Co je rybízové víno a jaké má účinky na naše zdraví? Máme pro vás i recept na jeho domácí výrobu

0 Sdílení

Přísně vzato je víno alkoholickým nápojem z bobulí vinné révy. Lidová invence a tradice však nechávají všelijaké striktní definice daleko za sebou a chodí vlastními cestami. Ovocná vína – někdy domácky nazývaná jako čůča – jsou u nás takovou klasikou spojenou především s méně náročnými konzumenty a mládeží. Ovocné víno však může mít taky parametry cenného nápoje, a to i po stránce účinků na zdraví. Právě takové benefity nabízejí kvalitní rybízová vína, kterým se budeme v dnešním článku věnovat.

Co je rybízové víno?

Jak jsme řekli, rybízové víno (či rybízák) patří do širší kategorie ovocných vín, která se vyrábějí souběžně s těmi „pravými“ už opravdu velmi dlouho. Právě rybíz patří jednoznačně k nejoblíbenějším volbám pro tyto účely – vedle toho se však v našich zeměpisných šířkách využívají např. jablka, ostružiny, bezinky, hrušky, borůvky, višně a třešně, angrešt, ba i šípky a další plody.

Černý rybíz - z jejich bobulí se vyrábí rybízové víno

Ovocná vína jsou lidová záležitost. Vyrábějí se především po domácku a nelze popřít, že většinou stojí u zrodu jakási „z nouze ctnost“. Důvodem jejich výroby bývají nevhodné podmínky a náročnost pěstování vinné révy v určitých podnebních pásech. Kupříkladu i u nás. Ačkoli máme v naší zemi (především na Moravě) velkou tradici výroby vína, nedá se říct, že bychom o kvalitní révu zakopávali na každém kroku, zvlášť ve výše položených, drsnějších a hornatějších regionech. Kdežto jablka, hrušky, rybíz a mnohé další ovoce je v naší přírodě daleko více doma. Roste všude, je dostupnější.

Ovocné (a tedy i rybízové) víno se vyrábí ze šťávy zralých plodů po jejich drcení a lisování. Přidává se voda a ovocná vína se většinou vydatně doslazují. Ta levná obyčejným cukrem. Ta kvalitní kvalitními karamelizovanými ovocnými šťávami. Podobně jako u běžného vína se obvykle používají i konzervační látky v podobě siřičitanů (ideálně v co nejmenším množství) a současná dobrá ovocná vína mívají většinou nějakých 11 % alkoholu.

Kde sehnat kvalitní rybízové víno?

Ovocná vína si nesou kříž v podobě krabic a plastových lahví, v nichž se často prodávají za velmi lidové ceny. V očích běžné populace tudíž obvykle nepředstavují nápoje vytříbené úrovně. Nicméně existují i výrobci, kteří ovocná vína berou naprosto vážně a nabízejí i vynikající rybízová vína špičkové kvality, která si mezadají s víny révovými. Kde najít taková vína?

Nabízí je například obchod Cuco.cz, který si ironicky vzal do jména poněkud deklasující lidový název ovocných vín. Kromě rybízového vína najdete na těchto stránkách i vína z bezinek, hrušek, malin, višní, borůvek, ba i jahod a dalších plodů. Jsou prodávána poctivě v elegantních sedmičkách s korkem, mají 11 % alkoholu, nejsou doslazována cukrem a obsahují minimum siřičitanů. Jistě stojí za pozornost.

Na špičková ovocná vína se specializuje i vinařství Pereg (Pereg.cz) z jižní Moravy. Zmínku si pak jistě zaslouží i výrobce a obchod Rybizak.cz, kde najdete obrovský sortiment ovocných vín – samozřejmě v čele s rybízovým. Dokonce můžete ochutnat perlivou variantu.

A ovocná vína vyšší kvality najdete také na webu nassad.cz, kde mimo rybízového vína najdete také vína višní, arónie či jemně perlivé frizzante z hrušky. Právě rybízové víno vyhrálo Volbu spotřebitele na Slovensku v roce 2019 v kategorii Víno, když hlasovalo na 4 tisíce respondentů ve výzkumu společnosti Nielsen. Takové ocenění jistě musí být známkou kvality daného produktu.

Bobule černého rybízu

Bobule černého rybízu

Co čekat od rybízového vína?

Černý rybíz má velmi intenzivní barvu, aroma i chuť a tyto vlastnosti se přenášejí také do vína. Na první pohled nápoj zaujme opravdu temně rubínovou barvou a silným i značně nezaměnitelným buketem. Rybízová vína mívají poměrně dost zbytkového cukru a doslazují se, čímž se vynahradí vyšší podíl kyselinek.

V minulosti bylo lidové rybízové víno typické poměrně vysokou sladkostí a výrazně vyšším obsahem alkoholu. Šlo o docela zákeřné pití. V dnešní době se dává přednost nižšímu podílu alkoholu – jak jsme řekli, obvykle kolem 11 % – a kvalitní výrobci nedoslazují cukrem a nepřeslazují. Víno je tudíž kultivovanější a nese s sebou menší riziko bolehlavu, když to s ním trochu přeženete.

Rybízové víno a zdraví

Rybízové víno si v poslední době získává stále více respektu – paradoxně nikoli kvůli lahodné chuti nebo krásné barvě, ale snad ještě více jako „medicína“. Je mu totiž připisována celá škála zdraví prospěšných účinků. Ty ovšem platí jen při zodpovědném vychutnávání.

