“ – a nakonec korkování lahví.

Libo sladší, nebo sušší?

Prosecca lze dělit podobně jako jiná šumivá vína podle obsahu zbytkového cukru. Jde o základní rozdělení a informaci o konkrétním typu naleznete na lahvi. Jaké Prosecco si můžete vychutnat?

  • Dry – suché Prosecco obsahuje 17-32 g cukru na litr
  • Extra dry – u extra suché varianty je obsah cukru 12-17 g/l
  • Brut – obsah cukru je méně než 12 g/l
  • Extra brut – bez obsahu cukru, někdy taky „brut nature“

Jak to bude šumět?

O tomto dělení už jsme se zmínili. V závislosti na obsahu oxidu uhličitého můžeme mluvit o šumivém, perlivém nebo tichém víně.

  • Spumante – Jde o šumivé víno, jež vás okouzlí bublinkami, které ale vyprchávají velmi pomalu. Tlak v lahvi je 3,5 baru nebo i více.
  • Frizzante – Tlak v lahvi je nižší než 2,5 baru a víno obsahuje jemné bublinky, které vyprchají výrazně rychleji.
  • Tranguillo – Jde o víno bez perlení.

Jak Prosecco chutná a kdy si ho dopřát?

Prosecco je tradiční součástí oblíbeného míchaného drinku Aperol Spritz

Prosecco je tradiční součástí oblíbeného míchaného drinku Aperol Spritz

Prosecco je okouzlující a přitom cenově dostupné a kvalitní šumivé víno, ve kterém se obvykle prosazují především ovocné tóny v čele s hruškami, jablky nebo i citrusovými a jinými exotickými plody.

Určitě si také všimnete květinového nádechu, například aromatu jasmínu nebo lipových květů. Prosecco je ale specifické i odstíny medu, bylinek nebo ořechů, či dokonce pečiva.

Tento nápoj se skvěle hodí k přípitku, jako aperitiv, ale i jako dezertní víno. Rozumí si především s lehkou středomořskou kuchyní (ryby a mořské plody, těstoviny). Velmi oblíbený je jako součást míchaných nápojů – k nejznámějším patří drink Aperol Spritz. Prosecco se ale používá taky při vaření, např. do pravého italského rizota.

Mezi nejlepší a nejkvalitnější značky vína Prosecco patří například Anno Domini, Bedin, Andreola, Bepin de Eto, Cantine Vedova, Casa Belfi, Corvezzo, La Tordera nebo třeba Marsuret či Perlage.

0 Sdílení
Tweet
Pin
Share