Kontušovka – oblíbený nápoj polských šlechticů

Když uslyšíme název tohoto dnes už téměř zapomenutého nápoje, vybaví se nám legendární scéna ze Švejka. To je však většinou vše, co o ní víme. V následujícím článku se to pokusíme změnit.

Panák kontušovky

_

Nápoj u nás oblíbený hlavně za dob Rakouska-Uherska během 20. století téměř vymizel. Přitom za dob mocnářství byl tento levný, ale silný likér k dostání takřka v každé hospodě. V posledních letech je však kontušovka opět k dostání. Podívejme se proto, kde tento likér vznikl, jak se vyráběl a také jak si dnes vyrobit domácí kontušovku.

Co nevíme o její historii a kde kontušovka ke svému názvu přišla?

Šlechtic v rudých kontuších

_

O tom, kdy se začala kontušovka vyrábět, toho mnoho nevíme. Po internetu koluje legenda o Janku z Gilowa, který se chtěl vyhnout placení daní, a tak naložil anýz a další koření do vodky. Prý tak měl dát vzniknout kontušovce. Kontušovka se sice z těchto surovin vyrábí a nejspíše i z Polska původem pochází, nicméně jde o moderní legendu, která tím ztrácí na zajímavosti.

Surovinám a výrobě kontušovky se budeme věnovat níže, v Polsku však zatím zůstaneme. Protože právě Polsko a polština nám pomohou zjistit, jak přišla kontušovka ke svému názvu.  Sice jsme si hned v úvodu řekli, že kontušovka byla spíše levné pití, to však nemění nic na tom, že se jednalo o nápoj oblíbený mezi polskými aristokraty. Vrcholu obliby na šlechtických událostech dosáhla kontušovka během 17. století. No a právě podle dlouhých kabátů polských šlechticů označovaných jako Kontusze dostala svůj název Kontuszówka. Není nezajímavé, že Poláci si tyto kabáty dovezli, jakožto válečnou kořist, z bojů s Turky.

O výrobě kontušovky

Semínka anýzu

_

Výrobu kontušovky jsme již lehce nakousli v předchozím textu. Základem tedy byla vodka. Ta nemusela být zvlášť kvalitní, a ani nebývala, jinak by kontušovka nemohla být levným pitím, když se do ní totiž přidalo koření, i sebehorší chuť vodky tím byla zpravidla přebita. Ptáte se, o jakéže koření většinou šlo? Základem byl anýz, podobně jako je tomu třeba u řeckého ouza nebo turecké rakije. Dále se přidával badyán, kmín či koriand. Výroba pak byla celkem prostá. Do vodky se naložilo koření, které se v ní nechalo macerovat. Když se aromatické anýzové silice i další chutě a vůně dostatečně uvolnily, skoro hotová kontušovka se zpravidla dosladila trochou včelího medu a občas nechala ještě chvíli uzrát. Tím byla výroba kontušovky hotova a mohla být distribuována ke konzumentům.

Věděli jste, že…

… chuti anýzu nepropadli pouze polští aristokrati a obyvatelé Rakouska-Uherska, ale také myši? Pokud si tedy budete připravovat kontušovku doma, anýzová semínka dobře uschovejte.

 

Jak na domácí kontušovku?

Láhev a sklenka kontušovky

_

Výroba domácí kontušovky se nijak zvlášť neliší od její výroby v minulosti. Na jeden litr domácí kontušovky budete potřebovat následující:

  • 1 l vodky
  • 20 g semínek bedrníku anýzu
  • 10 g badyánu
  • 15 g koriandru
  • 200 ml včelího medu

Pokud máte výše uvedené, můžete se pustit do výroby. Do vodky naložte uvedené koření v předepsaném množství a nechte 2 dny macerovat. Poté můžete koření vyndat a přidat med. Uvedené množství berte jako orientační. Bude-li vám tedy hotová kontušovka připadat moc sladká, napříště uberte med. Stejně postupujte i s ostatními ingrediencemi. Na závěr je možné kontušovku nechat pár dní uležet, nic však nebrání její okamžité konzumaci.

Tímto článkem o kontušovce jsme odstartovali sérii článku, které se budou věnovat dnes již téměř zapomenutým alkoholickým nápojům.

Top
Rumový adventní kalendář pro dospělé. Děti mají čokoládky, dospělí degustační rum! Mrkni na toZOBRAZIT VÍCE INFO
+