Burčák a jeho konzumace ve světě

Burčáková sezóna je jedinečným obdobím v roce, kdy se dá tento nápoj sehnat. Co onen burčák vlastně je? Znají ho třeba Italové? Na to se vám pokusíme odpovědět v následujících řádcích.

 

Fakta o burčáku

Od Huhulenik (Vlastní dílo) [GFDL nebo CC-BY-3.0], prostřednictvím Wikimedia Commons

Strohá encyklopedická definice burčáku říká, že se jedná o částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy. Mívá obvykle od 1% až po 7% alkoholu a jedná se o meziprodukt při výrobě vína. Jeho sezóna začíná srpnem a pomalu končí s listopadem. Setkat se můžeme s burčákem bílým i červeným.

S touto definicí se ale nespokojí nikdo, kdo burčák někdy pil. Burčák totiž konzumenta přímo okouzlí svou sladkou harmonickou chutí, která je zvláště na konci sezóny podtržena příjemnou chutí alkoholu. Burčák však podle mnohých není pouze nápoj, ale také lék. Myslíte, že mají pravdu? Odborníci jejich spekulace potvrzují. Burčák totiž obsahuje množství vitamínů skupiny B. Jejich nedostatek se může projevit na kvalitě pokožky či nekvalitním trávením. Pokud máte problémy s trávením či s pokožkou, je tedy dobré vitamíny skupiny B nějakou cestou doplnit. Burčák se v tomto ohledu jeví jako ideální způsob.

Burčák ve světě

Možná by se mohlo zdát, že je burčák oblíben ve všech koutech světa, kde se běžně pije a pěstuje víno. Není tomu tak. Burčák se totiž pije hlavně na Moravě a méně pak v Čechách. Mezi našimi sousedy bychom také našli milovníky burčáku, mezi které patří Slováci, Rakušané a částečně také Němci. Ovšem jinde ve světě jako když utne. V typicky vinařských státech, jako jsou Francie či Itálie byste se s burčákem setkali jen výjimečně. Angličtina, tak jako jiné jazyky, nemá dokonce pro burčák ani vlastní slovo. Možná ani neví, oč přicházejí.

Vy ovšem neotálejte, burčáková sezóna co nevidět skončí, tak ať si ještě alespoň trochu užijete!

Štítky:  
 
Názory a komentáře
Pijme s rozumem!
Top

kopie-souboru-hp_licence289_hospoda_1920x500