Černý rybíz je zdraví

Černý rybíz je velice zdraví

Samotný černý rybíz je doslova studnicí vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Ty se pochopitelně přenášejí i do vína. Černý rybíz je pravděpodobně jedním z „nejnadupanějších“ plodů, které se u nás běžně vyskytují a pěstují. V tekutém stavu je navíc jeho konzumace pro mnohé pohodlnější i příjemnější. Jaké konkrétní cenné látky můžou rybíz a rybízové víno nabídnout?

  • Vitamín C – Černý rybíz je jedním z vůbec největších přírodních zdrojů (konkurují mu už snad jen citrusové plody) tohoto životně důležitého vitamínu. Vitamín C je nezbytný pro fungování imunitního systému. Pomáhá nám zatočit s bakteriemi, viry i jinými patogeny. Dokonce posiluje psychickou odolnost a má velmi důležitý podíl na prevenci zejména některých druhů rakoviny (plic, prsu, kůže, měchýře,…).
  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6,…) – Tyto vitamíny jsou zásadní pro zdraví nervového systému, psychické zdraví a rovnováhu, ale zajišťují i pevnost nehtů, pružnost kůže, zdravé vlasy apod. Výčet dalších důležitých účinků je obrovský, jejich příjem není radno podceňovat.
  • Vitamín A – Beta karoten má význam pro zdraví zraku, prevenci některých rakovinných onemocnění, působí protizánětlivě (především na pokožku: akné apod.), pomáhá i proti infekčním onemocněním.
  • Rutin – Významný antioxidant, který pozitivně působí na krevní oběh, hladinu cholesterolu, srdce, zažívání, křečové žíly i hemeroidy…
  • Riboflavin – Podporuje spalování tuků, hubnutí, zlepšuje trávení, působí proti únavě i kožním problémům.
  • Thiamin – Pomáhá proti chronickým bolestem, zlepšuje zažívání, podporuje i rozvoj a udržení svalstva.
  • Cholin – Poskytuje ochranu játrům, reguluje cholesterol a pozitivně působí i na mentální funkce, včetně paměti.

A to jsou jen některé z nejdůležitějších látek obsažených v rybízu i následných tekutých produktech z něj. Dále lze jmenovat třeba Niacinamid, který pomáhá udržovat hormonální rovnováhu a regulovat krevní tlak. Pyridoxin podporuje krvetvorbu a regeneraci svalové tkáně. S udržením zdraví mozku, tepen či nervové soustavy pomáhá biotin a inositol. Kyselina pantotenová působí pozitivně na vlasy i pokožku. A mohli bychom pokračovat dalšími látkami a minerály. Ne nadarmo se rybíz v poslední době často označuje jako superpotravina.

Jak si vyrobit rybízové víno?

Máte na zahrádce spoustu rybízu, nikdo ho nechce jíst a nevíte, co jak ho zpracovat? Do marmelády či džemu je ho škoda, protože řada (ne-li většina) prospěšných látek nepřežije tepelnou úpravu. Šup s ním do vína. Nebudeme troškařit a prozradíme vám recept na cca 5 litrů tohoto zdravého a lahodného moku. Potřebovat budete:

  • Zhruba 3 kg velmi zralého rybízu
  • 2 l vody
  • Až 1 kg cukru na doslazení
  • Kvasinky a živnou sůl

Vyberte pouze pěkné plody (můžete použít jen červený nebo jen černý rybíz, skvělé bývá víno „kombinované“) a propláchněte je. Směs rozemelte či rozdrťte a přes plátno vylisujte šťávu (nebo použijte odšťavňovač). Ochutnejte šťávu a dle potřeby doslaďte nebo zřeďte vodou. Vše smíchejte. Šťáva by měla mít před použitím kvasinek (koupených např. ve vinařství) cca 25°C. Přidáním živné soli podpoříte kvasinky. Šťávu s kvasinkami uzavřete v nádobě (demižonu) kvasnou zátkou a nechte na cca 2 až 3 týdny svému osudu (při teplotě kolem 20°C). Hotové víno přefiltrujte přes plátno. Víno rozlejte do lahví a nechte alespoň pár měsíců zrát.

Tipy na nejlepší rybízová vína

Nechce se vám rybízové víno vyrábě doma podle receptu? Tak si jednoduše objednejte lahev s doručením až k vašim dveřím. Vybrali jsme ty nejoblíbenější na trhu.

ObrázekNázevInfo 
Rybízák Rybízové víno
Vyrobené ze 100% plodů černého rybízu
Cena: od 135 Kč
Zjistit cenu
RYBÍZOV Rybízové víno
Rybízové víno s arónií, Slovenská výroba
Cena: od 240 Kč
Zjistit cenu
Náš Sad Rybízové víno
Svěží rybízové víno se sladkou chutí a slušnou cenou
Cena: od 100 Kč
Zjistit cenu
Zahradní vinařství ovocné víno rybízové
Vyrábí ze 100% přírodních surovin
Cena: od 145 Kč
Zjistit cenu
Adventní kalendáře s alkoholem již v prodeji. Vybrali jsme nejlepší z nich.Přečíst článek
+