Beton – český klenot mezi míchanými nápoji

Jednoduchý, chutný, světově proslulý, ale hlavně český míchaný nápoj! Ano, řeč není o ničem jiném, než o koktejlu Beton! V následujícím článku se společně podíváme na historii tohoto českého šperku mezi koktejly a nezapomeneme si zmínit, jak snadno si ho můžete doma připravit i Vy. Přejít na recept

 

Pár slov k historii…

_

_

Píše se rok 1967 a v kanadském Montrealu probíhá Expo 67, na němž se objevuje právě tento český, tehdy tedy ještě československý, lahodný koktejl. Jako aperitiv byl totiž „Becherbitter-tonic“ podáván jako důkaz československo-kanadského přátelství, kdy Československou stranu zastupovala Becherovka Original a Kanadu zase Indian Tonic Water.Ptáte se však, kdo ale vlastně přišel na tento jednoduchý recept? Vynálezcem Betonu byl Vlado Belovič, slovenský gastronom, jehož práci oceňoval i významný český someliér a rovněž významný gastronom Karel Pinka.

Z „Becherbitter-tonicu“ Betonem

Název tohoto koktejlu je bezesporu každému z nás jasný. Nejedná se o nic totiž jednoduššího, než o spojení několika prvních písmen dvou základních ingrediencíBecherovky a Tonicu – tedy BeTon. Je však nutné zmínit, že dříve nesl tento koktejl název Bechton a podával se zásadně s ledem mimo sklenici. Postupem času se však začal dávat led i do samotného drinku a označení Bechton se proměnilo v jednodušší variantu; Beton.

Recept na koktejl Beton

Stejně jako v ostatních článcích o koktejlech Vám i v tomto případě nabízíme recept na přípravu tohoto snadného, ale přitom výtečného míchaného nápoje. Věříme, že jej s radostí využijete.

Pro výrobu koktejlu Beton budete potřebovat:

  • 5 cl Becherovky
  • 15 cl tonicu
  • plátek citronu
  • pár kostek ledu

Do vyšší sklenice vložíme led, nalijeme předepsané množství Becherovky, kterou poté zalijeme tonicem. Přidáme citron, kterým můžeme sklenici rovněž ozdobit. Nezapomeneme na „brčko“. A koktejl je hotov!

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500